Η παραγωγική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στη βιομηχανία, συνεπάγεται ανάληψη κινδύνων και αυτοί οι τελευταίοι υποχρεώνουν του φορείς που τους αναλαμβάνουν, τις επιχειρήσεις εν προκειμένω, να κάνουν εκτιμήσεις και προβλέψεις ώστε να αποφεύγονται στο μέτρο του δυνατού, δυσάρεστες εκπλήξεις για όλους τους συντελεστές της παραγωγής.
Ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου έτσι και με κριτήριο την κρισιμότητα των τελευταίων λόγω λόγω σοβαρών εξελίξεων στη Γηραιά Ηπειρο, ο ΣΕΒ, πολύ ορθά, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει μια σοβαρή εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποίαν, συναντήθηκαν και συζήτησαν ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, Αντιπρόεδρος ERT και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, Πρόεδρος Eurometaux, με συντονιστή τον κ. Αλέξη Παπαχελά, Διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή».
Στην εκδήλωση που είχε ως τίτλο: «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;» οι δυο θεσμικοί εκπρόσωποι της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας, συζήτησαν τις θέσεις και τις προτεραιότητες για την Ευρώπη του 2030 και σκιαγράφησαν τις προϋποθέσεις για μια ευρωπαϊκή επανεκκίνηση,αναπτύσσοντας βέβαια και τις ελληνικές προοπτικές σε ένα τοπίο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς.
Όπως τόνισαν οι δυο ομιλητές απαντώντας σε ερωτήματα του συντονιστή,, έχει ιδιαίτερη σημασία να συζητήσουμε για την ανάκτηση χαμένου μέρους της οικονομικής ισχύος της ΕΕ, έναντι άλλων διεθνών οικονομιών και κυρίως αυτών της Κίνας και των ΗΠΑ, καθώς τα επόμενα χρόνια θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις ως προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής ευημερίας της Ευρώπης, σε μια περίοδο με έντονες γεωπολιτικές, αναπτυξιακές, κοινωνικές και κλιματικές προκλήσεις.Με τις τελευταίες να χαρακτηρίζονται από σοβαρές αναταράξεις, τις οποίες η ΕΕ ενίοτε αργεί να αντιμετωπίσει δυναμικά και αποτελεσματικά.
Σε αυτή την κατεύθυνση, από τις δικές τους οπτικές γωνίες οι κκ Παπαλεξόπουλος και Μυτιληναίος,, είπαν ότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή αφύπνιση/κινητοποίηση, ώστε σημαντικές αλλαγές σε θέματα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας,βελτίωσης της παραγωγικότητας, βιομηχανικής πολιτικής, δεξιοτήτων, επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής και βιωσιμότητας,, να αποτελέσουν τις βάσεις για την Ευρώπη του 2030.Χωρίς βέβαια να παραμεληθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος που είναι και μοναδικό στον κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτών των προοπτικών ανάληψης δράσεων, ο ΣΕΒ, έχει εντοπίσει πέντε κύριους πυλώνες για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος:
- Μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη Ενιαία Αγορά,
- Ένα σοκ ρυθμιστικής απλοποίησης και δομικά λιγότερης γραφειοκρατίας,
- Μια ισχυρή βιομηχανία που δείχνει τον δρόμο για ανθεκτικότητα, θέσεις εργασίας και διεθνές εμπόριο,
- Την ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας με σύγχρονες γνώσεις, ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις αλλαγές στα επαγγέλματα και
- Την επιταχυνόμενη , επιτυχημένη μετάβαση στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Κλείνοντας τις παρεμβάσεις του, ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε: «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι σ’ έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, πασχίζει να βρει το δρόμο της. Στη σημερινή πραγματικότητα, χάνει σταθερά ανταγωνιστικότητα, αναπτύσσεται πολύ αργά, δεν έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα στον κόσμο και έχει αδυνατίσει γεωπολιτικά. Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή επανεκκίνηση, με πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε μια Ευρώπη ισχυρή και ανεξάρτητη, για να μπορέσουμε να επενδύσουμε αυτά που χρειάζονται στο κοινωνικό κράτος, στο περιβάλλον, στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Θεωρούμε σημαντικό, αυτό το μήνυμα να μην χαθεί σ’ αυτή την εκλογική χρονιά που θα επιλέξουμε την ευρωπαϊκή ηγεσία για το υπόλοιπο της κρίσιμης αυτής δεκαετίας. Αυτή είναι και η έννοια της σημερινής εκδήλωσης του ΣΕΒ, με τίτλο «Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;».
Από την πλευρά του ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε ότι: «Αυτές οι ευρωεκλογές είναι από τις πιο σημαντικές που έχουμε ζήσει ποτέ. Τα διακυβεύματα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλονίζεται από την άνοδο αντισυστημικών κομμάτων και ομάδων. Το γεωπολιτικό σκηνικό είναι απειλητικό όσο δεν υπήρξε ποτέ τις πολλές τελευταίες δεκαετίες. Τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνονται λόγω της έλλειψης ανταγωνιστικότητας για την οποία μίλησε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Παπαλεξόπουλος. Επειδή λοιπόν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, ο ΣΕΒ αποφάσισε να κάνει αυτή την εκδήλωση για να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα και να δώσουμε έναν άλλο τόνο, ουσίας, σ’ αυτή την εκλογική μάχη, η οποία δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή, αλλά και εθνική, υπό την έννοια ότι πολλά συμφέροντα της χώρας μας διακυβεύονται μαζί με τα συμφέροντα της Ευρώπης.»