Παροχές για όλους και σε δόσεις έως τις εκλογές, αλλά με γνώμονα πάντα τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 86ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, αναλύοντας το γεωπολιτικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε.
Η εικόνα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης, ήταν μια εικόνα ηγέτη που μπορεί να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις με σύνεση, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά. Με ένα ισχυρό επιτελείο στο Μαξίμου και με υπουργούς που έχουν αποδείξει στην πράξη ότι ξέρουν να επιτυγχάνουν απαιτητικούς στόχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα των προσεχών εκλογών: σταθερότητα για να βγούμε στο ξέφωτο με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή περιπέτειες με διάφορους τυχάρπαστους τυχοδιώκτες που θέλουν να επωφεληθούν από μια ακυβερνησία, η οποία θα φέρει τη χώρα πίσω; Νομίζουμε ότι η απάντηση είναι αυτονόητη, όσο και αν έχει τραυματιστεί η εικόνα της Κυβέρνησης από το θέμα των παρακολουθήσεων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει υποστεί μια μικρή φθορά, χωρίς να την καρπώνεται ο βασικός αντίπαλος της, ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί πολύ απλά, ειδικά στον κεντρώο χώρο, μετράει η σύγκριση της διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με όλα τα δεινά που μας έχουν βρει σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε μια περίοδο όπου... γεννούσαν και τα κοκόρια σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά εμείς, ήμασταν σε έναν άλλο κόσμο.
Οι προσεχείς εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές και κρίσιμες. Πολλά μπορεί να γίνουν μέσα στον χειμώνα, ωστόσο, με τις πολύ καλές επιδόσεις στην οικονομία την τελευταία τριετία, κανείς δεν μπορεί να θέσει τη χώρα σε κίνδυνο ή να πειραματιστεί. Το 2015 είναι μόλις... χθες, για να μας θυμίζει, τι σημαίνει να ψηφίζεις με θολωμένο μυαλό. Τα παθήματα από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να γίνουν μαθήματα.
Και δεν μιλάμε γι αυτούς που έφυγαν από το... παπανδρεοτσοχατζοπουλικό ΠΑΣΟΚ για να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτοί συνεχίζουν να υπηρετούν το δόγμα του παρασιτισμού, του παλαιοκομματισμού και της οικονομικής καθυστέρησης. Μιλάμε για μία κρίσιμη δύναμη του εκλογικού σώματος (όχι πάνω από 10%), η οποία δίνει κυβερνήσεις. Μιλάμε για τους ανθρώπους που ξέρουν να ξεχωρίζουν τις ευθύνες μιας κυβέρνησης από τις επιπτώσεις που δημιουργούνται επί των ημερών της, λόγω βίαιων εξωτερικών γεγονότων.
Δυστυχώς, τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουμε ζήσει πανδημία, πόλεμο μέσα στην Ευρώπη, ενεργειακή κρίση, έκρηξη τιμών και γεωπολιτική ανασφάλεια. Σε αυτά ας προσθέσουμε και το πρόβλημα με την Τουρκία. Μακάρι να συνεχίσει ο Ερντογάν και ο κύκλος του, να μιλάνε για την ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Θα δίνουν bonus στον Μητσοτάκη και... malus στον Τσίπρα. Ας συνεχίσουν έτσι οι Τούρκοι κατά του Μητσοτάκη και θα τους βγει το... ακριβώς αντίθετο. Χωρίς πολλά πολλά λόγια, στις προσεχείς εκλογές, παρά τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε, δεν υπάρχει περιθώριο για να επαναλάβουμε το λάθος του 2015...
Ενεργειακός και επιτοκιακός... μύλος
Στο κρίσιμο τομέα των ενεργειακών εξελίξεων, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας δεν έβγαλαν... άκρη, σχετικά με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, όπως αναμενόταν.
Μπήκαμε στο φθινόπωρο και οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έρχεται χειμώνας πρώτα γι' αυτούς και μετά για εμάς.
Οι χώρες έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά αυτός ο χειμώνας είναι το σημείο μηδέν που θα κρίνει το ανεξάρτητο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, έναντι της Ρωσίας.
Όπως δήλωσε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στον ρωσικό εκβιασμό και πολύ σύντομα θα παρθούν αποφάσεις. Ήδη, οι ποσότητες αερίου που εισάγονται από τη Ρωσία είναι πολύ μικρότερες, ενώ ο νέος τρόπος τιμολόγησης, τον οποίο πρότεινε πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αποτελούσε μια αποφασιστική απάντηση στη ρωσική έπαρση, σχετικά με το πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας στην Ευρώπη...
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να τιθασεύσουν στις πληθωριστικές τάσεις. Οι τιμές της ενέργειας έχουν κάνει τη μεγάλη ζημιά, ενώ όπως δήλωσε ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε φόρουμ στην Πράγα, πρέπει να περιμένουμε ακόμη μία αύξηση της τάξης του 40% στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έως το τέλος του 2023.
Ο χειμώνας θα είναι βαρύς για τις τσέπες μας, σε ότι αφορά τη χρήση φυσικού αερίου και ρεύματος, αλλά με συντονισμένες προσπάθειες των Ευρωπαίων, μπορεί να δοθεί ένα καλό... μάθημα στον Πούτιν, σχετικά με τον καθορισμό της τύχης μας στο μέλλον.
Τα παραμύθια τελείωσαν και ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν. Ή αποδεικνύουμε στην πράξη ότι δεν έχουμε ανάγκη τις ρωσικές πηγές ενέργειας ή μας παίρνει όλους μαζί η μπάλα και... κλάφτα Χαράλαμπε!
Το ενεργειακό πρόβλημα, τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και βλέπουμε τις συνέπειες στο μέτωπο των επιτοκίων. Οι κρατικοί τίτλοι των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης έχουν γίνει πιο... ακριβοί, καθώς τα επιτόκια έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο.
Η νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων του Ευρώ κατά 0,75 μονάδες, θα κάνει πολύ πιο δύσκολη την καθημερινότητα όσων έχουν πάρει δάνεια, ενώ στο μέτωπο των καταθέσεων, δεν πρέπει να περιμένουμε εντυπωσιακά πράγματα, παρά μόνο κάποια μικρή αύξηση που μάλλον θα είναι ανεπαίσθητη. Το χρήμα ακριβαίνει, ο χειμώνας έρχεται και ο κίνδυνος στασιμότητας ή και οριακής ύφεσης στην Ευρωζώνη είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.
Αν η Ελλάδα δεν... κοιμόταν επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως προς το θέμα της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σήμερα θα ήμασταν πολύ πιο ανεξάρτητοι (και ωραίοι...). Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέδριο για την "πράσινη οικονομία", τα επόμενα 4-6 χρόνια θα είναι χρόνια κοσμογονίας για τις ΑΠΕ. Όλοι ξέρουμε ότι η «πράσινη» ενέργεια μπορεί να γίνει για την Ελλάδα το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε από το 2030 και μετά να έχουμε ενεργειακό πλεόνασμα και συνεπώς μικρότερο εμπορικό έλλειμμα.
Η μεγάλη αιμορραγία για την οικονομία είναι τα λεφτά που πληρώνουμε για να φέρουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Το πλέον... κουφό και εξοργιστικό είναι ότι διαθέτουμε άφθονο ήλιο και αέρα, που θα μπορούσαν να καταργήσουν οριστικά την εισαγωγή του μεγαλύτερου μέρους των σημερινών εισαγωγών, των δύο αγαθών.
Η Ελλάδα «τρέχει» με υψηλές ταχύτητες στο θέμα της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι λόγω των νέων γεωπολιτικών δεδομένων που σηματοδοτεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία για να πετύχουμε ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα.
Λαχείο το Ταμείο Ανάκαμψης
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την Ελλάδα, έτσι ώστε το 2023, να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος ανατροπής της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε εκδήλωση του Economist την Παρασκευή, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτρέπει τον κίνδυνο ύφεσης για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, τη στιγμή που άλλες χώρες κινδυνεύουν να εισέλθουν σε ύφεση. Το ταμείο αποτελεί έναν πολύτιμο κουμπαρά ή μαξιλάρι ασφαλείας σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.
Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος ανέφερε ότι τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας, δείχνουν ότι μερικά πράγματα δεν γίνονται τυχαία, επισημαίνοντας ότι το Ελληνικό κράτος διαχειρίστηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πανδημία, ενώ αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα και την εξαιρετικά δύσκολη φάση της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού.
Στο ίδιο συνέδριο, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ευθύμιου Μπουλούτα, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις και η έξοδος από αυτήν θα έρθει μόνο με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι η φετινή αύξηση του ΑΕΠ θα κινηθεί μεταξύ 5,5%-6,0% και εκτιμώντας ότι το 2026 ο τζίρος των κατασκευαστικών επιχειρήσεων θα ανέλθει στα 18 δισ. ευρώ, καθιστώντας τον κλάδο δεύτερο σε συνεισφορά στην οικονομία, μετά τον τουρισμό.
Τουριστικό θέρετρο από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Ελληνικό
Σπουδαίας οικονομικής, επιχειρηματικής αλλά και ψυχολογικής σημασίας εγχείρημα, αποτελεί η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Lamda Development για την ανάπτυξη τουριστικού θέρετρου στην έκταση του Ελληνικού.
Η συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση στην ΕΚΑΖ Ελληνικού, έκτασης, στην οποία θα κατασκευαστεί ολοκληρωμένο τουριστικό θέρετρο με καζίνο. Η διάρκεια της σύμβασης του ακινήτου είναι 30 χρόνια και στην πλήρη μορφή ανάπτυξης της επένδυσης, θα δημιουργηθούν ξενοδοχείο 5 αστέρων, συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, χώρος συνάθροισης κοινού για αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Μιλάμε για ένα έργο, το οποίο θα προσελκύσει σε βάθος πολλών ετών εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, από ολόκληρο τον κόσμο, Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική επένδυση για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία θα αποδώσει μακροπρόθεσμα έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας τα μεγέθη του.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις