Η Ευρώπη ταλανίζεται από την ακρίβεια, τα υψηλά επιτόκια, τις διαμαρτυρίες των αγροτών και πολλά άλλα, με αποτέλεσμα, πολλοί αναλυτές να θεωρούν ότι στις Ευρωεκλογές θα κυριαρχήσουν η χαλαρή και τιμωρητική ψήφος, καθώς και η αποχή.

Η ακροδεξιά φαίνεται ότι θα βγει ενισχυμένη από τις Ευρωεκλογές, αλλά το ζητούμενο είναι να αποτελέσουν το Λαϊκό Κόμμα και οι Ευρωσοσιαλιστές, το κυρίαρχο πλειοψηφικό ρεύμα για τη λήψη αποφάσεων. Η Ευρώπη δεν αντέχει νέα ρήγματα, από ευρωσκεπτικιστές, Πουτινόφιλους, ψεκασμένους, παράλυτους και... πυροβολημένους! Η Ευρώπη έχει ως εχθρό της τον Πούτιν και το μέτωπο στήριξης προς την Ουκρανία δεν πρέπει να διαρραγεί με τίποτα, καθώς θα πληγούν ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας. Όμως, δεν αρκεί να σταθεί όρθια μόνο η Ευρώπη.

Οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες τον προσεχή Νοέμβριο θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επόμενη μέρα στον πλανήτη και κυρίως σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει η πολιτική ηγεσία, σε σχέση με τα φλέγοντα θέματα των πολέμων Ισραήλ-Χαμάς και Ουκρανίας-Ρωσίας. Η επανεκλογή των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ (ενδεχομένως και με άλλον επικεφαλής) είναι δεδομένο ότι δεν θα διαταράξει τις σημερινές ισορροπίες. Ωστόσο, η επανεκλογή Τραμπ, ακόμη και στην περίπτωση που ο ίδιος δεν θα θέλει να επαναλάβει τα λάθη της προηγούμενους θητείας του, εντούτοις, θα δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό σε αγορές και κυβερνήσεις.

Η Goldman Sachs ξέρει από εκλογές...

Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, οι εκλογές πάντα επηρεάζουν την πολιτική επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, αυξάνοντας παράλληλα την οικονομική αβεβαιότητα και προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο κέντρο των παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων, στην Ευρώπη θα υπάρχει αγωνία για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών με βαρόμετρο τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία η εκλογή των Εργατικών δεν αναμένεται να προκαλέσει... περιπέτειες.

Η GS επισημαίνει ότι μια ρεβάνς Τραμπ-Μπάιντεν θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαιτέρως σημαντική για τις αγορές, επισημαίνοντας μάλιστα ότι με βάση τα ιστορικά δεδομένα, οι εν ενεργεία πολιτικοί τείνουν να χαλαρώνουν τη δημοσιονομική πολιτική κατά την προεκλογική περίοδο. Επιπλέον, τα επιτόκια καταγράφουν μείωση κατά την προεκλογική περίοδο, αν και κάτι τέτοιο ισχύει λιγότερο για χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα δεν... καταλαβαίνει από τέτοια πράγματα! Επιπλέον, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, ότι κατά τις προεκλογικές περιόδους μειώνεται η διάθεση για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, έστω και για βραχύβιο χρονικό διάστημα.

Προβληματισμένος ο Μητσοτάκης

Το θέμα του πολιτικού μηνύματος των Ευρωεκλογών ανέδειξε χθες και ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή του γραφείου Τύπου του, Δημήτρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ευρωεκλογές δεν είναι κάλπες διαμαρτυρίας, αλλά θα σηματοδοτήσουν αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιταχύνει την εξέλιξη της. Έχοντας πάντα στο μυαλό του ότι λόγω της γενικότερης συγκυρίας, οι Ευρωεκλογές προσφέρονται για ψήφο διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι "οι κάλπες δεν προσφέρονται για κομματική καταγραφή ισχύος ή για την αποστολή ανέξοδων μηνυμάτων για εσωτερική κατανάλωση". Προφανώς, πρόκειται για μια τοποθέτηση που εκπέμπει έντονο προβληματισμό και παθητικότητα. Ο Μητσοτάκης ξέρει ότι η ΝΔ θα έχει πολύ χαμηλότερα ποσοστό σε σχέση με τις Εθνικές Εκλογές και θα παλέψει προκειμένου η ΝΔ να κρατηθεί πέριξ του 30%.

Τα αγροτικά μπλόκα είναι ένα σοβαρό crash test για την κυβέρνηση, ως προς τη διαχείριση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα. Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και λοιπών εξωπανεπιστημιακών με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα τελειώσουν, γιατί το ζητάει η ίδια η κοινωνία. Τον Ιούνιο θα γίνει το... ταμείο για όλους και απ΄ όλους!