Τετάρτη
03 Ιουλίου 2024

Πώς μπορούν να επηρεάσουν Ευρώπη, Ελλάδα και αγορές οι εξελίξεις στη Γαλλία

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης
Tags: Γαλλία

Η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών από τον Εμμανουέλ Μακρόν μετά την επικράτηση της Μαρί Λεπέν αποτελεί το "κλειδί" για τις εξελίξεις στις αγορές, αλλά και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Γάλλος πρόεδρος διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ο Μακρόν ευελπιστεί ότι οι Γάλλοι και κυρίως οι Αριστεροί θα... τρομοκρατηθούν από την άνοδο των ακροδεξιών και θα στηρίξουν το κόμμα του Μακρόν, αφήνοντας τη Λεπέν στα... κρύα του λουτρού! Από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος Πρόεδρος θα ήθελε να έχει πρωθυπουργό έναν ακροδεξιό ώστε να τα κάνει... μαντάρα και να φθαρεί, με απώτερο στόχο στις προεδρικές εκλογές του 2027 να είναι... καβάλα στ΄ άλογο! Τέτοιες κινήσεις όμως κρύβουν μεγάλα ρίσκα, αλλά ο Μακρόν δεν διστάζει να βγει μπροστά και να στείλει το μήνυμα για μια καθαρή πλειοψηφία που θα κυβερνήσει τη χώρα με ηρεμία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά "το να είσαι Γάλλος, κατά βάθος, σημαίνει να επιλέγεις να γράφεις την ιστορία και όχι να καθοδηγείσαι από αυτήν". Δηλαδή, μπορεί το κόμμα της Λεπέν να έχει τυπικά ως ηγέτη τον Ζορντάν Μπαρντελά, αλλά επί της ουσίας από πίσω είναι η Λεπέν. Κάτι δηλαδή σαν τους... Σπαρτιάτες και τον Κασιδιάρη! Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014, το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν είχε κερδίσει τις Ευρωεκλογές, αλλά δεν υπήρχε ανάλογη συνέχεια με ανάληψη της προεδρίας της χώρας. Όμως, πολλά έχουν αλλάξει το 2024 σε σχέση με το 2014, καθώς η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. μπορεί να δώσει στο ακροδεξιό γαλλικό κόμμα μεγαλύτερη ώθηση. Αν ο Μακρόν δημιουργήσει τώρα ένα αντι-Λεπενικό μπλοκ μπορεί να στείλει αδιάβαστη τη Λεπέν και να τη βγάλει ακόμη και εκτός κούρσας στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Ένα σενάριο για τις βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, θέλει τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν να κερδίζει περισσότερες έδρες από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά να μην είναι αρκετές για να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Εθνοσυνέλευση. Το δεύτερο, αλλά μάλλον κακό σενάριο, θέλει ακροδεξιό πρωθυπουργό που θα έχει από πάνω του έναν κεντρώο Πρόεδρο! Τότε θα μιλάμε για σύγκρουση... μεγατόνων και τα συντρίμμια είναι σίγουρο ότι θα φτάσουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη! Ήδη, οι Βρυξέλλες βγάζουν... σπυριά για το ενδεχόμενο αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών στη Γαλλία. Μην ξεχνάμε ότι το κόμμα της Λεπέν παίζει το παιχνίδι του Πούτιν και δεν θέλει να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ θέλει να φύγει και από το ΝΑΤΟ ("ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", όπως έλεγε ο Ανδρέας...).

Η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία άφησε το στίγμα της χθες στις αγορές. Τα γαλλικά ομόλογα έγιναν ακριβότερα, ενώ πριν από μερικές ημέρες, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη υποβαθμίστηκε ως προς το αξιόχρεο της στη βαθμίδα ΑΑ- από ΑΑ+. Το Χρηματιστήριο του Παρισιού έκλεισε με σημαντική πτώση χθες, επηρεάζοντας την εικόνα και των υπολοίπων αγορών. Ταυτόχρονα με τη Γαλλία, εντοπίζεται πρόβλημα και στη Γερμανία, όπου το κόμμα του Καγκελάριου Σολτς βυθίστηκε. Άρα, οι δύο κορυφαίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης βρίσκονται στο μεταίχμιο κρίσιμων διεργασιών, που επηρεάζουν ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το νέο ευρωκοινοβούλιο μπορεί να είναι πιο ισχυρό με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων, ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος για μεγάλες ανατροπές, αν αλλάξουν τα δεδομένα σε Γαλλία, όταν ταυτόχρονα θα υπάρχει μια Γερμανία με... τρεμάμενη φωνή! Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να περιμένει για... καιρό, προκειμένου να συντονιστεί με τις ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά και του πολέμου στη Μέση Ανατολή, έχοντας όμως στραμμένο το βλέμμα και στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Μύλος!

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, ανησυχία επικρατεί και στην Ελλάδα, καθώς είναι γνωστό ότι ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Μακρόν και είναι γνωστές οι σχέσεις και η πολύτιμη βοήθεια που έχουμε λάβει. Το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη, περιλαμβάνει μια μακράς διάρκειας διαδικασία για την εκλογή του νέου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του μοιράσματος των οφίτσιων, την επικράτηση της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου με τον εκλεκτό της να... συγκατοικεί με τον Μακρόν, ενώ... μπουρλότο μπορεί να βάλει η ενδεχόμενη επικράτηση του Τραμπ στις ΗΠΑ σε περίπου 5 μήνες από σήμερα! Μύλος τα... πάντα όλα!

Οι αγορές τηρούν στάση αναμονής και παρά το γεγονός ότι χθες επηρεάστηκαν κυρίως από τις εξελίξεις στη Γαλλία, εντούτοις, στο Χρηματιστήριο Αθηνών πρυτάνευσε η ψυχραιμία, από τη στιγμή μάλιστα που οι επενδυτές δεν είδαν κάτι πολύ... αρνητικό στο αποτέλεσμα της ελληνικής ευρω-κάλπης. Ο Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού, ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος μιας μακράς περιόδου αβεβαιότητας λόγω αλλαγής συσχετισμών σε κρίσιμες χώρες, οι οποίες αποτελούν τους ισχυρούς κρίκους για τα συμφέροντα τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της χώρας μας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εποχή σε αναζήτηση προσωπικοτήτων

Σε μια εποχή που η Ευρώπη υποφέρει από αδύναμες ηγεσίες αποφάσισα πως μια βουτιά στο παρελθόν της ήταν μάλλον απαραίτητη. Γι' αυτό εκδόθηκαν και πάλι δύο ιστορικά μου μυθιστορήματα...

Φόρτωση άρθρων...