Του Χάρη Τσίρα*
Παρ’ όλα αυτά, ελπίζουμε όλοι ότι το 2021 θα είναι η απαρχή της νίκης εναντίον του ιού, ύστερα από την ανυπέρβλητη προσπάθεια των επιστημόνων για την εύρεση αποτελεσματικών εμβολίων απέναντι στην πανδημία.
Μια τέτοια όμως κρίση, δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και σήμερα εφαρμόζει την τηλεκπαίδευση και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. Παρ’ όλα αυτά όμως, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όπως άλλωστε έκανε πάντα.
Προσπερνώντας κάθε τροχοπέδη, με γνώμονα την βελτίωση της καθημερινότητας και εν συνόλω της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει υιοθετήσει και προωθήσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα την πρόταση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο είχε μετατραπεί σε άσυλο ανομίας. Η πρόταση αυτή τον Αύγουστο του 2019 πήρε σάρκα και οστά, με την ψήφιση της αντίστοιχης διάταξης από την Βουλή.
Η κατάργηση του ασύλου και η παύση της εργαλειοποίησης του, αποτελεί κορυφαία αλλαγή στα πλαίσια της μεταρρυθμιστικής τομής στα Πανεπιστήμια και αισθανόμαστε τουλάχιστον υπερήφανοι, ως στελέχη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που η σημερινή Κυβέρνηση την υλοποιεί.
Την περίοδο 2015-2019 τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είχαν μετατραπεί σε ορμητήρια βίας και άνδρα παραβατικότητας, εξαιτίας της ανοχής και της ιδεοληψίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών αποτελούσε παρελθόν και τη θέση της είχε καταλάβει η επιβολή μειοψηφικών απόψεων, εις βάρους της υγιούς και ορθά σκεπτόμενης φοιτητικής κοινότητας. Κουστωδίες αλλότριων προς το πανεπιστήμιο ατόμων, διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπόριο, ξυλοδαρμοί καθηγητών αποτελούσαν καθημερινότητα και η Πολιτεία εθελοτυφλούσε.
Έπειτα από τον προπηλακισμό του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών φάνηκε ξεκάθαρα ότι η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε από άτομα που ενήργησαν με μοναδικό κίνητρο την εμμονική ιδεολογική τους αποκοπή από την πραγματικότητα.
Η επίθεση κατά του πρύτανη του ΟΠΑ δεν είχε καμία σχέση με την πρόοδο και την καινοτομία. Πρόκειται για απτή απόδειξη της τοξικότητας αυτών των ατόμων και των ιδεών τους. Η κοινωνία όμως ύστερα από αυτό είπε ένα μεγάλο ΩΣ ΕΔΩ.
Διά στόματος Πρωθυπουργού και πλέον όντας σε διαβούλευση έχουμε το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνει διαχρονικές και πάγιες προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τις οποίες χαιρετίζουμε και επικροτούμε. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδος στα Πανεπιστήμια, την δημιουργία ομάδων προστασίας πανεπιστημιακού ιδρύματος, που θα στελεχώνονται με άοπλους ειδικούς φρουρούς και κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας.
Με την δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε συνδυασμό με την ήδη υφιστάμενη κατάργηση του ασύλου θα επέλθει η οριστική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Έχει έρθει πλέον η ώρα να κάνουμε όλοι μαζί το επόμενο βήμα.
Οι παθογένειες της μεταπολίτευσης, πρέπει επιτέλους να παύσουν. Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βρίσκεται προ των πυλών της μετάβασης της στην ψηφιακή εποχή και στην ενσωμάτωση της στην ευρύτερη διεθνή επιστημονική έρευνα και οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε στην προσπάθεια αυτή.
Το νέο νομοσχέδιο εξασφαλίζει με τις προβλέψεις του, πως τα Ελληνικά Πανεπιστήμια θα ακολουθήσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να αποτελούν κοιτίδες γνώσης και να διαμορφώνουν υπεύθυνους πολίτες.
Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ανάδειξη της αριστείας, η εξέλιξης της έρευνας πρέπει να αποτελούν τους μοναδικούς στόχους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ας είναι λοιπόν το 2021, το έτος των μεταρρυθμίσεων για μια Παιδεία που δεν κάνει διακρίσεις.
* Ο Χάρης Τσίρας είναι Πολιτικός Μηχανικός, Ελεύθερος Επαγγελματίας και Αναπληρωτής Γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.