Τρίτη
19 Νοεμβρίου 2024

Οι Τούρκοι ζητούν και τα μαλλιά της κεφαλής μας

Απόψεις Τάσος Παπαδόπουλος

Την εβδομάδα που προηγήθηκε, διέρρευσαν καθαρά τα διαφαινόμενα αδιέξοδα των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, πριν από την  συνάντηση Γεραπερίτη - Φιντάν που προγραμματίζεται για τον ερχόμενο μήνα στην Αθήνα.

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 δήλωσε μεταξύ άλλων ότι στις προσεχείς συνομιλίες δεν θα υπάρξει συζήτηση εθνικών χωρικών υδάτων, γιατί ως ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, δεν περιλαμβάνεται στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.  

Πρόσθεσε δε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια από τα 6 που είναι σήμερα, αποτελεί κυρίαρχο και αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας, που θα ασκηθεί με τον τρόπο  και κατά τον χρόνο, που θα κριθεί κατάλληλος.

Βεβαίως το πως και αν θα ασκηθεί είναι μεγάλο θέμα, με δεδομένο ότι από το 1995 όταν η ελληνική Βουλή κύρωσε την Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι του 1982 (UNCLOS), που δίνει την δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων έως τα 12 μίλια, η Τουρκία που είναι μια από τις 3-4 χώρες που δεν προσχώρησαν στην συμφωνία, έσπευσε να περάσει από την εθνοσυνέλευσή της το Casus Belli, που σημαίνει ότι αν το τολμήσεις είναι αιτία κήρυξης πολέμου.

Με υπέρμετρη αισιοδοξία ο Γ. Γεραπετρίτης συνέχισε λέγοντας,  ότι εφόσον υπάρξει σύμπτωση απόψεων, σε σχέση με το πλαίσιο της οριοθέτησης, θα αρχίσουν ουσιαστικές συζητήσεις. Για να προσθέσει ότι ‘εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το πλαίσιο η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν θα προχωρήσει και θα προχωρήσουμε να συντηρήσουμε το σχετικά καλό κλίμα’.  

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ήρθε η απάντηση στις δηλώσεις Γεραπετρίτη, μέσα από τις σελίδες της Μιλλιέτ. Τουρκικές διπλωματικές πηγές κατά την εφημερίδα, ξεκαθάρισαν μετά από τρεις μέρες, το πως εννοούν τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Κατά την Άγκυρα δεν είναι απολύτως δυνατό να περιοριστούν οι διαφορές στο Αιγαίο σε ένα μόνο θέμα. Η συντριπτική πλειονότητα των θαλάσσιων και αεροπορικών προβλημάτων είναι νομικά διασυνδεδεμένα. Είναι νομική απαίτηση να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα μαζί.

Πολύ απλά οι Τούρκοι λένε στην Αθήνα, ότι και τα χωρικά μας ύδατα και ο εναέριος χώρος σας είναι θέμα διαπραγμάτευσης.

Στην επόμενη παράγραφο το μαλακώνουν προσθέτοντας, ότι στόχος της Άγκυρας είναι να μην αφήσει άλυτα ζητήματα, που μπορεί να δημιουργήσουν ένταση και κρίση προκειμένου και να δημιουργηθεί μια μόνιμη ηρεμία στις σχέσεις.

Ακολούθως οι Τούρκοι διευκρινίζουν, ότι  επιθυμούν μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε διαφορές, όπως τα χωρικά ύδατα και το εύρος του εναέριου χώρου.

Προσθέτουν στα υπό ρύθμιση θέματα, τους γεωγραφικούς σχηματισμούς, που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, γράφε νησιά και βραχονησίδες και επίσης δεν παραλείπουν να επισημαίνουν ότι, υπό διαπραγμάτευση είναι τα  στρατιωτικοποιημένα  νησιά, που θεωρούν ότι έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς  και η  διαχείριση  του FIR δηλ. ο έλεγχος του εναερίου χώρου του Αιγαίου.

Και το δέον γενέσθαι κατά την Άγκυρα. Επισημαίνουν ότι εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα έχει βάλει στην ατζέντα της να μεταφέρει τις διαφορές στη διεθνή δικαιοδοσία ως πακέτο. Ωστόσο, πριν φτάσει σε αυτό το στάδιο, απαιτεί η Ελλάδα να άρει τις επιφυλάξεις, που έχει θέσει στην εξουσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Οι Τούρκοι ενώ δεν αναγνωρίζουν την διεθνή δικαιοδοσία και δεν έχουν υπογράψει την Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, επικαλούνται το Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να στείλουν πακέτο τις ανεδαφικές τους διεκδικήσεις.

Αλλά δεν σταματούν εδώ. Θέτουν θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάνης του 1923,  που αναφέρεται σε μουσουλμανική και μόνο μειονότητα, προσθέτοντας.

Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να αρνείται την εθνική ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας μας λένε, να μην  αναγνωρίζει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες της και να περιορίζει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης, που εκφοβίζουν την τουρκική μειονότητα.

Και το κερασάκι. Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσει την προσέγγισή της για τους «ομογενείς» που δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Οι Τούρκοι επεκτείνουν έτι περαιτέρω τις αξιώσεις τους στους μουσουλμάνους που κατοικούν σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κω και δεν εμπίπτουν στο μειονοτικό πλαίσιο, που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης. Απαίτηση της Άγκυρας είναι η ελληνική πολιτεία να λάβει μέτρα προς αυτούς στη βάση των οικουμενικών αξιών και σύμφωνα με τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.

Τουτέστιν θα σας στέλνω σωρηδόν λαθρομετανάστες και εσείς θα πρέπει να τους πολιτογραφήσετε μειονοτικούς. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει εποικοδομητική συνέχεια διαλόγου, ας μας το πει να το μάθουμε κι εμείς…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαύρη προπαγάνδα

Η θριαμβευτική νίκη του Ντόναλντ Τράμπ στις αμερικανικές εκλογές διέλυσε κάποιους μύθους και έβαλε κάποια πράγματα στη θέση τους. Ήταν εντελώς παράλογο νά περίμεναν πολλοί πως η σύ...

Φόρτωση άρθρων...