Του Λουκά Γεωργιάδη
Το lockdown, τα κλειστά σύνορα, η απαγόρευση πτήσεων και ο φόβος, δημιούργησαν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δισεκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και στα εκατομμύρια των αγροτών και καλλιεργητών.
Ιδίως, στην Ευρώπη, δεκάδες εκατομμύρια του πρωτογενούς τομέα, τρέμουν στο ενδεχόμενο να μείνει η σοδειά τους στα χωράφια και να δημιουργηθεί ακόμη και διατροφική κρίση λόγω έλλειψης βασικών αγαθών.
Όλες οι κυβερνήσεις διαπιστώνουν ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών και δεν ρισκάρουν να βρεθούν ενώπιον της διαχείρισης μιας κρίσης στα τρόφιμα, η οποία θα προκαλούσε ελλείψεις και έκρηξη των τιμών.
Σε Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να κινητοποιήσουν κόσμο ώστε να πάει να εργαστεί στα χωράφια. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, πώς θα γέμιζαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, ή οι λαϊκές αγορές;
Για να έχεις να φας, κάποιος πρέπει να καλλιεργήσει, κάποιοι να μαζέψουν την παραγωγή, κάποιοι να τη διακινήσουν και να τη διαθέσουν στους καταναλωτές. Αλλά τι είναι τώρα όλα αυτά; Να βασανίζουμε το μυαλό μας τέτοια πράγματα;
Χιλιάδες Βρετανοί που ασκούσαν μέχρι πρότινος τα επαγγέλματα του μηχανικού, του δικηγόρου, του πωλητή, του σεφ, του σερβιτόρου, του ιδιοκτήτη εστιατορίου ή ενός μαγαζιού, πήραν τον δρόμο για την ύπαιθρο και ήδη αυτή τη στιγμή μαζεύουν ζαρζαβατικά και φρούτα στα χωράφια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της βρετανικής κυβέρνησης!
Χωρίς ίχνος κόμπλεξ και με γνώμονα την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο αλλά και την επιβίωση κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Έτσι, η εφοδιαστική αλυσίδα παραμένει ανοικτή κάτι που συμβαίνει και εδώ στην Ελλάδα από τους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Καλό θα ήταν λοιπόν, στο σποτάκι της Πολιτικής Προστασίας, εκτός από τους αστυνομικούς που λείπουν, να ενταχθούν και οι αγρότες με πλάνα από το χωράφι, τους επαγγελματικούς χώρους χονδρικής και τη λαϊκή αγορά. Ο κόσμος θεωρεί ως δεδομένο κάτι που σε άλλες εποχές ήταν ζητούμενο και μάλλον δεν έχει αναρωτηθεί πώς καλύπτει αυτή τη στιγμή βασικές διατροφικές του ανάγκες...
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι αγρότες βρίσκονται προ τετελεσμένων καθώς σε λίγο καιρό θα αρχίσει η... φούρια, δηλαδή θα φτάσουμε στο peak της συγκομιδής των εποχιακών προϊόντων και των βασικών αγαθών όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και άλλα. Ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία με κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις και λουκέτο καταστημάτων, πολλοί δεν το σκέφτηκαν καν: πήραν τον δρόμο για τα χωράφια.
Το αισθητήριο της επιβίωσης προείχε και υπερτερούσε έναντι της προηγούμενης άνετης και ανέμελης αστικής ζωής. Σύμφωνα με όσα κατά... γράμμα δήλωσε προ ημερών ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος και Γεωργίας, Τζωρτζ Ώστις, «ενθαρρύνουμε εκατομμύρια εργαζόμενους που βρέθηκαν εκτός εργασίας να κάνουν μια δεύτερη δουλειά, βοηθώντας στη συγκομιδή τον Ιούνιο.
Μια εκστρατεία που οδηγεί την χώρα στις βασικές της αρχές και έχει αρκετά κοινά με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου". Δεν χρειάζονται και πολλές αναλύσεις σχετικά με αυτό που είπε. Όποιοι καταλαβαίνουν, κατάλαβαν…
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ευρωπαϊκά δημοσιεύματα και αναφορές, στη Γαλλία παρατηρείται "τρύπα" στο εργατικό δυναμικό γης κατά 200.000 άτομα, στην Ισπανία λείπουν κοντά στις 100.000, στη Γερμανία χρειάζονται 300.000, ενώ στην Ιταλία μόνο για τους επόμενους 2 μήνες θα χρειαστούν 250.000 εργάτες γης για τη συγκομιδή δεκάδων βασικών προϊόντων!
Στη δε Γερμανία, παρατηρείται το φαινόμενο όπου χιλιάδες σερβιτόροι σε εστιατόρια ξεχύθηκαν στην επαρχία για να μαζέψουν σπαράγγια, καθώς αυτή τη δουλειά μέχρι πέρυσι την έκαναν κυρίως Ρουμάνοι μετανάστες! Από την άλλη, η Ισπανία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών, έχει ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει στους παράτυπους μετανάστες να εργαστούν στα χωράφια μαζί με τους άνεργους.!
Στην Ιταλία, η αγροτική ένωση Coldiretti εκτιμά ότι σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των κρασιών και του ελαιολάδου, κινδυνεύει λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.
Μάλιστα, θα χρειαστούν 370.000 αλλοδαποί εποχικοί εργάτες, αν δεν βρεθούν... πρόθυμοι ημεδαποί να πάνε στα χωράφια! Στη Γαλλία, ο υπουργός Γεωργίας Ντιντιέ Γκιγιόμ έκανε έκκληση στους υπαλλήλους των ξενοδοχείων, τους σερβιτόρους, τους κομμωτές και άλλους να ενταχθούν «στη μεγάλη στρατιά της γαλλικής γεωργίας» για να αντικαταστήσουν τους περίπου 200.000 εποχιακούς εργάτες που σήμερα λείπουν!
Εδώ στην Ελλάδα, η φετινή συγκομιδή κρέμεται από τη διαθεσιμότητα κάποιων χιλιάδων αλλοδαπών κυρίως Αλβανών, Βούλγαρων και Ρουμάνων.
Στην Μακεδονία, εκατοντάδες φρουτοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς κινδυνεύουν να σαπίσουν στα χωράφια ροδάκινα, κεράσια και άλλα ευπαθή προϊόντα, τα οποία λόγω των περιορισμών δεν θα αντέξουν μέχρι να εξαχθούν και πρέπει να καταναλωθούν εντός συνόρων.
Εκατοντάδες Έλληνες εξαγωγείς νωπών οπωροκηπευτικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που ζητούν διευκόλυνση επανεισόδου των αλλοδαπών στην Ελλάδα μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, γιατί αλλιώς "θα κλάψουν μανούλες".
Βέβαια, ούτε λόγος να πάνε Έλληνες και Ελληνίδες στα χωράφια, καθώς ουδείς αστός θέλει να συμβιβαστεί με τέτοιες δουλειές που είναι για... κατωτέρου επιπέδου ανθρώπους!
Σε μία από τις τελευταίες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης προβλέπεται ότι εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, δύναται να υποβάλλει, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία.
Ναι πολύ καλά καταλάβατε. Δεν κάνουμε εμείς τέτοιες δουλειές και για να μην ξεμείνουμε από βασικά είδη διατροφής, πρέπει να φέρουμε από το εξωτερικό μετανάστες καθώς οι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες σιτίζονται από τον ΟΗΕ και δεν είναι... κορόιδα να πάνε να δουλέψουν.
Το ίδιο ακριβώς λέει και ο Έλληνας. Εγώ σπούδασα, σιγά μην πάω στο χωράφι. Εγώ ήμουν... γκαρσόνι των Ευρωπαίων, σιγά μην πάω στο χωράφι. Εγώ έχω μαγαζί με ρούχα, σιγά μην πάω στο χωράφι. Εγώ έχω καφέ, σιγά μην πάω στο χωράφι. Εγώ δούλευα σε ξενοδοχείο, σιγά μην πάω στο χωράφι. Εγώ δούλευα στο γραφείο επιχείρησης, σιγά μην πάω στο χωράφι. Εγώ, εγώ, εγώ...
Κρατήστε όλα προαναφερόμενα "εγώ δεν..." και ας τα συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή μετά από μήνες. Όλοι πιστεύουμε ότι ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες "βρώμικες" δουλειές με... χώματα, κοπριές και φασαρία! Ας συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε και ας είμαστε αισιόδοξοι.
Ας μην αποσπάται η προσοχή μας από όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες που δοκιμάζονται μάλιστα σκληρά από τον κορωνοϊό. Και ας μην δίνουν βάση σε... τρομολαγνικά σενάρια! Ας συνεχίσουμε να... παίζουμε με τα i-phones μας, ας συνεχίσουμε να πίνουμε τον φραπέ μας και το εσπρεσάκι μας σε απόσταση ενός... χιλιομέτρου από τον διπλανό μας και ας αισιοδοξούμε. Άλλωστε, όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, δεν αφορούν κανέναν από εμάς εδώ στην Ελλάδα.
Πολλοί, οι οποίοι κατάγονται από χωριά και έχουν ζήσει εκεί, ίσως να έχουν καταλάβει πολλά. Όσοι δεν ξέρουν από τέτοια πράγματα ή δεν μπορούν να επεξεργαστούν νέα σενάρια ζωής, ίσως βρεθούν κάποια στιγμή αντιμέτωποι με την απόλυτη καταιγίδα…
Μια απαραίτητη διευκρίνιση. Όλα τα παραπάνω δεν αφορούν ή μπορεί να αφορούν σε ελάχιστο βαθμό δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, οι οποίοι έστω και με περικοπές θα πληρώνονται βρέξει χιονίσει. Σίγουρα όμως αφορούν ένα πολύ σημαντικό τμήμα του ιδιωτικού τομέα, που καλείται να επεξεργαστεί διάφορα σενάρια επιβίωσης, γιατί θα μείνει από δουλειά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Και ο τουρισμός πλέον είναι στα Τάρταρα. Τα πράγματα θα... στραβώσουν για πολλούς με βάση την καθημερινότητα που είχαν διαμορφώσει πριν μας βρει η κατάρα του κορωνοϊού.
Η επιβίωση θα είναι όρος που θα ακούγεται περισσότερο στο εξής για όλους.
Για άλλους λιγότερο και για άλλους στον απόλυτο βαθμό. Ίσως σε μερικούς μήνες πολλοί να καταλάβουν ότι η επιβίωση τους, θα εξαρτηθεί από την προσαρμοστικότητα τους σε νέες καταστάσεις που θα έχουν ως βασικό συστατικό στοιχείο το... χώμα!
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις