Κυριακή
24 Νοεμβρίου 2024

Κακόβουλο λογισμικό Pegasus: Ένας Γάλλος πράκτορας αποκαλύπτει

Μεγάλο θόρυβο προκαλεί στη Γαλλία το περί ηλεκτρονικών υποκλοπών βιβλίο του πράκτορα της Γαλλικής Υπηρεσίας Πληροφοριών GUILHEM GIRAUD, που αναλύει τις απίστευτες δυνατότητες του ισραηλινού λογισμικού κατασκοπείας Pegasus.

«Είμαι μηχανικός και όχι επαγγελματίας κατάσκοπος. Αυτό όμως δεν με απαλλάσσει από του να γνωρίζω πόσο επικίνδυνο και καταστροφικό εργαλείο είναι τα spyware λογισμικά παρακολουθήσεων και άλλων πολλών δράσεων», τονίζει ο Guilhem Giraud, πρώην αξιωματικός των Γαλλικών Υπηρεσιών Πληροφοριών.

Προσθέτει δε ότι η ισραηλινή εταιρεία NSO GROUP, με το λογισμικό «Project Pegasus», έφερε μια πραγματική επανάσταση στους τομείς των παρακολουθήσεων, υποκλοπών και επιτήρησης.

Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι C NEWS, για το βιβλίο του που πρόσφατα κυκλοφόρησε στη Γαλλία με τίτλο «Εκμυστηρεύσεις ενός πράκτορα των Γαλλικών Υπηρεσιών πληροφοριών» (Εκδόσεις LAFFONT), ο G.Giraud, τόνισε ότι «...με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus σε 18 ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθούνται πάνω από 50.000 άτομα, μεταξύ των οποίων δικηγόροι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί ακτιβιστές, επιχειρηματίες, διπλωμάτες, ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί και βέβαια κάποιοι αρχηγοί κρατών, αλλά και επώνυμοι δισεκατομμυριούχοι...».

Κατά τον Γάλλο πρώην πράκτορα, ο οποίος σήμερα ίδρυσε και διευθύνει μια δική του εταιρεία παροχής πληροφοριών, το λογισμικό Pegasus είναι μια ιδιωτική επιχειρηματική καινοτομία και δεν το συνέλαβαν ούτε χάκερ, ούτε άλλες υπηρεσίες πληροφοριών. Είναι μια ακριβή ιδιωτική καινοτομία, η οποία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται από δώδεκα κυβερνήσεις τις οποίες όμως κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι.

Την μόνη κυβέρνηση που κατονόμασε ο G. Giraud ήταν αυτή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία χρησιμοποίησε το Pegasus για να εξοντώσει τον δημοσιογράφο Κασόγκι, που ασκούσε κριτική στο σημερινό σαουδαραβικό καθεστώς. Κατά τον Γάλλο πρώην πράκτορα, η εξόντωση του Κασόγκι υπήρξε φρικιαστική καθ’ όσον οι δολοφόνοι του τον έκοψαν κομμάτια ζωντανό!!!

Αναφερόμενο στο σύστημα Pegasus, ο Giraud είπε: «...Απο τη στιγμή που το κακόβουλο λογισμικό εισάγεται στο κινητό τηλέφωνο, το τελευταίο απ’ έξω φαίνεται απολύτως φυσιολογικό. Οι ειδοποιήσεις φωτίζουν την οθόνη, ενώ οι ανταλλαγές συσσωρεύονται σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Οι κλήσεις ακούγονται τέλεια, η περιήγηση στο web είναι ομαλή και η κάμερα λειτουργεί. Δεν υπάρχει λόγος να μαντέψουμε ότι το εξαιρετικά εξελιγμένο λογισμικό υποκλοπής spyware εισχωρεί κρυφά στο τηλέφωνο για να το πάρει τον έλεγχό του. 

Αυτή η διακριτική ευχέρεια είναι το κύριο πλεονέκτημα αυτού του νέου είδους ψηφιακού όπλου, του spyware που ονομάζεται Pegasus. 

Μόλις εισαχθεί σε ένα smartphone, είτε πρόκειται για iPhone είτε για Android, το Pegasus όχι μόνο επιτρέπει την ακρόαση των κλήσεων που πραγματοποιούνται και λαμβάνονται από τα τηλέφωνα που μολύνει, αλλά πάει πολύ πιο μακρυά. 

Πέρα από την είσοδο σε κρυπτογραφημένα μηνύματα το σχετικό λογισμικό επιτρέπει την απορρόφηση όλου του περιεχομένου ενός τηλεφώνου: φωτογραφίες, email, επαφές, SMS, ακόμη και μηνύματα που ανταλλάσσονται μέσω ασφαλών εφαρμογών όπως το Signal ή το WhatsApp. Διαθέτει επίσης κάποια χαρακτηριστικά αντάξια του James Bond, όπως η δυνατότητα ενεργοποίησης του μικροφώνου του τηλεφώνου από απόσταση....».

Από πλευράς παροχής υπηρεσιών, το λογισμικό Pegasus, το οποίο κατά δικές μας πληροφορίες, διαθέτουν 26 κυβερνήσεις, είναι πιο αποτελεσματικό και γρήγορο από το predator. Στην Ευρώπη, το σύστημα αυτό, χρησιμοποιούν η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Στην Ελλάδα, κατά τις πληροφορίες μας, το σύστημα προτάθηκε για αγορά στην Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά ποτέ δεν δόθηκε απάντηση στη σχετική πρόταση. Εικάζεται δε ότι αυτή η μη απάντηση είναι και η «σπίθα» που πυροδότησε την υπόθεση Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία στην ουσία είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν, όταν το όλο θέμα είχε απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπό αυτή την έννοια, η ιστορία των λογισμικών κατασκοπίες είναι μια τεράστια υπόθεση, με πολύ σοβαρές προεκτάσεις, πίσω από την οποίαν κρύβεται και μπόλικο βρώμικο χρήμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

O Πούτιν και οι αδυναμίες της παντοδυναμίας

Οι προσωποπαγείς απολυταρχίες παρουσιάζουν μια σειρά από παθολογίες που είναι γνωστές στους πολιτικούς παρατηρητές, πλην όμως δεν προσφέρονται για απλά συμπεράσματα.

Μιλώ για τα λουλούδια που μαραθήκανε...

Χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών και φέτος, τίμησαν τις εκδηλώσεις μνήμης για την ιστορική επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο επίσημος εορτασμός της επετείου της εξέγερσης κάθε 17η Νο...

μ όπως με ή μ όπως μου

Η Τετάρτη 13 του Νοέμβρη ήταν μια μέρα σημαντική για όλη την Ελλάδα. Στα γραφεία της Ελληνικό Μετρό παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών αποκαλύφθηκε το λογότυπο του μετρό ...

Φόρτωση άρθρων...