Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Πού οδηγεί η ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου

Η Ελλάδα πάει να γίνει Νορβηγία ή Ντουμπάι διαθέτοντας ισχυρό Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο, μπορεί να κάνει... πράματα και θάματα, καθώς θα προσελκύσει πολλά ξένα κεφάλαια.

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα και η προοπτική σχετικά σύντομης ανάκτησης της βαθμίδας Α, ανοίγει τον δρόμο για... άλλα κόλπα στον τομέα των επενδύσεων, με τη συμμετοχή του Κράτους, αλλά χωρίς τις παθογένειες του Ελληνικού Δημοσίου. Την ανακοίνωση για τη σύσταση του ταμείου έκανε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Growthfund Summit που διοργάνωσε το Υπερταμείο στην Αθήνα. Με τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των επιχειρήσεων του Δημοσίου, που θα λειτουργούν υπό την "ομπρέλα" του, θα γίνει μια νέα αρχή. Αρχική "προίκα" θα αποτελέσουν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, οι οποίες έφυγαν από το Υπερταμείο και έχουν ενταχθεί υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπερταμείου και θα είναι ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με αυτά που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχοντας ισχυρά κίνητρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε κλάδους αιχμής, νέες τεχνολογίες και "πράσινες" επενδύσεις. Τα πρώτα κεφάλαια θα είναι φυσικά δημόσια και το πρώτο βήμα θα αφορά την αποτίμηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Στη συνέχεια, κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 50% της αξίας τους θα διοχετευθούν στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο ενώ το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα έχει σύγχρονο μάνατζμεντ και θα λειτουργεί με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Στο εξωτερικό, τα επενδυτικά ταμεία ή οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων αποτελούν σημαντικό μέρος της παγκόσμιας αγοράς χρηματοοικονομικών μέσων. Προσελκύουν μεγάλο όγκο επενδύσεων, διότι διαθέτουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, όπως η διασπορά του κινδύνου και η δυνατότητα επένδυσης σε έργα ή χρηματοοικονομικά μέσα, στα οποία ο επενδυτής από μόνος του δεν θα είχε πρόσβαση. Οι επενδύσεις μπορεί να αφορούν κινητές αξίες όπως μετοχές, ομόλογα, χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις και παράγωγα, ή ακίνητα, έργα υποδομής. Μάλιστα, σε κάποιες πιο... προχωρημένες χώρες γίνονται επενδύσεις σε πολύτιμα μέταλλα ή αντικείμενα αξίας.

Πέρα από την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών, που έχουν ως σκοπό τη διασφάλιση θετικών αποδόσεων, οι επενδύσεις έχουν σκοπό να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζοντας πολιτικές που αφορούν τη διασφάλιση του περιβάλλοντος, την ενίσχυση κοινωνικών πρωτοβουλιών (σχέσεις με τους εργαζομένους, τους προμηθευτές, τους πελάτες και τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται) και φυσικά τη σωστή εταιρική διακυβέρνηση (επιχειρηματική ηθική, διαφάνεια, διαφθορά, λογοδοσία).

Τα επενδυτικά ταμεία μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης επιχειρήσεων και προσέλκυσης επενδύσεων μέσα από ένα ολοκληρωμένο και εποπτευόμενο θεσμικό πλαίσιο. Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των υπηρεσιών, υπάρχει η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των στόχων του τομέα, όπως σε ποιες αγορές και σε ποια χρηματοοικονομικά μέσα θα υπάρχει στοχοπροσήλωση και ένα στρατηγικό πλάνο. Αυτό πρέπει να εξεταστεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο λειτουργίας των χρηματαγορών και την ανάδειξη του ελληνικού success story. H ίδρυση ενός τέτοιου ταμείου σε αυτήν τη φάση, δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει τις διαβεβαιώσεις μεγάλων ξένων "παικτών", ότι θα συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Οι ύμνοι της DZ Bank για τo success story των ελληνικών αξιολογήσεων

"Καμία άλλη χώρα δεν έχει καταφέρει ό,τι κατάφερε η Ελλάδα", αναφέρει στην έκθεση της η τρίτη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα DZ Bank, στον απόηχο της τελευταίας αξιολόγησης της οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Τα ελληνικά spreads διαπραγματεύονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και όπως επισημαίνει η DZB, τα ελληνικά ομόλογα έχουν αλλάξει... πίστα και κινούνται σε δρόμο... ταχείας κυκλοφορίας. Βλέπει δε, ότι η ζήτηση για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους θα βαίνει αυξανόμενη το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch αποτέλεσε μικρή έκπληξη για τις αγορές και τους επενδυτές, ενώ δύσκολα κάποια άλλη χώρα μπορεί να ανατρέξει στο παρελθόν της και να δει μια τέτοια σημαντική και ταχεία βελτίωση της πιστοληπτικής της ικανότητας τα τελευταία χρόνια, όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την DZ Bank, το ελληνικό success story των αξιολογήσεων έχει ήδη αποτιμηθεί στα ελληνικά ομόλογα, ενώ, η Ελλάδα περιλαμβάνεται πλέον σε πολλούς δείκτες σταθερού εισοδήματος, όπως ο IHS Markit. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι δύο από τους τρεις αμερικανικούς οίκους μας έχουν κατατάξει στην επενδυτική βαθμίδα, ενώ "κερασάκι στην τούρτα" θα αποτελέσει η θετική αξιολόγηση και αναβάθμιση από τον οίκο Moody's, μέσα στους πρώτους μήνες του 2024. Η γερμανική τράπεζα αναφέρει ότι η Ελλάδα, έχοντας συνολικά ομόλογα 88 δισ. ευρώ, είναι πιθανό να λάβει μόνο μια πολύ μικρή στάθμιση στον δείκτη, αλλά τα funds θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν βραχυπρόθεσμα αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα. Προσθέτει δε, ότι παρά το ήδη ισχυρό ράλι που έχουν σημειώσει τα ελληνικά ομόλογα και τη σημαντική μείωση του ελληνικού spread, αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει ότι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι δύσκολα θα βρεθούν σε χειρότερη θέση από άλλα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης μεσοπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, η τάση στα spreads της Ελλάδα έναντι άλλων χωρών του ευρώ θα συνεχιστεί, υποστηρίζει η DZ Bank. Επί της ουσίας, η γερμανική τράπεζα προτρέπει τους επενδυτές "να αγοράσουν Ελλάδα" γιατί έρχεται... πάρτι!

"Πόλεμος" στις εισπρακτικές από την κυβέρνηση

Ο νέος νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες ψηφίστηκε προχθές και όταν εφαρμοστεί στην πράξη, θα περιλαμβάνει πολλές ασφαλιστικές δικλείδες για τους οφειλέτες.

Μέχρι την πλήρη εφαρμογή των νέων διατάξεων όμως, φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τις εισπρακτικές εταιρείες και τα funds που βρίσκονται πίσω από αυτές. Το πρόστιμο που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης σε δύο διαχειριστές δανείων, ύψους 670.000 ευρώ, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει την κατάσταση ανεξέλεγκτη. Τα πρόστιμα είχαν να κάνουν με τις επανειλημμένες οχλήσεις και την προσβλητική συμπεριφορά, έναντι οφειλετών, οι οποίοι, όπως αποδείχθηκε ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους! Σκεφτείτε δηλαδή, τι γίνεται στις περιπτώσεις όπου για λόγους ανωτέρας βίας, κάποιος οφειλέτης καθυστερεί να πληρώσει τη δόση του για 15 μέρες ή ένα μήνα.

Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να βάλει σε τάξη τα πράγματα, καθώς κινδυνεύει να βρεθεί εκτεθειμένη στις προσεχείς Ευρωεκλογές. Εξ ου και ο νέος αυστηρότερος νόμος, ο οποίος βάζει στη... θέση τους τους servicers. Στο εξής τα πάντα θα γίνονται όπως πρέπει. Θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση του οφειλέτη για το πότε είναι η επόμενη καταβολή δόσης, πόσο είναι το υπόλοιπο που χρωστάει και πάει λέγοντας. Σημειώνουμε ότι με βάση το νέο νόμο, το πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων μπορεί να φτάσει τις 500.000 ευρώ και έως την ανάκληση της άδειας της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων. Το γεγονός ότι προσβάλλονται συνεπείς οφειλέτες που τηρούν τις ρυθμίσεις, πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Οι οφειλές όσων έχουν δανειστεί πρέπει να πληρωθούν και δεν τίθεται καμία αμφισβήτηση επ΄ αυτού. Άλλο πράγμα αυτό και άλλο πράγμα οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται. Άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση προτρέπει τους θιγόμενους να επικοινωνούν με τη γραμμή 1520 και να καταθέτουν τις καταγγελίες τους ή να το πράττουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Η Goldman Sachs μπήκε με... φόρα στη ΔΕΗ!

Την επόμενη εβδομάδα η ΔΕΗ έχει έκτακτη γενική συνέλευση, όπου θα αποφασιστεί η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της.

Μετά την εξαγορά της Enel Romania, η επιχείρηση ενισχύει το "πράσινο" χαρτοφυλάκιο στον κλάδο της ενέργειας και ανοίγει τα... φτερά της εκτός συνόρων, ενώ με την εξαγορά του Κωτσόβολου, μπαίνει στο λιανικό εμπόριο παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Η γενική συνέλευση θα αποφασίσει την επέκταση δραστηριοτήτων στους τομείς τεχνολογίας, πληροφορικής και ακινήτων, ενώ η ΔΕΗ αναμένεται να ανατρέψει τις ισορροπίες στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, όπου προτίθεται να δραστηριοποιηθεί δυναμικά. Μιλάμε για τη ΔΕΗ, η οποία το 2019 ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης, κάτι που τόνισε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας σε συνέδριο. Ο ίδιος προϊδέασε για πολύ θετικές εξελίξεις και το 2024 και επί της ουσίας σήμανε προσκλητήριο προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Τον δρόμο... ταχείας κυκλοφορίας στον οποίο έχει εισέλθει η ΔΕΗ, τον έχει εντοπίσει ήδη ο αμερικανικός κολοσσός της Goldman Sachs, ο οποίος στηρίζει εμπράκτως την επιχείρηση, με την αύξηση της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο. Όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το επενδυτικό κοινό, το ποσοστό της Goldman Sachs από το 0,15%, αυξήθηκε στο 5,17%! Αυτό και αν είναι πρόσκληση σε πάρτι!

ΔΕΣΦΑ και Σωληνουργεία Κορίνθου ανοίγουν την αγορά του υδρογόνου

Στρατηγικής σημασίας σύμβαση ύψους 27 εκατ. ευρώ, υπέγραψε ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τα Σωληνουργεία Κορίνθου για την κατασκευή και προμήθεια περίπου 56 χιλιομέτρων σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου 30 ιντσών, για την ανάπτυξη του ελληνικού μέρους της διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Η ανάπτυξη του αγωγού ΙGNM θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού πόλου, καθώς θα δημιουργήσει νέες ενεργειακές διαδρομές για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και παράλληλα θα αξιοποιήσει τις υποδομές φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, όπως ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα και το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Επιπλέον, θα παράσχει πρόσβαση στην εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από πολλαπλές πηγές, ενισχύοντας τη διαφοροποίηση και την ασφάλεια του εφοδιασμού στην περιοχή. Πρόκειται για τον δεύτερο αγωγό στην Ελλάδα που θα μπορεί να μεταφέρει έως και 100% υδρογόνο και θα αποτελεί μέρος του άξονα υδρογόνου της χώρας, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου για τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Αυτή η συνεργασία για την ανάπτυξη υποδομής για τη μεταφορά υδρογόνου δημιουργεί τη βάση για μια ισχυρή αγορά υδρογόνου στην περιοχή. Η υλοποίηση τέτοιων βασικών επενδύσεων επιτρέπει τη μεταφορά ανανεώσιμων αερίων, οδηγώντας στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Ο νέος αγωγός υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία έως τα σύνορα Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ανατολικά των Ευζώνων / Γευγελής, όπου θα εγκατασταθεί συνοριακός μετρικός σταθμός και θα συνδεθεί με το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Βόρειας Μακεδονίας. Ο αγωγός θα είναι πιστοποιημένος για μεταφορά έως και 100% υδρογόνου, ενώ ολόκληρη η ποσότητα των πιστοποιημένων για την μεταφορά υδρογόνου, σωλήνων χάλυβα 30 ιντσών και, θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη Βοιωτίας. Η εποχή του υδρογόνου, μόλις ξεκίνησε...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Ισλαμοφασισμός προκαλεί την Ευρώπη

Το πογκρόμ στην Ολλανδία θα πρέπει επιτέλους να αφυπνίσει την Ευρώπη και να αντιληφθεί επιτέλους οτι ο ισλαμοφασισμός βρίσκεται πλέον για καλά μέσα στην καρδιά της και την απειλεί ...

Οικολογικοί μύθοι και η διάψευσή τους

Είναι δυνατόν χώρες που επιβιώνουν και χρωστούν την όποια οντότητά τους στην εξόρυξη και εξαγωγή ορυκτών καυσίμων να επιλέγονται από τον ΟΗΕ για την οργάνωση συνεδρίων για την πράσ...

Περί «υπερκερδών» των σούπερ μάρκετ

Από τους ισολογισμούς των μεγάλων επιχειρήσεων λιανικών πωλήσεων δεν προκύπτει ότι αυτές ευθύνονται για τον πληθωρισμό, στο βαθμό που κατηγορούνται γι’ αυτόν.

Φόρτωση άρθρων...