Η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας έχει αφήσει μόνιμο αντίκτυπο σε πολλά άτομα και οικογένειες, ιδιαίτερα σε εκείνα που ανήκουν στη Γενιά Χ. Γεννημένη από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αυτή η γενιά αντιμετώπισε ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων στις προσπάθειές της να διατηρήσουν οικονομικά σταθερότητα και ασφάλεια. Αυτή η γενιά βίωσε μια απότομη μεταβολή από μια πορεία ζωής που διαφαινόταν ανοδική σε μια απότομη πτώση χωρίς επιστροφή.
Η Μεγάλη Ύφεση του 2008 έπληξε τη Gen X ιδιαίτερα σκληρά. Πολλά μέλη αυτής της γενιάς ήταν στο απόγειο των δυνατοτήτων τους για κέρδη και ανυπομονούσαν για μια άνετη συνταξιοδότηση. Ωστόσο, η ύφεση έφερε μαζί της μαζικές απολύσεις, στάσιμους μισθούς, στάση πληρωμών και πτώση της αξίας των ακινήτων, τα οποία είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική τους ευημερία.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Gen Xers είναι το βάρος του χρέους. Σύμφωνα με μια μελέτη από το Pew Charitable Trusts, οι Gen Xers έχουν περισσότερα χρέη από οποιαδήποτε άλλη γενιά, με το μέσο φορτίο χρέους να ανέρχεται συνολικά στα €30.000. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από χρέη πιστωτικών καρτών έως φοιτητικά δάνεια έως στεγαστικά δάνεια.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη Gen X είναι η πτώση των παραδοσιακών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Πολλές εταιρείες έχουν απομακρυνθεί από τα προγράμματα καθορισμένων παροχών και κινούνται προς τα προγράμματα καθορισμένων εισφορών. Ενώ αυτά τα προγράμματα προσφέρουν ορισμένα οφέλη, βάζουν επίσης το βάρος της αποταμίευσης συνταξιοδότησης ακριβώς στους ώμους του ατόμου.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν συνδυαστεί για να δημιουργήσουν μια τέλεια καταιγίδα οικονομικής ανασφάλειας για τους Gen Xers. Πολλοί δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, με ελάχιστες ελπίδες να επιτύχουν ποτέ το επίπεδο οικονομικής ασφάλειας που ήλπιζαν. Αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένο στρες, άγχος, ακόμη και κατάθλιψη για πολλά μέλη αυτής της γενιάς.
Προφανώς και η οικονομική κρίση δεν συνέβη μόνο στη χώρα μας ωστόσο, οι επιπτώσεις ήταν διαφορετικές σε κάθε χώρα.
Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κρίση ξεκίνησε το 2008 με την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας και την επακόλουθη οικονομική κρίση. Η κρίση οδήγησε σε σημαντική αύξηση της ανεργίας, καθώς πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να απολύσουν εργαζομένους για να μειώσουν το κόστος. Πολλοί Αμερικανοί έχασαν τα σπίτια τους λόγω κατασχέσεων και άλλοι πάλεψαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Η κρίση είχε επίσης κυματιστικές επιπτώσεις σε άλλους κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία επίσης αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις.
Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απάντησε στην κρίση με ένα πακέτο οικονομικής τόνωσης μεγάλης κλίμακας που βοήθησε στη σταθεροποίηση της οικονομίας. Η κυβέρνηση παρείχε βοήθεια σε βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, και εφάρμοσε προγράμματα για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών να αποφύγουν τον αποκλεισμό. Ως αποτέλεσμα, η οικονομία των ΗΠΑ ανέκαμψε σταδιακά και τα ποσοστά ανεργίας μειώθηκαν.
Αντίθετα, η οικονομική κρίση είχε πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πάλευε ήδη με οικονομικά ζητήματα πριν από την κρίση, και η κρίση μόνο επιδείνωσε την κατάσταση. Η Ελλάδα είχε μεγάλο δημόσιο χρέος, το οποίο επιδεινώθηκε από την κρίση, και η χώρα έπρεπε να εφαρμόσει σημαντικά μέτρα λιτότητας για να εξασφαλίσει μια διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Τα μέτρα λιτότητας οδήγησαν σε σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και στα κοινωνικά προγράμματα, με αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα ανεργίας και φτώχειας. Η κρίση είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στο ελληνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, με πολλούς ανθρώπους να μην έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Επιπλέον, η κρίση οδήγησε σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες και κοινωνικές αναταραχές.
Συμπερασματικά, ενώ τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Έλληνες πολίτες βίωσαν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, οι συνέπειες ήταν πιο σοβαρές για τους Έλληνες πολίτες. Η απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην κρίση βοήθησε στον μετριασμό των επιπτώσεων στους Αμερικανούς πολίτες, ενώ τα μέτρα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης επιδείνωσαν την κατάσταση για τους Έλληνες πολίτες.
Παρά αυτές τις προκλήσεις, η Gen X παραμένει ανθεκτική. Έχουν προσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο, αναλαμβάνοντας συχνά πολλές θέσεις εργασίας ή ξεκινώντας τις δικές τους επιχειρήσεις για να τα βγάλουν πέρα. Έχουν επίσης γίνει πιο έξυπνοι όταν πρόκειται για τη διαχείριση των οικονομικών τους, αναζητώντας πόρους και εργαλεία για να τους βοηθήσουν να περιηγηθούν στον περίπλοκο κόσμο των προσωπικών οικονομικών.
Καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από την ύφεση, είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ηγέτες των επιχειρήσεων να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της Gen X. Αυτή η γενιά έχει ήδη αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις και είναι σημαντικό να της δοθεί η υποστήριξη και οι πόροι που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν το οικονομικό της μέλλον. Μόνο τότε μπορούμε να αρχίσουμε πραγματικά να οικοδομούμε μια οικονομία που λειτουργεί για όλους.
Ενόψει των εκλογών αξίζει να σημειώσουμε πως ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων ανήκει στην Γενιά Χ και είναι όσοι έζησαν την κρίση και την μεγέθυνση των επιπτώσεων της από τους κακούς χειρισμούς της τότε κυβέρνησης, στο πετσί τους. Οι μνήμες είναι ακόμη νωπές και η ζωή τους πιθανά να μην επανακάμψει όσο ζουν. Αυτό που έχει τραυματίσει περισσότερο την Generation X είναι η αβεβαιότητα και η έλλειψη σταθερότητας ώστε να θέσουν νέες βάσεις και να οικοδομήσουν πάνω σε αυτές κάτι νέο.
Στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα χρειαστεί να ψηφίσουμε για σταθερότητα γιατί μόνο μέσα από αυτή προκύπτουν μακροχρόνια οφέλη. Και η σταθερότητα είναι που θα ωφελήσει όλες τις γενιές στις οποίες ανήκουν οι Έλληνες πολίτες.
Πόσο καλή μνήμη λοιπόν έχουν όσοι ανήκουν στην Generation X;Θα το μάθουμε σύντομα!
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποδομούν το «αφήγημα» Τσίπρα
Στο μυαλό του αναποφάσιστου
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις