Το 2023 είναι μία κρίσιμη χρονιά για την Τουρκία και για το μέλλον του αυταρχικού ηγέτη της Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την εγκατάσταση επισήμως του κεμαλικού καθεστώτος και το τουρκικό άνοιγμα προς τη Δύση, από τον Κεμάλ Ατατούρκ, επίσης ηγέτη που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του.
Επίσης το 2023 είναι χρονιά Εκλογών, με τον σημερινό Τούρκο Πρόεδρο να επιδιώκει τον μονιμοποίησή του στην εξουσία, αντιγράφοντας τον Ρώσο «φίλο» του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μέσα σ΄αυτό το κλίμα, η τουρκική «δικαιοσύνη» επέβαλε ισόβια κάθειρξη στον Τούρκο 66χρονο επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβάλα, ο οποίος ήδη μαραζώνει στη φυλακή Σιλιβρί, για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, θύμα καφκικής διαδικασίας και χωρίς να έχει καταδικαστεί από δικαστήριο.
Αντίθετα, στις 18 Φεβρουαρίου 2020, ο Καβάλα και άλλες προσωπικότητες της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» επειδή φέρεται να υποστήριξαν τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη το 2013.
Ο φάκελός τους δεν περιείχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο, αναγνώρισε το δικαστήριο.
Εκείνη την ημέρα, ο δικαστής διέταξε επίσης την απελευθέρωση του Kavala, ο οποίος βρισκόταν υπό προσωρινή κράτηση από τον Οκτώβριο του 2017.
Όμως, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή του, η τουρκική δικαιοσύνη εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης και αμέσως συνελήφθη ξανά, αυτή τη φορά κατηγορούμενος για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Μια «κυνική και σκληρή» σκηνοθεσία, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία, η οποία ζητά την απελευθέρωσή του.
Σύμφωνα με τον fean-Frangois Bayart, καθηγητή στο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Διεθνών και Αναπτυξιακών Σπουδών (IHEID) στη Γενεύη, «ο φιλάνθρωπος Osman Kavala είναι θύμα μιας κακής δικαστικής φάρσας της οποίας όλοι γνωρίζουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο εκδικητικός διευθυντής», έγραψε για να υποστηρίξει αυτόν που ονόμασε «ο Τούρκος Ζαχάρωφ».
Είναι δύσκολο να τον διαψεύσουμε όταν γνωρίζουμε ότι, μεταξύ των εγγράφων που προσκόμισε η δικαιοσύνη για την ενοχοποίησή του Καβάλα ήταν ένας χάρτης του πληθυσμού των μελισσών στην Τουρκία...
Μετατράπηκε σε απόδειξη ότι ο επιχειρηματίας σχεδίαζε να επανασχεδιάσει τα σύνορα της χώρας. Για να εξηγηθεί αυτό, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Καβάλα βρέθηκε στο στόχαστρο του προέδρου Ερντογάν σε αρκετές περιπτώσεις.
«....Για πολλά χρόνια, οι αρχές τον θεωρούσαν επικίνδυνο αντίπαλο και προδότη του έθνους. Ένας «Τούρκος Σόρος» του οποίου οι αγώνες για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τόσες πολλές προκλήσεις. Ο Καβάλα είναι επίσης ένας ισχυρό, μέλος της Tiisiad, μια ένωση των ισχυρών κοσμικών Τούρκων εργοδοτών, που συνδέονται πολύ με δυτικές επιχειρήσεις. Οι μαχητικές του δεσμεύσεις αφορούν προτάσεις ιστορικής μελέτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα,τις σεξουαλικές μειονότητες και την προστασία της φύσης.Το Anadolu Kiiltiir, το κύριο ίδρυμά του, εργάζεται εδώ και 30 χρόνια για τη διάδοση του δυτικού πολιτισμού και του κράτους δικαίου στην Τουρκία....».
Αυτά αναφέρει το γαλλικό περιοδικό «Λε Ποάν» που εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθεί να δημοσιοποιήσει στη Γαλλία, τις πραγματικές πτυχές του ισλαμογενούς τουρκικού καθεστώτος.
Ένα καθεστώς στο πλαίσιο του οποίου ο αυταρχικός Ταγίπ Ερντογάν «ρυθμίζει» και προσωπικούς λογαριασμούς. Έτσι, η κράτηση του Οσμάν Καβαλά, επιτρέπει, κατά πρώτον στον Τούρκο πρόεδρο, να δικαιολογήσει τις «θεωρίες συνωμοσίας» του.
«...Ο πραγματικός λόγος για την παρατεταμένη κράτησή μου είναι η ανάγκη της κυβέρνησης να διατηρήσει τη μυθοπλασία μιας συνωμοσίας....», έγραψε από το κελί του σε συνέντευξη που παραχώρησε ο δικηγόρος του Καβαλά .Η αμείλικτη κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο εμφανής από τη στιγμή που η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δίκαιη (ΕΔΑΔ).
Από τον Δεκέμβριο του 2019, ο τελευταίος συνέχισε να ζητά την άμεση απελευθέρωση του Τούρκου προστάτη, λόγω έλλειψης καταδίκης και αποδεικτικών στοιχείων για την υπόθεση. Χωρίς επιτυχία.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Κακουργιοδικείο απέρριψε ένα ακόμη αίτημα αποφυλάκισης. «Η παράταση της κράτησής του δείχνει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικακομάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία», δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Χιλιάδες άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι κρατούνται σε συνθήκες που είναι εξίσου απομακρυσμένες από τον νόμο.
Μετά από πολλά ψηφίσματα επί του θέματος, το Συμβούλιο της Ευρώπης κίνησε διαδικασία επί παραβάσει και απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις, τις οποίες η τουρκική ερντογανική δικαιοσύνη έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της μετατρέποντας την φυλάκιση του Καβάλα σε ισόβια.
«...Είμαι ισλαμιστής και το κέφι μου θα κάνω...», είναι προφανώς το αγαπημένο τραγούδι του Ερντογάν και μη χειρότερα.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις