Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Πού οδηγεί η εκτός ελέγχου κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τι... ανατριχιάζει την ελληνική κυβέρνηση

Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Ιορδανία και οι διαβουλεύσεις με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι και τον Σαουδάραβα Βασιλιά Αμπντάλα, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, πήγε... αδιάβαστη, μετά την αστοχία πυραύλου της Χαμάς που είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί το Χριστιανικό Νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ κατηγορεί την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, για το χτύπημα το οποίο ήρθε λίγη ώρα πριν τη... διαβεβαίωση της Χαμάς για παράδοση των ομήρων, αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ. Είτε σκόπιμα είτε από... αστοχία 500 αθώοι άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο. Η κυβέρνηση του Ισραήλ κατηγορεί ευθέως τους αντιπάλους της για το χτύπημα, το οποίο αποτελεί και την αιτία για να ακυρωθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ιορδανίας, αλλάζοντας το πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος μεταβαίνει στο Τελ Αβίβ για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Κερασάκι στην τούρτα" της νέας αναταραχής στη Λωρίδα της Γάζας ήταν η στιγμή της αναχώρησης του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς από το αεροδρόμιο "Μπεν Γκουριόν" του Τελ Αβιβ, όπου άρχισαν να εκτοξεύονται ρουκέτες από τη Χαμάς, οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ. Ο Σολτς και τα μέλη της Γερμανικής αποστολής εγκατέλειψαν πανικόβλητοι το αεροπλάνο και έτρεξαν στα καταφύγια για να προστατευτούν. Όσο για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ισραηλινή πρωτεύουσα για συζητήσεις με τον Νετανιάχου, αυτή ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας. Δεν είναι καιρός για τέτοια ρίσκα, Κυριάκο...

Ανατροπή

Η διεθνής κοινότητα πάντως αναμένει την επόμενη μέρα και κυρίως τι θα προκύψει σήμερα σε διπλωματικό επίπεδο, μετά το ναυάγιο της συνάντησης του Μπάιντεν με Αμπάς, Σίσι και Αμπντάλα.

Η κατάσταση μυρίζει... μπαρούτι, ενώ η πιθανή εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο, συνθέτει ένα σκηνικό τρόμου. Το Ιράν περιμένει ένα... εμβληματικό  χτύπημα από το Ισραήλ για να δικαιολογήσει την εμπλοκή του σε έναν γενικευμένο πόλεμο, ενώ το Ισραήλ αναμένει περισσότερα στοιχεία για εμπλοκή του Ιράν ή ακόμη και μια στρατιωτική πρόκληση από την Τεχεράνη, προκειμένου να προχωρήσει στο... ψητό. Ο ένας περιμένει τον άλλον στη γωνία και ολόκληρος ο πλανήτης κάθεται σε... αναμμένα κάρβουνα, γιατί το τίμημα από ένα γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή θα είναι βαρύτατο. Το φρενοκομείο έχει ανοίξει τις... πόρτες και μας περιμένει όλους!

Το Ιράν και η απειλή... ανατίναξης της παγκόσμιας οικονομίας

Αν το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων αναπτυχθεί στο μέτωπο Τελ Αβίβ-Τεχεράνη, τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να υποστούμε τεράστιο σοκ.

Βρισκόμαστε στα παρά πέντε της πρόκλησης μιας παγκόσμιας κρίσης που ίσως να μην έχει προηγούμενο. Αν υπάρξει εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο, τότε είναι σίγουρο ότι θα κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ και θα σταματήσει η μεταφορά πετρελαίου και υγροποιημένου αερίου στον υπόλοιπο κόσμο. Από τη συγκεκριμένη δίοδο διακινείται το 16% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και το 35% του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αν πάμε στο ακραίο σενάριο τότε θα μιλάμε για τιμές πετρελαίου στα 300 δολάρια το βαρέλι, όπως εκτιμούν κάποια αναλυτές. Και αν το πετρέλαιο πάει στα 300 δολάρια από τα 90 δολάρια που είναι σήμερα, τότε που θα φτάσει το φυσικό αέριο, το οποίο διαπραγματεύεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα; Οι συνειρμοί είναι προφανείς.

Η Μέση Ανατολή μπορεί να εξελιχθεί σε... πυρηνική βόμβα, που θα ανατινάξει την παγκόσμια οικονομία. Με τέτοιες τιμές στην ενέργεια, ο πληθωρισμός θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο και οι ΗΠΑ με την Ευρωζώνη θα βρεθούν ενώπιον πρωτοφανών καταστάσεων. Και τότε δεν θα μπορούμε να μιλάμε για Σύμφωνα Σταθερότητας, ούτε για αντιπληθωριστική πολιτική, ούτε για "ταβάνι" επιτοκίων, ούτε για τιμές ομολόγων, ούτε για ανάπτυξη, ούτε για απασχόληση. Θα μιλάμε μόνο για έναν Αρμαγεδδών, που όμοιο του μπορεί να έχουν ζήσει, μόνο όσοι είναι εν ζωή και βίωσαν τις συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου! Δεν περιγράφουμε άλλο, παρά οφείλουμε να προσευχηθούμε για να μην εμπλακούμε σε ένα δυστύχημα, όπου θα μαζεύουμε συντρίμμια...

Η Ελλάδα παρακολουθεί, ανησυχεί και... σταυροκοπιέται

Χαμάς και Χεζμπολάχ, αποτελούν τις "πέτρες του σκανδάλου" σε Ισραήλ, Λίβανο και Συρία, οπότε κάθε επέκταση των πολεμικών επιχειρήσεων του Τελ Αβίβ στις χώρες αυτές, θα φέρει πιο κοντά και την εμπλοκή του Ιράν.

Τη στιγμή που οι Ισραηλινές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις μάχης και δεν προχωρούν σε μεγαλύτερης κλίμακας επέμβαση γιατί αναμένουν την παράδοση των ομήρων από τη Χαμάς, έρχεται το χτύπημα στο Χριστιανικό Νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, για να οδηγήσει σε μεγάλες ανατροπές.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει στην ενεργοποίηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και να λάβει τα μέτρα της στα εξωτερικά σύνορα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν είναι πολύ αργά. Η δολοφονική επίθεση ενός τρελού εναντίον δύο αθώων πολιτών Σουηδικής καταγωγής που πήγαιναν στο γήπεδο, μας προϊδεάζει για χειρότερες καταστάσεις.

Ο Ερντογάν, τουλάχιστον φανερά έχει πάρει το μέρος των Παλαιστινίων και κατηγορεί ή συμπεριφέρεται ειρωνικά κατά των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν στείλει στην περιοχή αεροπλανοφόρα, F-35, κομάντος, πεζοναύτες και ό,τι άλλο περνάει από το μυαλό μας. Μια αναταραχή στη Συρία και στον Λίβανο θα ενεργοποιήσει ένα ντόμινο μετακινήσεων χιλιάδων προσφύγων προς την Τουρκία.

Η Τουρκία, λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης, αλλά και της αναζωπύρωσης της οξύτητας στις σχέσεις με το Ισραήλ, θα αθετήσει τις συμφωνίες με την Ελλάδα για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών ή θα προσπαθήσει να δικαιολογηθεί για τη μη τήρηση τους. Η Ελλάδα πρέπει να θωρακίσει τα σύνορα της, ώστε να περιορίσει κατά το δυνατόν τις εισροές προσφύγων, οικονομικών μεταναστών ή... δήθεν κατατρεγμένων που θα θελήσουν να μεταφέρουν τον πόλεμο της Τζιχάντ επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Το γεγονός ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η Αντιτρομοκρατική και η Κρατική Ασφάλεια έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και έχουν εντείνει τις παρακολουθήσεις σε αλλοδαπούς που ανήκουν στο μουσουλμανικό τόξο, είναι ένα στοιχείο που αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Από την άλλη πλευρά, η Ελληνική κυβέρνηση φοβάται το ενδεχόμενο παράπλευρων απωλειών με κάποιο εντυπωσιακό χτύπημα σε Ισραηλινό στόχο από φανατικούς μουσουλμάνους, οι οποίοι διαμένουν στη χώρα μας και δεν γνωρίζουμε καν πόσοι είναι και ποιοι είναι.

Ένας επιπλέον μπελάς για την κυβέρνηση είναι ότι η ανάφλεξη στη Λωρίδα της Γάζας, μεταθέτει διαβουλεύσεις και συζητήσεις μείζονος γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, σε σχέση με την ενέργεια. Μπορεί το Ισραήλ μετά τις τελευταίες εξελίξεις να έχει διαγράψει πλήρως από τους σχεδιασμούς του τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη μέσω τουρκικού εδάφους, ωστόσο, ο άξονας Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδος, κλονίζεται από τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο.

Ένα μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα-κλειδί για την υλοποίηση του μεγάλου ευρωπαϊκού ενεργειακού οράματος, μπορεί να αμφισβητηθεί από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Ισραήλ. Ιδίως, όταν οι φανατικοί εχθροί του απειλούν ότι θα το ισοπεδώσουν και οι Ισραηλινοί με τη σειρά τους προειδοποιούν ότι ο χάρτης της Μέσης Ανατολής θα αλλάξει για πάντα.

Το σενάριο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας αποτελεί μία άλλη παράμετρο που διαμορφώνει ένα πιο εχθρικό περιβάλλον για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία προέρχεται από ένα αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το οποίο δεν ήταν αναμενόμενο σε σημαντικό βαθμό. Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται ότι θα διαρκέσει για πολύ, αλλά η πιο επικίνδυνη εξέλιξη θα ήταν η επέκταση του με κάθε τρόπο και μέσο κυρίως επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Το 2024 η Ευρώπη έχει Ευρωεκλογές και την ίδια στιγμή, μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο οποίος έχει οδηγήσει σε τεράστιες γεωπολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές ανατροπές.

Μια νέα μεγάλη ενεργειακή και οικονομική κρίση θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα ό,τι θετικό πετύχαμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα και αναγνωρίζεται στο πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού. Ίσως έχουμε περάσει σε μια νέα εξαιρετικά ταραχώδη περίοδο, χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει τις διαστάσεις της και ενδεχομένως να μην έχουμε αντιληφθεί ακόμη το τσουνάμι που έχει σηκωθεί από τον θαλάσσιο χώρο πλησίον της Λωρίδας της Γάζας. Μέχρι να διαμορφωθούν τα νέα δεδομένα, δεν μας μένει τίποτα άλλο, από το να ανησυχούμε και να κάνουμε δεήσεις στον Ύψιστο...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Ευρωπαίοι αναχαιτίζουν το Ισλάμ;

Μεγάλους αγώνες προσπαθεί να κάνει σήμερα η Ευρώπη για να αναχαιτίσει τα μουσουλμανικά μεταναστευτικά ρεύματα από την Ασία και την Αφρική που εισρέουν στα ευρωπαϊκά εδάφη. Κάνει όμ...

Φόρτωση άρθρων...