Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς θα κινηθούν οι αγορές με φόντο τη Γαλλία και τις ΗΠΑ

Η αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και το... θολό τοπίο για την επόμενη μέρα στις ΗΠΑ, βάζουν δυναμικά στο παιχνίδι τις αναλύσεις των επενδυτικών οίκων.

Η Goldman Sachs, που αποτελεί βαρόμετρο για όλες τις αγορές του πλανήτη, αποκρυσταλλώνοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης, λόγω αύξησης της πολιτικής αβεβαιότητας σε Γαλλία και ΗΠΑ. 

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Με βάση αυτήν την παραδοχή, όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση της, προτιμά ένα συνδυασμό μετοχών και κλάδων ποιότητας και ανάπτυξης. Προειδοποιεί δε, ότι η περίοδος ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης είναι πιθανό να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα, ενώ οι εκλογικές και πολιτικές ανησυχίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενδέχεται να πλήξουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες. 

Ωστόσο, αυτό το... περίεργο περιβάλλον, δεν... πτοεί τους οικονομολόγους του αμερικανικού κολοσσού, οι οποίοι συμφωνούν ότι θα διατηρηθεί το θετικό momentum στις αγορές, καθώς το δεύτερο εξάμηνο θα αρχίσουν να φαίνονται σταδιακά τα οφέλη από τη μείωση των επιτοκίων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η Goldman Sachs αναμένει θετικές αποδόσεις το δεύτερο εξάμηνο, κάτι που σημαίνει ότι δεν βλέπει μεγάλες ανατροπές, λόγω του πολιτικού κλίματος σε Γαλλία, ΗΠΑ και κατ΄ επέκτασιν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, για να φτάσουμε σε αυτές τις θετικές αποδόσεις, θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο μια διόρθωση για τις μετοχές μέσα στο καλοκαίρι. Χονδρικά, οι επόμενες 4-8 εβδομάδες μπορεί να κρύβουν σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο του αμερικανικού επενδυτικού οίκου περί διόρθωσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, επειδή είναι αμυντικός, μάλλον θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όσο θα αυξάνονται οι πολιτικοί κίνδυνοι και θα φουντώνει η συζήτηση για την επιβολή δασμών σε Ευρώπη και Κίνα, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντάναλντ Τραμπ. Επιπλέον, ανοίγει μακροπρόθεσμες θέσεις στον κλάδο της άμυνας και των εξοπλισμών, από τη στιγμή που βγήκε εκτός παιχνιδιού η γαλλική ακροδεξιά.

Η GS βλέπει καλές αποδόσεις στις τράπεζες, την ενέργεια, την υγεία, το λιανικό εμπόριο, την τεχνολογία, τα ταξίδια και την αναψυχή, ενώ, προβλέπει μικρότερες ταχύτητες στους κλάδους χημικών, τροφίμων-ποτών, προσωπικής φροντίδας και κοινής ωφέλειας. Επίσης, δεν περνάει η απαρατήρητη η πολιτική αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς θεωρεί ότι με βάση τις εξαγγελίες του Εργατικού Κόμματος για το χτίσιμο 1,5 εκατ. νέων κατοικιών (300.000 κατ΄ έτος επί 5 χρόνια), μεγάλος ευνοημένος θα είναι ο κλάδος των κατασκευών.

Από την άλλη, ο αμερικανικός οίκος υποβαθμίζει τον κλάδο των ευρωπαϊκών καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι φέτος έχει υποστεί αλλεπάλληλες αρνητικές αναθεωρήσεις σε σχέση με τα κέρδη ανά μετοχή. Το ίδιο ισχύει και για τις μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς η μικρή ανάκαμψη δεν θα δώσει κάποια ισχυρή ώθηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η εκτίμηση ότι η κατανάλωση στην Κίνα είναι υποτονική και ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν έκθεση στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, μπορεί να δουν τα μεγέθη τους να συρρικνώνονται.

Η καταγραφή των προβλέψεων του αμερικανικού οίκου αποτελεί έναν αρχικό μπούσουλα για τους επενδυτές, προκειμένου να πάρουν... μυρωδιά, σε σχέση με τις παγκόσμιες μακροοικονομικές εξελίξεις και τις μεταβολές που μπορούν να συντελεστούν στις αγορές. Η συγκρότηση σοβαρής και αξιόπιστης κυβέρνησης στη Γαλλία και η διατήρηση των πολιτικών ισορροπιών μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, μετά τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στις αγορές. Αναμφίβολα, υπάρχει πάντα και ο αστάθμητος παράγοντας. Για παράδειγμα, η κλιμάκωση της έντασης στη διαμάχη Δύσης-Ρωσίας, λόγω της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών και αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανίας, μπορεί να οδηγήσει σε... ατύχημα, το οποίο, ίσως σταθεί αφορμή για να διαμορφωθεί ένα κλίμα πλήρους ανασφάλειας στις αγορές και στον κόσμο...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Για μία καινοτομική ελληνική κοινωνία

Παρά τις κρίσεις και τις δυσκολίες της η ελληνική κοινωνία και όχι μόνον αυτή ,αν θέλει να σταθεί στον υπόλοιπο 21ο αιώνα πρέπει να γίνει καινοτομική. Όπως επισημαίνεται σε τελευτα...

Γιατί μπαίνει σε νέα φάση το ελληνικό success story

Την άλλη Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος Moody's αναμένεται να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα και να αναζωογονήσει το ελληνικό success story, ενώ την ίδια στιγμή, λαμβάνου...

Φόρτωση άρθρων...