Από το ξεκίνημα της θητείας της η Νέα Δημοκρατία έβαλε ψηλά στην ατζέντα της το μεταναστευτικό. Θέλησε δε να αναδείξει στην κοινή γνώμη την ειδοποιό διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ, στην διάρκεια της διακυβέρνησης του οποίου ακολουθήθηκε σε ένα μεγάλο βαθμό η αδιέξοδη πολιτική των ανοιχτών συνόρων και «των μεταναστών που λιάζονταν στο κέντρο της Αθήνας».
Ο κύβος για τις Εθνικές Εκλογές ερρίφθη και πλέον η κυβερνητική παράταξη σηκώνει εκ νέου το επίμαχο θέμα, στοχεύοντας κατά κύριο λόγο στους ακρίτες και στο ακροατήριο που συνδέεται άρρηκτα με το DNA της παράταξης.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο έχει συμβολική αξία, καθώς στέλνει ένα σαφές μήνυμα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη που εσχάτως φαίνεται να υιοθετεί το ελληνικό παράδειγμα και προωθεί τη λύση της ανύψωσης φράχτη και σε άλλα σημεία-κλειδιά στα ανατολικά σύνορα της, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Εξάλλου, η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει πλέον κατασταλαγμένη άποψη για τις διαστάσεις ενός πανευρωπαϊκού θέματος, ενώ πριν από τρία χρόνια και λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας είχε την ευκαιρία να δει εκ του σύνεγγυς την απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου με τις ευλογίες της τουρκικής ηγεσίας.
Στην αντίπερα όχθη, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κατάσταση εγκλωβισμένος σε ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος, ενώ στελέχη του έσπευσαν τους προηγούμενους μήνες να υιοθετήσουν ακόμα και fake news (περίπτωση της πεντάχρονης στον Έβρο) για να επιτεθούν στην Κυβέρνηση, αδιαφορώντας για την εικόνα της χώρας. Το μεταναστευτικό αναμένεται να απασχολήσει και την προεκλογική αντιπαράθεση, καθώς για το κυβερνών κόμμα συνιστά μια πρώτη τάξεως ευκαιρία να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των συντηρητικών ψηφοφόρων, αλλά και εκείνων που απορρίπτουν διαρρήδην τις προσεγγίσεις και τις τακτικές ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μεταναστευτική πολιτική θα απασχολήσει και την επόμενη μέρα όχι μόνο στην Ελλάδα, καθώς παρατηρείται ήδη μια έντονη ιδεολογική αντιπαράθεση ενόψει και των Ευρωεκλογών του 2024.