Η χθεσινή μέρα ήταν αρνητική για τα χρηματιστήρια στον απόηχο των εξελίξεων σχετικά με την αντιπληθωριστική πολιτική, αλλά και την έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων.
Το ράλι των μετοχών έχει ανακοπεί και το ταμπλό παραπέμπει σε συσσώρευση δυνάμεων με τάση ελαφράς απο-επένδυσης σε μετοχές και κλάδους που μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί διεθνώς. Όπως αναφέρει μάλιστα η Societe Generale, το πρόσφατο ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές έχει δώσει ώθηση στις αγορές, αλλά η τρέχουσα συγκυρία δεν βοηθάει ώστε να υπάρξει μια ισχυρή δυναμική από πλευράς κερδοφορίας στη Γηραιά Ήπειρο. Σημειώνει δε ότι τα κέρδη ανά μετοχή από το 7% το Νοέμβριο φαίνεται να έχουν μειωθεί στο 4%, ενώ οι προσδοκίες σε μακροοικονομικό επίπεδο δεν φαίνεται να είναι και οι καλύτερες δυνατές.
Η γαλλική τράπεζα (τρίτη μεγαλύτερη της χώρας και έκτη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκώς) επισημαίνει ότι οι αγορές μετά το ράλι κινούνται σε τεντωμένο... σκοινί. Διατυπώνει τους φόβους για απότομη προσγείωση της οικονομίας της Ευρωζώνης και διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα, πάνω από το όριο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με βάση την αβεβαιότητα που εντοπίζει στην οικονομία, η Societe Generale, προσαρμόζει αναλόγως και τις υποδείξεις προς τους επενδυτές.
Πιο συγκεκριμένα, καλεί τους επενδυτές να προτιμήσουν αμυντικές μετοχές έναντι των κυκλικών, καθώς αν υπάρξει οικονομική επιβράδυνση οι μετοχές των κυκλικών κλάδων της οικονομίας θα πιεστούν σε πολύ σημαντικό βαθμό, έχοντας μάλιστα υπερ-αποδώσει έναντι των αμυντικών μετοχών κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Μεταξύ των συστάσεων που διατυπώνει η τράπεζα, ξεχωρίζουμε και αυτήν που αφορά τη διακράτηση των τραπεζικών και των ενεργειακών μετοχών (κυρίως πετρελαϊκές και φυσικού αερίου). καθώς θα προσφέρουν καλύτερη αντιστάθμιση, αν ο πληθωρισμός εξακολουθήσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Και επειδή τα πράγματα μπορεί να... στραβώσουν, η SG συστήνει για ασφάλεια την προτίμηση των επενδυτών στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με παράλληλη μείωση των θέσεων στη μικρή κεφαλαιοποίηση.
Ποιοί και γιατί προωθούν τον πολιτισμό του φόβου;
Τι «ψήνεται» στην Ε.Ε. για το αγροτικό πρόβλημα
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις