Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Πληθωρισμός-έκπληξη στην Ελλάδα και οι «πικρές» αλήθειες Περιστέρη

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Σχεδόν... αβάστακτο είναι το θετικό σοκ των εξελίξεων του τελευταίου 24ώρου στη χώρα μας, ενώ... πλάτη στη βελτίωση του κλίματος, βάζουν και τα αποτελέσματα των Ενδιάμεσων Εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επί της ουσίας αποδοκιμάστηκε ο Τραμπ και στάλθηκε μήνυμα στον Μπάιντεν.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πήρε ανάσα σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, οπότε τώρα τα βλέμματα θα στραφούν στην πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας. Και στο σημείο αυτό η καλή είδηση είναι ότι ο πληθωρισμός παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, κάτι που ώθησε τον Δείκτη κατά περίπου 3%, ενώ σχεδόν διπλάσια ήταν τα κέρδη για τον Nasdaq. Το ίδιο φαίνεται προς το παρόν να συμβαίνει και στην Ευρώπη, όπου τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις, αν και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχει βάλει το... χεράκι του και ο... καλός μας ο καιρός!

Το θετικό κλίμα που επικράτησε στη Νέα Υόρκη έδωσε ώθηση και στους ευρωπαϊκούς δείκτες, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε μια ανάσα από τις 900 μονάδες, που έχουμε να τις δούμε κάτι... μήνες. Επιπλέον, ο χρυσός αναρριχήθηκε σε υψηλό 2,5 ετών, λόγω των θετικών νέων για τον πληθωρισμό, ενώ η σημαντική υποχώρηση του πετρελαίου συνδέεται με τις προσδοκίες για μείωση της ζήτησης και αναμένεται να επιδράσει θετικές στις τιμές των καυσίμων μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Πληθωρισμός... Μητσοτάκη

Η πτώση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες ήρθε ως φυσιολογική εξέλιξη μετά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης και σε πολύ μικρότερο βαθμό στο ρεύμα.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έκλεισε στη χώρα μας στο 9,1%, έναντι 12,1% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για εντυπωσιακή αποκλιμάκωση χωρίς να σημαίνει ότι μπορεί να είναι διατηρήσιμη αυτή η τάση, καθώς δεν γνωρίζουμε τα επόμενα... επεισόδια σε σχέση με τις προθέσεις του Πούτιν στην Ουκρανία. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό και φυσικά μια τέτοια εξέλιξη εκθέτει τον Τσίπρα, ο οποίος θεωρεί ότι ο πληθωρισμός οφείλεται στον... Μητσοτάκη! Καλό είναι να μην εκτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η διάπραξη της μίας γκάφας πίσω από την άλλη, απομακρύνει το κεντρώο ακροατήριο, αλλά και τους Κεντροαριστερούς, οι οποίοι βλέπουν ότι έχουν να κάνουν με ένα κόμμα, σκέτη... επιθεώρηση.

Από την άλλη πλευρά, δεν γίνεται να μην εξάρουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έχει πάρει... επ΄ ώμου το θέμα του "καλαθιού του νοικοκυριού". Μάλιστα, ο ακούραστος υπουργός προέβη και σε μια κίνηση, η οποία θα... τσιτώσει τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς προανήγγειλε ότι κάθε Τετάρτη θα δίνει το παρόν σε ένα υποκατάστημα της αλυσίδας με τα φθηνότερα προϊόντα. Τέτοιες κινήσεις είναι προφανές ότι λειτουργούν προς όφελος των καταναλωτών, καθώς κινητοποιούν τον ανταγωνισμό.

Υδρογονάνθρακες... Μητσοτάκη(;)! 

Ο Μητσοτάκης είναι από τους πολιτικούς που δεν τάζουν γενικώς και αορίστως, όπως πράττουν κάποιοι άλλοι οι οποίοι τάζουν και μετά... ξεχνούν!

Η έναρξη των ερευνών νοτιοδυτικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, έχουν βγάλει τους Τούρκους από τα... ρούχα τους, σε τέτοιο σημείο που το έριξαν στις... πρόβες των πυραύλων αέρος αέρος, πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στα Ελληνικά Ραφάλ, την ώρα της μάχης. .Όλοι ευελπιστούμε ότι εκεί που θα γίνουν οι έρευνες, εκεί κρύβεται ο..., θησαυρός του φυσικού αερίου, το οποίο θεωρείται πλέον καύσιμο μετάβασης, που θα χρησιμοποιείται για κάμποσες δεκαετίες ακόμη, αλλά για την Ευρώπη έχει τεράστια σημασία, καθώς θα οδηγήσει σε απεξάρτηση από τους Ρώσους.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη ποσότητα στην ευρύτερη περιοχή των ερευνών, ωστόσο, θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις εάν και εφόσον τα κοιτάσματα είναι αξιοποιήσιμα. Εάν κάτω από τα πόδια μας βρίσκεται η λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης τις επόμενες δεκαετίες, τότε η Ελλάδα, θα αναβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό που θα τρίβουμε τα μάτια μας. Παράλληλα, με αφορμή το θέμα των παρακολουθήσεων, ας κρατήσουμε τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και του ΑΚΕΛ στην Κύπρο, η οποία στοχεύει στους Μητσοτάκη και Αναστασιάδη, αντίστοιχα. Από τη στιγμή που το Ισραήλ έχει στο τιμόνι του και πάλι τον Νετανιάχου, είναι λογικό οι εσωτερικοί σαμποτέρ να τα παίζουν όλα για όλα, θέλοντας να ικανοποιήσουν τα "αφεντικά" τους, δηλαδή τον Πούτιν και τον Ερντογάν!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται προσοχή σε αυτά τα... ριψοκίνδυνα πολιτικά παιχνίδια, γιατί μια πρωία, κάποιοι που θέλουν να προκαλέσουν τριγμούς ταυτόχρονα σε Αθήνα και Λευκωσία, μπορεί να πέσουν στον λάκκο που σκάβουν. Οι αποκαλύψεις των Αμερικανών για τις χρηματοδοτήσεις κομμάτων και κινημάτων στην Ευρώπη, από τον Πούτιν, κάποια στιγμή θα δουν εν συνόλω το φως της δημοσιότητας. Είναι τόσο μεγάλο το διακύβευμα των προσεχών εκλογών στην Ελλάδα, που δεν χωράει πειραματισμούς και αν μη τι άλλον δεν γίνεται να ξαναβάλει στο παιχνίδι τους εγχώριους νεοκομμουνιστές. Πολύ απλά, γιατί αν ξαναγυρίσουμε σε επιλογές του παρελθόντος, οι οποίες θα υπονομεύσουν τη χώρα, τότε την... κάτσαμε τη βάρκα!

Τα θετικά (και αρνητικά) μηνύματα της Τραπέζης Ελλάδος

Σε νέα ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την πορεία του πληθωρισμού προχώρησε η Τράπεζα Ελλάδος, η οποία στην ενδιάμεση έκθεση της για τη νομισματική πολιτική, ανεβάζει το ποσοστό στο 6,2%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά η ένταση και η διάρκεια των εισαγόμενων πληθωριστικών πιέσεων, η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, η ενίσχυση του κινδύνου απότομης ανατιμολόγησης των περιουσιακών στοιχείων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έχουν συμβάλει στην αύξηση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το εξάμηνο του έτους βελτιώθηκε η κερδοφορία και η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, αλλά ο υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων, θα επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων, καθώς περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα δυσκολευτούν για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

"Οι εντεινόμενες αβεβαιότητες για τις οικονομικές προοπτικές και την πορεία του πληθωρισμού, καθώς και η αύξηση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθιστούν επιτακτικά αναγκαία την περαιτέρω θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και επιβάλλουν εγρήγορση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας", επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Τραπέζης Ελλάδος, η οποία θεωρεί ότι υπάρχουν σημαντικά αντίβαρα για να αμβλυνθούν οι πιέσεις, όπως για παράδειγμα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ και του κρατικού προϋπολογισμού.

Η Ελλάδα θέλει να φέρει πάλι το... ΔΝΤ!

Η Ελληνική κυβέρνηση θέλει να φέρει πάλι το... Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά αυτή τη φορά για καλό σκοπό!

Η χώρα μας μπήκε στην τελική πεντάδα των υποψήφιων χωρών για τη διοργάνωση της φιλοξενίας της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2026, βρίσκεται η Ελλάδα, μετά από αίτημα που υπέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, από τις συνολικά 10 χώρες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, η Ελλάδα, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκρίθηκαν στην τελική short list, με την οριστική επιλογή της φιλοξενούσας χώρας να πραγματοποιείται το 2023.

Αν επιλεγεί η χώρα μας, τότε κάτι τέτοιο και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μας κυβερνούν αγράμματοι τυχοδιώκτες, θα αποτελεί μια τεράστια επιτυχία. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης φιλοδοξεί για πρώτη φορά μετά από δυόμισι δεκαετίες, να διεξαχθούν οι εργασίες των δύο οργανισμών σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας προχώρησε στην κατάθεση ενός ολοκληρωμένου φακέλου, ο οποίος πληρούσε τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2026 στην Αθήνα.

Και μόνο το γεγονός ότι καταθέσαμε φάκελο, ασχέτως αν δεν επιλεγεί η Αθήνα για την ετήσια σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, θεωρείται ως μια εξαιρετικά εντυπωσιακή εξέλιξη. Στέλνει ένα εντυπωσιακό μήνυμα για την αξιοπιστία και την αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας, μετά τα "πέτρινα" χρόνια των μνημονιακών δεσμεύσεων και μέτρων.

Ανάσταση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνος

Η χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας από το Ελληνικό Δημόσιο, την ΟΝΕΧ του Παναγιώτη Ξενοκώστα, τους πιστωτές και τους εργαζομένους, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι έχουμε γυρίσει σελίδα και οι υποσχέσεις γίνονται πράξη.

Το όφελος που θα προκύψει είναι τεράστιο σε βάθος πολλών ετών και η υπογραφή της συμφωνίας από τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Νίκο Παπαθανάση και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, συνιστούν ένα εξαιρετικά καλό νέο. Οι εργαζόμενοι θα πάρουν στο ακέραιο τα... ξεγραμμένα χρήματα που τους οφείλονταν, η Alpha Bank και η CEPAL θα ωφεληθούν από την... ανάσταση των Ναυπηγείων και ο επενδυτής θα ξέρει πλέον ότι δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια, τα οποία θα τον ανάγκαζαν να φύγει... τρέχοντας!

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά "η αναβίωση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, μέσω της επανεκκίνησης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των Ναυπηγείων Ελευσίνας (ΝΒΕΕ) ενισχύει σημαντικά τόσο την Οικονομία, όσο και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, καθώς τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα αποτελέσουν πυλώνα για την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία". Σημειώνεται ότι η συμφωνία συγκέντρωσε την ομόφωνη υποστήριξη των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ποσοστό 100%), καθώς και των σημαντικότερων ενδιαφερόμενων μερών και φορέων (Δήμος Ελευσίνας, ΕΒΕΠ), γεγονός που επιβεβαιώνει τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα της.

Η επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέσω της Συμφωνίας, θα δώσει σημαντική ώθηση στην απασχόληση και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής. Δίνει βιώσιμη λύση στο τεράστιο πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών, ενώ η συμμετοχή της Αμερικανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ως χρηματοδότη, αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης. Η συμφωνία έχει τεράστιο οικονομικό, επιχειρηματικό και αμυντικό ενδιαφέρον, ενώ όσοι την καταψήφισαν στη Βουλή, μάλλον πρέπει να πάνε σε... ψυχίατρο για εξέταση! Και μόνο η παραδοχή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ότι ήταν λάθος η καταψήφιση της συμφωνίας, τα λέει όλα και για τους υπολοίπους της Βουλής!

Τέλος, ας κρατήσουμε ότι για δεύτερη φορά η ΟΝΕΧ, μετά τα Ναυπηγεία Σύρου, θα πληρώσει δεδουλευμένα (δηλαδή "σπασμένα"...) προηγούμενης ιδιοκτησίας πριν την τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης. Συγκεκριμένα, οι Εργαζόμενοι θα λάβουν 1,2 εκατομμύρια ευρώ εκ των δεδουλευμένων τους τα φετινά Χριστούγεννα έναντι του σχεδίου εξυγίανσης, για να κάνουν τις πιο ωραίες γιορτές των τελευταίων πολλών ετών...

Έκλεισε το deal της ΛΑΡΚΟ με την Κ/Ξ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holdings

Μια άλλη... πονεμένη ιστορία, αυτής της ΛΑΡΚΟ, έκλεισε χθες μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να κατακυρώσει την επιχείρηση στην Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings.

Η κοινοπραξία ήταν ο ένας και μοναδικός προτιμητέος επενδυτής, ο οποίος αναλαμβάνει την εκμίσθωση του δημοσίου μεταλλείου Λάρυμνας και του δημοσίου μεταλλείου Λουτσίου που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της ΛΑΡΚΟ Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Α.Ε. Επιπλέον, το ΤΑΙΠΕΔ επικύρωσε τη... μη ιδιωτικοποίηση του Λιμένος Αλεξανδρούπολης και αποδέχθηκε την οικονομική προσφορά του Ομίλου Μήτση για την εκμετάλλευση της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων για 40 χρόνια, με αντίτιμο 1 εκατ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα και ανάληψη υποχρεώσεων για επενδύσεις, ώστε να μετατραπεί ένα υπερ-σύγχρονο και λειτουργικό θέρετρο, μετά από δεκαετίες απαξίωσης.

Τα είπε χύμα ο... Περιστέρης για την πράσινη μετάβαση στην ενέργεια

"Πικρές" αλήθειες σχετικά είπε ο επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, στο CEO Initiative Forum, επισημαίνοντας ότι "η ενεργειακή κρίση θα ήταν σχεδόν αμελητέα αν είχε γίνει η πράσινη μετάβαση στην ενέργεια", ενώ καταφέρθηκε κατά των αφελών που ξορκίζουν τις ανεμογεννήτριες, διατυπώνοντας ατράνταχτα επιχειρήματα.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο κ. Περιστέρης, η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη προίκα γιατί έχει εγχώριες πηγές ενέργειας. "Εδώ και 15 χρόνια λέω ότι θα έπρεπε να κάνουμε προσπάθεια να προσανατολιστούμε στα εγχώρια καύσιμα. Εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία με πάνω από 80% εξάρτηση του ενεργειακού μας ισοζυγίου από ενεργειακές εισαγωγές, και μάλιστα από ρυπογόνα συμβατικά καύσιμα, όπως τα εισαγόμενα πετρέλαιο και φυσικό αέριο, είναι μάλλον μια δραματική αντίφαση στις σημερινές συνθήκες", τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλότερο δείκτη εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, καθώς σύμφωνα με τη Eurostat ο δείκτης εξάρτησης το 2020 ανερχόταν στο 81,4%, έναντι 57,5% στην Ε.Ε. Ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε με νόημα ότι "η παρούσα κατάσταση στην αγορά ενέργειας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με έκπληξη. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε ξαναζήσει με τον ΟΠΕΚ και το πετρέλαιο από τη δεκαετία του 1970 και του 1980 και τη δεκαετία του 2000, ίσως και χειρότερα από ό,τι έχουμε τώρα και πιο διεθνοποιημένα. Τι είχε συμβεί τότε; Σχεδόν όλες οι χώρες που παρήγαγαν ορυκτά καύσιμα είχαν αποφασίσει να περιορίσουν την παραγωγή για να ανεβάσουν πολύ τις τιμές. Τώρα συμβαίνει μία από τα ίδια. Δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει".

Ο κ. Περιστέρης έδωσε το στίγμα της ενεργειακής πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, υπογραμμίζοντας ότι "η πράσινη μετάβαση στην ενέργεια στηρίζεται σε ένα απλό και αλληλοσυμπληρούμενο στρατηγικό τρίπολο, σε τρεις κεντρικούς πυλώνες: στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στις Διασυνδέσεις και στην Αποθήκευση. Η ταχύρρυθμη ανάπτυξη των φθηνών και περιβαλλοντικά φιλικών ΑΠΕ δεν είναι συνεπώς από μόνη της αρκετή. Απαιτείται η ταυτόχρονη και ισόρροπη ανάπτυξη και των δύο άλλων στρατηγικών πόλων ή πυλώνων που ανέφερα: αφενός της αποθήκευσης ενέργειας, με εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας (κυρίως μεγάλων υδροηλεκτρικών και αντλησιοταμιευτικών έργων, για τα οποία στη χώρα μας υπάρχει σημαντικότατη κατασκευαστική εμπειρία και τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία), έτσι ώστε η ενέργεια που παράγεται από τις "στοχαστικές" (κυμαινόμενης παραγωγής) ΑΠΕ να αποθηκεύεται σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και να αποδίδεται σε ώρες αιχμής στο ηλεκτρικό σύστημα, όταν και είναι πιο πολύτιμη και φθηνή για τον τελικό καταναλωτή. Αφετέρου, των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ κρατών, αλλά και στο εσωτερικό μιας χώρας (π.χ. μεταξύ των νησιών μας και της ηπειρωτικής Ελλάδας), έτσι ώστε η ενέργεια ΑΠΕ που παράγεται σε ευνοϊκές τοποθεσίες (ή χώρες), με πλούσιες πράσινες πρώτες ύλες (νερό, ήλιο και άνεμο), να μεταφέρεται στα κέντρα κατανάλωσης με ασφάλεια και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Η Κρήτη για παράδειγμα ακόμη δεν έχει διασυνδεθεί. Το 2007 είχαμε προτείνει να γίνει διασύνδεση και είχε απορριφθεί. Έχουμε φτάσει στο 2022, υπάρχουν μελέτες από το 2009 και ακόμη δεν έχει διασυνδεθεί".

Ο κ. Περιστέρης έκανε λόγο για υποκρισία στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέροντα επί λέξει: "Σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης και των τοπικών αρχών βλέπουμε να διυλίζεται ο κώνωπας και να καταπίνεται η καμήλα", τόνισε ο κ. Περιστέρης και συνέχισε: "Για παράδειγμα, οι ίδιοι δήμαρχοι που λειτουργούν παράνομες χωματερές με επικίνδυνα απόβλητα στα δάση και στα ποτάμια των χωριών τους, που κλείνουν τα μάτια στην παράνομη δόμηση και στα αυθαίρετα πάνω στον αιγιαλό των νησιών τους, κηρύσσουν ανένδοτο αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες. Τα αιολικά πάρκα, ενώ είναι η πιο παραγωγική μορφή ανανεώσιμης ενέργειας, έχουν τεθεί υπό διωγμό. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι οι τραγικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην κεντρική και βόρεια Εύβοια το 2021. Κάηκαν ατελείωτες δασικές εκτάσεις και ποια ήταν η αντίδραση όλου του πολιτικού κόσμου; Να απαγορευτούν οι ανεμογεννήτριες. Ποια λογική ανάλυση υπαγορεύει ότι όταν καίγεται ένα δάσος, που εν πολλοίς μπορεί να οφείλεται και στην κλιματική καταστροφή, πρέπει να απαγορευτεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών; Ο μεγαλύτερος φύλακας ενός δάσους είναι ο ιδιοκτήτης της ανεμογεννήτριας. Τη φυλάει σαν κόρη οφθαλμού, να μην γίνει πυρκαγιά για να μην χάσει την επένδυσή του. Εδώ βλέπετε και την υποκρισία που μας διακρίνει όλους μας, με πρωτοπόρο την τοπική αυτοδιοίκηση. Ήμασταν επιπόλαιοι και μυωπικοί. Ήμασταν οπαδοί των οπαδών μας, χαϊδεύαμε κάποιους θορυβώδεις επικριτές των ΑΠΕ ενώ θα έπρεπε να υπάρχει σωστή ενημέρωση από πολιτικούς, ΜΜΕ, τι σημαίνει να έχεις ενέργεια παραγόμενη στη χώρα σου παρά να χρειάζεται να την κυνηγάς και να την πληρώνεις πανάκριβα σε άλλες χώρες.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής και αποθήκευσης συγκεκριμένων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμίευση, χερσαία και θαλάσσια αιολικά) προσφέρουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία, γιατί αυτές δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα κι όχι τα εμβάσματα σε χώρες-παραγωγούς ορυκτών καυσίμων. Είναι λοιπόν κρίσιμο να μπει ένα τέλος σε αυτή την υποκρισία, αλλά και να επιταχυνθούν οι όποιες προσπάθειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες, γιατί ήδη έχουμε υστερήσει επί τουλάχιστον δέκα χρόνια, αν όχι παραπάνω. Χωρίς αμφιβολία, η κατάρτιση και ψήφιση, έστω και με τεράστια χρονική καθυστέρηση μιας ολόκληρης δεκαετίας, ενός θεσμικού πλαισίου για διάφορες πτυχές της ανάπτυξης και των συναφών τεχνολογιών ΑΠΕ είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Όμως, είναι μόνο αυτό που λέει η λέξη, ένα πρώτο βήμα, μια αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ταχύρρυθμη και αποδοτική για τη χώρα μας ανάπτυξη των ΑΠΕ. Για παράδειγμα το 2010 κι ενώ είχαν δρομολογηθεί σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στα θαλάσσια αιολικά πάρκα από Έλληνες και διεθνείς επενδυτές, που θα είχαν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ελληνική βιομηχανία, με μία ακατανόητη απόφαση πάγωσε κάθε δραστηριότητα στον τομέα. Βρισκόμαστε σήμερα, 12 χρόνια μετά, ακόμα στο ίδιο σημείο. Και κατά τη δική μου άποψη δεν θα έχει εγκατασταθεί κανένα υπεράκτιο αιολικό πριν το 2030.

Η πράσινη μετάβαση δεν είναι μια εναλλακτική προσέγγιση που μπορούμε και να μην την υιοθετήσουμε. Η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος απέναντι στο αδιανόητο κόστος (ανθρώπινο, περιβαλλοντικό και οικονομικό) του επαπειλούμενου κλιματικού ολέθρου, δείγματα του οποίου έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε και στη χώρα μας και διεθνώς. Πάλι θα χρησιμοποιήσω τα τελευταία επίσημα στοιχεία της  Eurostat.  Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της ΕΕ όσον αφορά το ύψος των ετήσιων οικονομικών απωλειών που της προκαλεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, με το σχετικό δείκτη να είναι για τη χώρα μας στα €91/κάτοικο/έτος, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στα 27 ευρώ ανά κάτοικο κατ΄ έτος".

Τα είπε όλα και δεν χρειάζεται να περιγράψουμε τίποτα περισσότερο...

Ο ΟΤΕ στην κορυφή

Στην κορυφή των επιχειρηματικών εξελίξεων βρέθηκε ο ΟΤΕ στο εννεάμηνο, ανακοινώνοντας πολύ ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα.

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία του μετά από φόρους, τόκους, δικαιώματα και αποσβέσεις, ενισχύθηκε κατά 1,6% και διαμορφώθηκε στα 358,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα γ΄ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 5,9% και διαμορφώθηκαν σε 904,8 εκατ. ευρώ. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 178,1 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 10,3%.

Η HELLENiQ ENERGY "ψηλώνει" και μοιράζει επιπλέον μέρισμα!

Στα 381 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου για τον Όμιλο HELLENIQ ENERGY (ΕΛΠΕ), ενώ το διοικητικό συμβούλιο ανακοίνωσε επιπλέον προσωρινό μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στους μετόχους στις 18 Ιανουαρίου 2023.

Η ισχυρή λειτουργική απόδοση αντικατοπτρίζει κυρίως τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον αλλά και τη βελτιωμένη λειτουργία των διαφόρων εταιρειών του Ομίλου. Τα κυριότερα στοιχεία που επηρέασαν τα αποτελέσματα ήταν τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, οι εξαγωγές που αντιστοιχούν σε 46% των συνολικών πωλήσεων διύλισης, αλλά και η βελτιωμένη κερδοφορία, τόσο των εμπορικών θυγατρικών στο εξωτερικό, όσο και των νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ. Εκτός του διεθνούς περιβάλλοντος, σημαντικά οφέλη προήλθαν από τη βελτιωμένη λειτουργία των διυλιστηρίων και την εμπορική διαχείριση στις αγορές αργού πετρελαίου, ενώ θετική επίπτωση είχαν και τα προγράμματα βελτίωσης απόδοσης, όπως του ψηφιακού μετασχηματισμού, της αναδιοργάνωσης του Ομίλου, της προώθησης προϊόντων προστιθέμενης αξίας, καθώς και η διαχείριση δικτύων πρατηρίων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Holdings A.E., Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: ότι τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου είναι αναμφισβήτητα ικανοποιητικά, λόγω του θετικού διεθνούς περιβάλλοντος και της ουσιαστικής βελτίωσης των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πέρα από τα οικονομικά αποτελέσματα όμως, ιδιαίτερα σημαντική είναι η μεγάλη πρόοδος στην επίτευξη μιας μεγάλης στροφής της εταιρείας με έμφαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, καλύτερη διακυβέρνηση και βελτίωση της αποδοτικότητας. Με τη σχεδόν καθολική υποστήριξη από τους μετόχους μας, τις κεφαλαιαγορές, αλλά ιδιαίτερα τα στελέχη και τους εργαζομένους, στο πρόγραμμα Vision 2025, έγινε αναθεώρηση της στρατηγικής, έτσι ώστε να επιτευχθούν ταχύτερα οι επιχειρηματικοί στόχοι. Η HELLENIQ ENERGY εξελίσσεται σε σταθερό πυλώνα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, στοχεύοντας στις ΑΠΕ, ενώ στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, την οποία διανύουμε.

Eurobank: "Τρελά" κέρδη στο εννεάμηνο

Ιδιαίτερα ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα ανακοίνωσε η Eurobank στο εννεάμηνο, καθώς τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη "απογειώθηκαν" στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν στα 932 εκατ. ευρώ, έναντι 298 εκατ. ευρώ, κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα!

Επιπλέον, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,30 ευρώ από 0,06 ευρώ πέρυσι, ενώ η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων εκτινάχθηκε στο 22%, από 7,8% το 2021! Η τράπεζα πέτυχε αύξηση οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 17,7% σε ετήσια βάση στα 795 εκατ. ευρώ, Η τράπεζα πέτυχε δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 17,2%, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν μόλις στο 5,6% του συνολικού χαρτοφυλακίου της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας επεσήμανε ότι "σ΄ ένα περιβάλλον γεμάτο από οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, με το ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται πλέον στο 6% για τη φετινή χρονιά. Η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων και η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία δημιουργούν υφεσιακές πιέσεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία, με τους κινδύνους να βαίνουν αυξανόμενοι. H ισχυρή επίδοση του 2022 μαζί με το διαρκές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα και η καλή πορεία απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων, οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023, όμως σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο. Ωστόσο, θα παραμείνει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, διατηρώντας την Ελλάδα σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης".

Ο κ. Καραβίας πρόσθεσε ότι "σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, η Eurobank καταγράφει άλλο ένα τρίμηνο ισχυρών αποτελεσμάτων, που ξεπερνούν τις προβλέψεις μας σε όλους τους επιμέρους δείκτες και επιβεβαιώνουν το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας.  Με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα, χάρη και στην αύξηση των καταθέσεων κατά 2,5 δις ευρώ έως σήμερα, είμαστε σε θέση να στηρίξουμε τους πελάτες μας, να συνεισφέρουμε στην διατήρηση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας και να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας ότι η Eurobank είναι η τράπεζα της ανάπτυξης".

Εθνική: Διέψευσε ευχάριστα την αγορά επιτυγχάνοντας ισχυρά κέρδη 680 εκατ. ευρώ

Πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο, καθώς ανήλθαν στα 680 εκατ. ευρώ.

Τα υψηλότερα κέρδη προήλθαν από την αύξηση των καθαρών εσόων από προμήθειες κατά 22%, των εσόδων από τόκους κατά 5%, ενώ τα οργανικά κέρδη ανήλθαν κατά 41% και διαμορφώθηκαν στα 464 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 15,2%, ενώ τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. και ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε θεαματικά στο 5,9%. Η Εθνική χορήγησε νέα δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, δηλαδή 45% περισσότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021!

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς εξέφρασε την ικανοποίηση της διοίκησης επισημαίνοντας ότι "η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επιδεικνύει ανθεκτικότητα έναντι των δυσχερών συνθηκών που απορρέουν από την ενεργειακή κρίση, με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας να παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στη ζώνη του ευρώ. Ο τουρισμός συνεχίζει να αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με τα έως τώρα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα ανέλθουν σε νέο ιστορικό υψηλό φέτος. Παράλληλα, η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα, οι θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης ύψους €13 δισ. περίπου, σε ακαθάριστη αξία, βοηθούν να μετριαστεί ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στην πραγματική οικονομία. Η κεκτημένη δυναμική λόγω των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων του Εννεαμήνου 2022, τα αμυντικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, όσον αφορά τη θέση της στον επιχειρηματικό και πιστωτικό κύκλο, η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που έχουν σφυρηλατηθεί μέσα από πολυετείς αναδιαρθρώσεις και διατηρούν χαμηλά επίπεδα μόχλευσης, καθώς και η ανάκαμψη των επενδύσεων με οδηγό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθιστούν την Ελλάδα σχετικά ανθεκτική απέναντι στις οικονομικές πιέσεις".

"Απογειώθηκε" η Aegean

Mετά το σοκ της πανδημίας λόγω της περιορισμένης τουριστικής κίνησης, η Aegean Airlines πήρε το... αίμα της πίσω στο εννεάμηνο, επιτυγχάνοντας κέρδη μετά από φόρους, έναντι ζημιών κατά το περυσινό αντίστοιχο διάστημα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, ο τζίρος εκτοξεύτηκε στο 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 109% σε σχέση με το 2021, ως αποτέλεσμα της αύξησης της επιβατικής κίνησης κατά 89%. Τα κέρδη μετά φόρων "σκαρφάλωσαν" στα 93,2 εκατ. ευρώ έναντι οργανικών ζημιών 27,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επίδραση του τρίτου τριμήνου, η κερδοφορία του συνολικού εννεάμηνου 2022 είναι αυξημένη έναντι του προ κρίσης εννεάμηνου 2019. Η κερδοφορία υποστηρίχθηκε σημαντικά και από τις προαγορές ποσοτήτων καυσίμου και δολαρίου της εταιρείας που περιόρισαν τον βαθμό επιβάρυνσης των αποτελεσμάτων από την εκτίναξη του κόστους τους.

Καθοριστική συμβολή για τα παραπάνω μεγέθη αποτέλεσε η έκρηξη της επιβατικής κίνησης κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους, όπου τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 120,8 εκατ. ευρώ. Μόνο στο γ΄ τρίμηνο, ο τζίρος της αεροπορικής εταιρείας ανήλθε σε 571,4 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένος κατά 71%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 152,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξησης κατά 158%. Η επαναφορά της ζήτησης σε συνδυασμό με τη διεύρυνση του δικτύου και την αύξηση του στόλου της εταιρείας με τις παραλαβές νέων αεροσκαφών, συνέβαλαν στη σημαντική ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, με τον Όμιλο να μεταφέρει 4,6 εκατ. επιβάτες. Η διαμόρφωση της πληρότητας στο 84%, αυξημένη κατά 14 μονάδες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και τα υψηλότερα επίπεδα μέσων ναύλων συνέβαλαν σε σημαντική κερδοφορία παρά την αύξηση του κόστους καυσίμων και την σημαντική ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, η Aegean διέθετε γεμάτο ταμείο 618 εκατ. ευρώ!

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε σχετικά: "Είμαστε υπερήφανοι που ανταποκριθήκαμε με επιτυχία στις προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, παρουσιάζοντας φέτος, ισχυρή κερδοφορία και ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα του κλάδου μας, μετά από δύο εξαιρετικά δύσκολα χρόνια. Η αποτελεσματική διαχείριση του δικτύου, των ναύλων και του κόστους, και φυσικά η προσπάθεια των ανθρώπων μας να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τους επιβάτες μας συνέβαλλαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας από τις επενδύσεις μας στην αναβάθμιση του στόλου και των υπηρεσιών μας, θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε αξία για τους μετόχους και τη χώρα μας, αλλά και ευκαιρίες εξέλιξης για τους ανθρώπους μας παρά τις προκλήσεις του γεωπολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος που είναι και πάλι έντονες γύρω μας".

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Αθήνα μπροστά στον τουρκικό επεκτατισμό

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία με την επικράτηση μέσα σε μια εβδομάδα των ομάδων, που συγκροτούν την λεγόμενη αντιπολίτευση και η άτακτη φυγή με κατεύθυνση τη Μόσχα του Άσαντ, αλλ...

Η σχέση παράνομης μετανάστευσης και τζιχάντ

Ένα σημαντικό άρθρο σχετικό με τα μέλλοντα να συμβούν, με δεδομένη τη βούληση του ισλάμ να υπονομεύσει αργά αλλά σταθερά τη Δύση εκ των έσω. Με την ανατροπή του καθεστώτος Ασάντ...

Φόρτωση άρθρων...