Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Πούτιν: Βυθίσατε τη... Σοσιαλδημοκρατία

Ο Ρώσος δικτάτορας και πρώην αξιωματικός της KGB έχει δώσει προσωπικές εντολές στις ρωσικές υπηρεσίες προπαγάνδας και αποπληροφόρησης να υπονομεύσουν όσο περισσότερο γίνεται τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Στη σχετική λίστα συμπεριλαμβάνεται και το ΚΙΝΑΛ…

Αρχές Μαρτίου 2003, ο κ. Παναγιώτης, ένας από τους ανθρώπους του Βλαδίμηρου Πούτιν, έχει έλθει στην Ελλάδα και θέλει να με συναντήσει. Γνωρίζει ότι σε λίγες μέρες θα πάω στο Ερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, για μια σειρά δημοσιογραφικών σεμιναρίων. «Μια και πετάς μέσω Μόσχας, δεν γίνεται να μείνεις δύο μέρες στη ρωσική πρωτεύουσα; Θέλει να σε γνωρίσει ο Μαράτ Γκέλμαν, ισχυρός επικοινωνιακός σύμβουλος του Πούτιν», μου λέει.

Έγινε, απαντώ στον κ. Παναγιώτη, αλλά πρέπει να μου αλλάξετε το εισιτήριο με την «Αεροφλότ». Κανένα πρόβλημα μου απαντά και δυο μέρες αργότερα να ‘μαι στη Μόσχα, έχοντας λαχταρήσει σε ένα παμπάλαιο Αντόνοφ.

Από την ειδησεογραφία αλλά και τη διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, στην οποία ήμουν μέλος του ΔΣ της, γνώριζα ότι ο Μ.Γκέλμαν είχε μια αποστολή από το Κρεμλίνο. Ως πολιτικός επόπτης του κρατικού Καναλιού Ένα, ο άνθρωπος που είχε γίνει διάσημος πουλώντας πρωτοποριακή τέχνη και τις γνώσεις του σε «δύσκολες δημόσιες σχέσεις» θα ήταν υπεύθυνος για τη μετατροπή του τηλεοπτικού δικτύου σε αυτό που αποκαλούσε «εργαλείο εκλογών, το πιο ισχυρό εργαλείο απ' όλα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Γκέλμαν και ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γκλεμπ Παβλόφσκι καμάρωναν για το ρόλο τους στη δημιουργία ενός νέου συστήματος «διαχειριζόμενης δημοκρατίας» υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως έλεγε ο Γκέλμαν σε όποιον ρωτούσε, είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει ως εργαστήρι το κανάλι με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στη χώρα. Είχε δε διαβεβαιώσει τον Πούτιν ότι θα γινόταν «θεσμός της διαχειριζόμενης δημοκρατίας» για τις εκλογές του 2003. 

Από την πλευρά του, ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου 2003, με τη βοήθεια του Παβλόφσκι, το Κρεμλίνο ήλπιζε να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του στα ΜΜΕ για να καταστρέψει μια για πάντα το κομμουνιστικό κόμμα και την αναδυόμενη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση, η οποία θύμιζε στον Βλαδίμηρο Πούτιν τον Αλέξανδρο Κερένσκυ. Ήτοι τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό που οι μπολσεβίκοι ανέτρεψαν τον Οκτώβριο του 1917, με  το γνωστό πραξικόπημα που βάπτισαν «επανάσταση».

Εκείνη την περίοδο, στόχος του Πούτιν ήταν η ενίσχυση του Κόμματος του «Ενωμένη Ρωσία», στο οποίο συνωστίζονταν πρώην «Καγκεμπίτες», εθνικιστές και ευάριθμοι ανερχόμενοι φίλοι του ολιγάρχες, οι οποίοι ήδη διέθεταν άφθονο χρήμα.

Ο Παβλόφσκι, που είναι Ουκρανός και σήμερα αντιμάχεται τον Πούτιν, είχε τη δικαιολογημένη φήμη  κορυφαίου ιντριγκαδόρου και εκείνη την περίοδο συνεργαζόταν στενά με τον Βλαντισλάβ Σουρκώφ, κύριο πολιτικό σύμβουλο του Κρεμλίνου. Εξαιρετικά καπάτσος και δαιμόνιος δημοσιοσχεσίτης, ο Σουρκώφ είχε ένα και μόνο «όραμα»: να βγάλει τόσα λεφτά όσα και ο Ρίτσαρντ Γκήρ στην ταινία «Pretty Woman». Και από την άποψη αυτή, ο τσετσενικής καταγωγής επιχειρηματίας και κορυφαίος σύμβουλος του Πούτιν έως και τα μέσα του 2021, δεν τα έχει καταφέρει διόλου άσχημα. Είναι πάμπλουτος, διαθέτει κρυφή εξουσία και τον αποκαλούν «Κακή ιδιοφυΐα» της ρωσικής πολιτικής.

Μαζί με τον Παβλόφσκι, έχουν δημιουργήσει την τηλεοπτική δικτατορία του Πούτιν στη Ρωσία, γεγονός που πολλοί δυτικοί παρατηρητές δεν συνεκτιμούν όσο θα έπρεπε.
Με αφετηρία το 2000 και την άνοδο Πούτιν στην εξουσία, χρόνια ολόκληρα, το Κρεμλίνο οργάνωνε συναντήσεις κάθε Παρασκευή με τους διευθυντές των μεγαλύτερων καναλιών, στις οποίες ο Σουρκόφ, ο Παβλόφσκι και άλλοι όριζαν τα θέματα που θα παρουσιάζονταν μέλας στην εβδομάδα και κατέστρωναν τη στρατηγική των δικτύων. Στην αρχή σκοπός των συναντήσεων ήταν να ενημερώνουν τα στελέχη της τηλεόρασης για τα νομοσχέδια που σκόπευε να υποβάλει ο Πούτιν. Με τον καιρό όμως η ατζέντα άλλαξε και έγινε πολιτική.

«Ο πρόεδρος θέλει μια Ρωσία που όλοι θα την σέβονται και βέβαια θα την φοβούνται. Το έθνος πρέπει να έχει αρχές και τη δύναμη να τις κάνει σεβαστές», θυμάμαι να δηλώνει ο Σεργκέϊ  Ποπώφ, υπ’ αριθμόν 2 στο εκλογικό στρατηγείο του Πούτιν το 2003.

«Η Ενωμένη Ρωσία είναι το κόμμα του προέδρου. Ο παράγοντας «Πούτιν» είναι αποφασιστικός. Ο πρόεδρος, με δημοφιλία πάνω από 70% θέλει να αναγεννηθεί η Ρωσία, με βάσεις της τη θρησκεία, την εθνική υπερηφάνεια και την κοινωνική προστασία για όλους. Υπό αυτή την έννοια, το κόμμα του προέδρου απορρίπτει τον δυτικό φιλελευθερισμό και τις κομμουνιστικές ή σοσιαλδημοκρατικές εκδοχές του…», μου έλεγε στο Στρασβούργο ένας Ρώσος βουλευτής, ο  Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Λίγο καιρό αργότερα, ειδικοί πράκτορες του Κρεμλίνου, αναζητούσαν ακροδεξιούς συμμάχους στη Δυτική Ευρώπη και ειδικότερα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ολλανδία.

Στόχος ήταν και είναι  η με βάση το περίφημο «Δόγμα Πρίμακοφ» υπονόμευση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η διάβρωση της δημοκρατίας, η κοινωνική αναταραχή και η μαζική αποπληροφόρηση. Από την άποψη αυτή, το αποτελέσματα στην Ελλάδα είναι παραπάνω από θεαματικά. Η «ρωσολαγνεία» σπάει ρεκόρ και μαζί με την «πουτινολατρεία»,  αποδεικνύεται ότι οι περί δημοκρατίας ρητορείες στην Ελλάδα, είναι κουραφέξαλα.

Υπό αυτήν την έννοια, οι «πουτινολάτρες» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ας έχουν υπόψη τους ότι η υπονόμευση του κόμματος τους είναι στη σχετική λίστα Πούτιν, σε αντίθεση με επώνυμα πρόσωπα του εθνικιστικού, δήθεν προοδευτικού και αντιευρωπαϊκού χώρου στην Ελλάδα, τα οποία κρυφό καμάρι έχουν τις γονυκλισίες μπροστά στον πρώην αξιωματικό της Καγκεμπέ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ωρολογιακή βόμβα η καθημερινότητα

Στην εποχή της ψηφιακής ανατροπής που από μόνη της προκαλεί δυσαρέσκειες, αβεβαιότητες και φόβους, δεν είναι λίγες οι ελίτ που περί άλλα τυρβάζουν.

μ όπως με ή μ όπως μου

Η Τετάρτη 13 του Νοέμβρη ήταν μια μέρα σημαντική για όλη την Ελλάδα. Στα γραφεία της Ελληνικό Μετρό παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών αποκαλύφθηκε το λογότυπο του μετρό ...

Φόρτωση άρθρων...