Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Πως μια είδηση σοκ έγινε αφορμή για μια τρομακτική ανακάλυψη

H είδηση για την 14χρονη στην Θεσσαλονίκη που έτρωγε τις τρίχες των μαλλιών της για τουλάχιστον 12 χρόνια προκαλεί για μια ακόμη φορά σοκ! Και όσο υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάθε φορά θα σοκάρονται από τις συνέπειες που μπορεί να έχει σε ένα παιδί και αργότερα στον ενήλικα, το οικογενειακό του περιβάλλον. Από το να του προκαλέσει ψυχολογικά τραύματα, ως να πυροδοτήσει σοβαρή ψυχολογική διαταραχή και πόσα ακόμη που δεν είναι εμφανή θα μπορούσε να μας περιγράψει ένας ειδικός.
Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό και με προσωπικές εμπειρίες οδηγήθηκα στο να μελετήσω λίγο κάποιες διαταραχές και πως επιδρούν στα παιδιά των ατόμων με αυτές.

Για προσωπικούς λόγους στάθηκα περισσότερο στην μητέρα νάρκισσο και τη σύνθετη δυναμική και τη μόνιμη επίδραση που μπορούν να έχουν στη συναισθηματική ευημερία και ανάπτυξη των παιδιών της.

Και αυτό που ανακάλυψα μου προκάλεσε μεγαλύτερο σοκ!

Στο πρόσωπο της μητέρας αυτής είδα ένα τεράστιο ποσοστό των Ελληνίδων μαμάδων που γνωρίζω!!!! Ναι που γνωρίζω εγώ προσωπικά δεν ξέρω αυτό το δείγμα τι σημαίνει στατιστικά, αλλά η δική μου η εμπειρία είναι αυτή! Για σκεφτείτε λίγο και το δικό σας περιβάλλον, τον δικό σας κύκλο, για μαμάδες ηλικίας 45 και άνω;
Για να βοηθήσω σε αυτή την περιπλάνηση της σκέψης σας παραθέτω ένα συνονθύλευμα συμπερασμάτων από διάφορα επιστημονικά άρθρα σχετικά με την μητέρα Νάρκισσο.

Για αρχή να διευκρινίσω πως ο ναρκισσισμός, μια διαταραχή προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από μια διογκωμένη αίσθηση της αυτο-σημασίας και μια βαθιά ανάγκη για θαυμασμό, μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στα άτομα που περιβάλλονται από αυτούς που διαθέτουν αυτό το χαρακτηριστικό. Ανάμεσα στα πιο ευάλωτα θύματα ναρκισσιστικής συμπεριφοράς είναι τα παιδιά ναρκισσιστών μητέρων. 

Κατανοώντας τις Ναρκισσιστικές Μητέρες: Η αμείλικτη ανάγκη τους για προσοχή συχνά υπερισχύει των αναγκών των παιδιών τους

Οι ναρκισσιστικές μητέρες εκδηλώνουν μια σειρά από συμπεριφορές που μπορεί να είναι συναισθηματικά επιζήμιες για τα παιδιά τους. και επικύρωση, με αποτέλεσμα την παραμέληση της συναισθηματικής και ψυχολογικής υποστήριξης. Αυτές οι μητέρες τείνουν να βλέπουν τα παιδιά τους ως προεκτάσεις του εαυτού τους, επιδιώκοντας να τα διαμορφώσουν και να τα ελέγξουν, ώστε να ταιριάζουν στις δικές τους επιθυμίες και φιλοδοξίες. Κατά συνέπεια, τα παιδιά που μεγαλώνουν από ναρκισσιστικές μητέρες συχνά βιώνουν μια ταραχώδη ανατροφή γεμάτη σύγχυση, χειραγώγηση και συναισθηματική κακοποίηση.

Κάποια παραδείγματα που συναντάμε συχνά

  • Οι μητέρες που πιέζουν τα παιδιά τους να είναι αριστούχα ακόμη και σε μαθήματα που δεν έχουν κλίση
  • οι μητέρες που θεωρούν τα παιδιά τους αποτυχημένα αν δεν είναι αριστούχα στο σχολείο
  • οι μητέρες που επικρίνουν τα παιδιά τους αν δεν είναι καλλίγραμμα (άλλο θέμα η παιδική παχυσαρκία! Με τεράστιες προεκτάσεις από λάθος γονικές πρακτικές)
  • οι μητέρες που μιλάνε σε τρίτους με αποδοκιμασία για τα παιδιά τους προκειμένου να μην αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί γιατί η εικόνα είναι σημαντικότερη από όλα
  • μητέρες που χειραγωγούν τα ενήλικα παιδιά τους για να παραμένουν μαζί τους ή σε κοντινή απόσταση 
  • οι μητέρες που εξαναγκάζουν τα παιδιά τους να τις φροντίζουν ως υπερήλικες κλπ κλπ

 

Συναισθηματική χειραγώγηση: διαπρέπουν στο χειρισμό των συναισθημάτων των παιδιών τους

Οι ναρκισσιστικές μητέρες διαπρέπουν στο χειρισμό των συναισθημάτων των παιδιών τους, χρησιμοποιώντας την ενοχή, την ντροπή και τον φόβο ως όπλα ελέγχου. Μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ πολυτελών εκδηλώσεων στοργής και κρίσεων ψυχρής αδιαφορίας για να διατηρήσουν μια συνεχή αίσθηση δύναμης και ελέγχου στα παιδιά τους. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν μια βαθιά ανάγκη να ευχαριστήσουν τις μητέρες τους, αναζητώντας συνεχώς επικύρωση και έγκριση.

Χρειάζεται να περιγράψω κάτι περισσότερο; Ποιος από όσους διαβάζει αυτό το άρθρο και είναι άνω των 40 δεν βίωσε τέτοια συμπεριφορά από τη μητέρα του; 

Έλλειψη ορίων: Μπορεί να βλέπουν τα επιτεύγματα των παιδιών τους ως αντανάκλαση της δικής τους επιτυχίας, με αποτέλεσμα μη ρεαλιστικές προσδοκίες και μια συντριπτική πίεση για επίτευξη.
Οι ναρκισσιστικές μητέρες συχνά αποτυγχάνουν να θέσουν υγιή όρια, εισβάλλοντας στον προσωπικό χώρο των παιδιών τους και αδιαφορώντας για την ατομικότητά τους.. Αυτή η έλλειψη αυτονομίας μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του παιδιού να αναπτύξει μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού του και να οδηγήσει σε αισθήματα ανεπάρκειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Χειρισμός και ακύρωση: Μπορεί να απορρίπτουν τα συναισθήματα του παιδιού τους

Οι ναρκισσιστικές μητέρες είναι διαβόητες για τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, που χρησιμοποιούν χειριστικές τεχνικές για να κάνουν τα παιδιά τους να αμφιβάλλουν για τις δικές τους αντιλήψεις και εμπειρίες. Μπορεί να απορρίπτουν τα συναισθήματα του παιδιού τους, να υποτιμούν τα επιτεύγματά τους και να υπονομεύουν την αυτοπεποίθησή τους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συνεχής ακύρωση μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, αμφιβολία για τον εαυτό του και αδυναμία εμπιστοσύνης στη δική του κρίση.

Ο αντίκτυπος της ανατροφής από μια ναρκισσιστική μητέρα μπορεί να επεκταθεί και στην ενήλικη ζωή, επηρεάζοντας διάφορες πτυχές της ζωής ενός ατόμου.

Ακολουθούν μερικές αξιοσημείωτες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις:

Μειωμένη αυτοεκτίμηση και σχηματισμός ταυτότητας: Τα παιδιά παλεύουν με χαμηλή αυτοεκτίμηση

Τα παιδιά ναρκισσιστικών μητέρων συχνά παλεύουν με χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσκολεύονται να σχηματίσουν μια σταθερή αίσθηση του εαυτού τους. Μπορεί να παλεύουν με την αποδοχή του εαυτού τους, αναζητώντας συνεχώς εξωτερική επικύρωση και έγκριση για να καλύψουν το κενό που αφήνει η συναισθηματική παραμέληση της μητέρας τους.

 

εφηβος

 

Δυσκολίες Σχέσεων: Μπορεί να αγωνίζονται με την εμπιστοσύνη, την οικειότητα και τον καθορισμό υγιών ορίων

Η ταραχώδης δυναμική των σχέσεων που βιώνεται με μια ναρκισσιστική μητέρα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται και εμπλέκονται σε σχέσεις. Μπορεί να αγωνίζονται με την εμπιστοσύνη, την οικειότητα και τον καθορισμό υγιών ορίων, συχνά προσελκύοντας ανθυγιεινούς ή καταχρηστικούς συντρόφους.

Προκλήσεις συναισθηματικής ρύθμισης: τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους
Το να μεγαλώνεις με μια ναρκισσιστική μητέρα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη δεξιοτήτων υγιούς συναισθηματικής ρύθμισης. Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, οδηγώντας σε προκλήσεις στη διαχείριση του άγχους, των συγκρούσεων και των διαπροσωπικών σχέσεων.

Μοτίβα ναρκισσιστικής συμπεριφοράς:

Δυστυχώς, ορισμένα παιδιά ναρκισσιστικών μητέρων μπορεί να υιοθετήσουν τα ίδια ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά ως μηχανισμό αντιμετώπισης ή ως αποτέλεσμα

Όταν όλοι αποδεχτούμε πως κανένα παιδί δεν γεννιέται, ζωηρό, αχάριστο, τεμπέλικο, ασεβές, αυθάδες, αλλά όλα αυτά και πολλά άλλα του τα προκαλούν σαν αντιδράσεις οι συμπεριφορές των γονέων του και το περιβάλλον που μεγαλώνει, θα πάψουμε να βάζουμε αυτές τις εμετικές ταμπέλες στα αθώα παιδιά και θα βάλουμε τις ταμπέλες που χρειάζονται στους γονείς που τα μεγαλώνουν, γιατί η αποδοχή του προβλήματος είναι και το ήμισυ της επίλυσης του. 

Και επιτέλους ας πάψει στην Ελλάδα να στέκει σαν Δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι των παιδιών η υποχρέωση να φροντίσουν τον υπερήλικα γονιό. Υποχρεωμένος είναι μόνο ο ενήλικας που φέρνει στον κόσμο έναν άνθρωπο και αναλαμβάνει την φροντίδα του ως την ενηλικίωση. Το παιδί που γίνεται ενήλικας, τον υπερήλικα γονιό του θα τον φροντίσει μόνο αν το θέλει και το αισθάνεται με αγάπη. 

Θεέ προστάτεψε τα παιδιά από τους γονείς τους! Αφήστε με να ονειρεύομαι επίσης ένα κράτος που να μπορεί να κάνει το ίδιο!

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

To φάρμακο «Μιλέι»

Μήπως υπάρχει για τις ταλαιπωρούμενές τους οικονομίες το «φάρμακο Μιλέι»; Με αυτό αναφέρονται στον νέο Πρόεδρο της Αργεντινής, ο οποίος ακολουθώντας μια ριζοσπαστική πολιτική ανατ...

Πολιτεία Υποδειγματική

Ι. Ανακοινώθηκε ότι στο Καντόνι της Γενεύης έχει οργανωθεί δημοψήφισμα ώστε ν’ αποφασισθεί μείωση των αμέσων φόρων. Αυτό, δε, με στόχο την αύξηση της ιδιωτικής αποτα...

Φόρτωση άρθρων...