Τρίτη
29 Οκτωβρίου 2024

Παντού σε αδιέξοδο η Κεντροαριστερά

Απόψεις Ανδρέας Ανδριανόπουλος

Δεν υπάρχει χώρα στην οποία η Αριστερά να μην αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης. Τελευταίο παράδειγμα ο Καναδάς, του οποίου ο γνωστός (κεντρο)αριστερός πρωθυπουργός Τριντό βρίσκεται αντιμέτωπος με το ίδιο του το κόμμα. Συνεχώς εν ενεργεία υπουργοί παραιτούνται, δηλώνοντας άρνηση συμμετοχής στις επόμενες εκλογές αν ο Τριντό παραμείνει επικεφαλής του Φιλελεύθερου (κατ' όνομα) Κόμματος. Το αίτημα είναι αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού και εκ βάθρων διαφορετική οικονομική πολιτική. Σύμφωνα με σχολιαστή του περιοδικού Spectator: " ο κόσμος έχει πια αρρωστήσει με τον κεντρο-αριστερό φιλελευθερισμό"!

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Για ολόκληρο τον τελευταίο χρόνο οι Φιλελεύθεροι του Τριντό βρίσκονται, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ένα διψήφιο αριθμό πίσω από το Συντηρητικό Κόμμα του Πιέρ Πουαλιέβρ. Ενας μεγάλος αριθμός βουλευτών της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν υπογράψει ένα έγγραφο που ζητεί από τον Τριντό να  εγκαταλείψει την Αρχηγία και την Πρωθυπουργία. Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες εβδομάδες οι Φιλελεύθεροι έχασαν δυο κρίσιμες αναπληρωματικές (byelections) εκλογικές αναμετρήσεις στο Τορόντο και στο Μόντρεαλ, από το συντηρητικό BC. To ζήτημα γίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο και στο Κεμπέκ, όπου οι φιλελεύθεροι χάνουν παρά το γεγονός πως το στυλ του Πουαλέβρ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές εκεί. Αυτό που κάνει τους βουλευτές του Τριντό νευρικούς είναι πως πολλοί φοβούνται για τις πιθανότητες επανεκλογής τους, ακόμη και στις γαλλόφωνες περιοχές.

Ορισμένοι από τους πιθανούς διαδόχους του Τριντό,  όπως ο Σαμπέιν, έχουν μεγάλες δυσκολίες επανεκλογής, λόγω ισχυρής δυναμικής  του ΒC στις περιφέρειές τους. Αυτό δίνει κάποιες ευκαιρίες ανάπαυλας στον Τριντό, χωρίς όμως να μπορεί να επαναπαυθεί η να κοπάσουν οι αντιδράσεις εναντίον του. Αυτό που έχει κυρίως ενοχλήσει είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο εναγκαλισμός της λεγόμενης woke culture από τον πρωθυπουργό (κινήσεις υπέρ φυλετικών και κοινωνικών μειονοτήτων και μεταναστών) και οι περίεργες επιλογές του στην εξωτερική πολιτική, που τον συμπαρατάσσει σχεδόν απόλυτα με τον Μπάιντεν, αλλά και ουσιαστικά αποξενώνει πολλούς παραδοσιακούς του συμμάχους (λχ την Ινδία από την Κοινοπολιτεία).

Πολλοί επίσης παραδοσιακοί σύμμαχοι στο εσωτερικό μέτωπο του κ. Τριντό φαίνονται να τον εγκαταλείπουν. Ο κ Σαμπέιν δείχνει να κυριαρχεί στην περιοχή Σεντ Μορίς, που βρίσκεται και η γενέτειρα του πρ. Πρωθυπουργού Κρετιέν (το Σαβιβιγκάν), που μάλιστα βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες για διακοπές, και συναντηθήκαμε, στην Υδρα. Η ατζέντα των αντιπάλων του συντηρητικών, που υπόσχονται λιγότερους φόρους, περισσότερη ελεύθερη αγορά και λιγότερες διοικητικές ρυθμίσεις στην καθημερινή ζωή των Καναδών, όπως και ο μεγαλύτερος έλεγχος των μεταναστευτικών ρευμάτων (αυτό βέβαια δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο όσο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη), γίνεται περισσότερο ελκυστική. Μια ενδεχόμενη μάλιστα εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ θα γιγαντώσει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές του συντηρητικού μπλοκ στον  Καναδά.

Κοντολογίς, και στον Καναδά κυριαρχεί το ίδιο ρεύμα που χαρακτηρίζει τις πολιτικές εξελίξεις παντού αλλού στη Δύση. Μοναχά στα media οι τύχες της Αριστεράς εξακολουθούν να παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Ενώ η κοινωνία την έχει ουσιαστικά ξεγράψει. Που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση, κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να αποφανθεί. Με άγχος κάποιοι (πχ ο συγγραφέας Snyder στο μπλογκ του "Thinking...") επιμένουν να προειδοποιούν για επέλαση του φασισμού! Οτιδήποτε δηλαδή δεν είναι σύμφωνο με την Αριστερά, είναι... φασιστικό! Και βλέπουμε τα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα εντός ασήμαντα και τα εκτός σημαντικά

Από την μια έχουμε το μπάχαλο του ΣΥΡΙΖΑ, που σηματοδοτεί την πλήρη διάλυση κι από την άλλη την συντεταγμένη επανεκλογή του Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ, που έδωσε ένα ηχηρό μάθημα στην Κο...

Η πρόκληση των BRICS

Από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου στο Καζάν της Ρωσίας γίνεται η επόμενη Σύνοδος των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική). Tων συνεργαζόμενων χωρών δηλαδή που εμφανίζο...

Μια πρόταση ειρήνης που αγνοήθηκε

Αγνοήθηκε πλήρως από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, ταυτόχρονα στους Financial Times, τη Le Monde τη...

Φόρτωση άρθρων...