Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Σε σταυροδρόμι οι αγορές μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή

Ισραήλ και Ιράν θυμίζουν το "|παιχνίδι" της... γάτας με το ποντίκι. Όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες 10 μέρες, σηματοδοτούν μια νέα γεωπολιτική αφετηρία, με ευρύτερες προεκτάσεις, αβέβαιο ορίζοντα και υψηλότερο ρίσκο.

Οι νέες επιθέσεις των Ισραηλινών σε παλαιστινιακά εδάφη για να πληγούν στόχοι της Χαμάς, έρχονται σε μια στιγμή που οι Αμερικανοί ενέκριναν νέα βοήθεια μαμούθ προς Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, ύψους 95 δισ. δολαρίων. Μια τέτοια κίνηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τη συνέχεια. 
Είναι μία κίνηση, η οποία, πέραν των αντιδράσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ρίχνει "λάδι στη φωτιά", καθώς οι Αμερικανοί "τα βάζουν" με ακόμη μεγαλύτερη ένταση με τον Πούτιν, το Ιράν, τη Χαμάς και τους Κινέζους.

Του Λουκά Γεωργιάδη 

Το τεράστιο πακέτο περιλαμβάνει τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, χορήγηση βοήθειας στην Ταϊβάν και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ενώ επιπλέον κινήσεις που μπορεί να... εξαγριώσουν την αντίπαλη πλευρά, αποτελούν οι κυρώσεις κατά της κινεζικής εφαρμογής του TikTok, αλλά και η μεταφορά χρημάτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων Ρώσων πολιτών από την Ευρώπη προς την Ουκρανία. 
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν τη σημαντική απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στους Δημοκρατικούς, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι προειδοποιούν με νέα σημαντική αύξηση του δημοσίου χρέους.

Ο Λευκός Οίκος, σε ανακοίνωση του, επισήμανε ότι "η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για τη δύναμη της αμερικανικής ηγεσίας σε μια κομβική περίοδο". 

Περνάμε σε άλλη φάση στην αντιπαράθεση της Δύσης με τους βασικούς πολέμιους των συμφερόντων της και είναι ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί θέλουν να "τσιτώσουν" τον Πούτιν, τους μουλάδες του Ιράν, τη Χαμάς και την Χεσμπολάχ, αλλά και τους Κινέζους. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που στέλνουν βοήθεια οι Αμερικανοί, αλλά το timing της νέας βοήθειας είναι τέτοιο που μπορεί να "πυροδοτήσει" πιο επιθετικές ενέργειες από τον Πούτιν προς την Ουκρανία, από το Ιράν προς το  Ισραήλ και ίσως από την Κίνα προς την Ταϊβάν. Η βεντάλια ανοίγει επικίνδυνα και η απειλή μιας εκτεταμένης γεωπολιτικής κρίσης είναι στο τραπέζι...

Σε σταυροδρόμι οι αγορές

Οι αγορές είναι μουδιασμένες μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την Παρασκευή επέδειξαν ψυχραιμία όταν έγινε γνωστό ότι (μάλλον...) το Ισραήλ πραγματοποίησε "χειρουργικές" επιθέσεις μέσα στο έδαφος του Ιράν.

Η έκταση και το μέγεθος της όποιας αντιπαράθεσης, μεταξύ Ισραήλ-Ιράν δεν επιτρέπει μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς για τους επενδυτές, αν και σε αυτήν τη φάση πολλοί πιστεύουν ότι θα αποτελεί "αυτοκτονία" οποιαδήποτε απόπειρα εκτροχιασμού της κατάστασης. Αν... ξεφύγει το Ισραήλ σε σχέση με το Ιράν, τότε οι αγορές πετρελαίου και γενικά της ενέργειας, θα τιμολογήσουν πρώτες και με προφανώς αρνητικό τρόπο τις εξελίξεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να γίνουν πιο αυστηρές για να μην τους ξεφύγει ο πληθωρισμός. Άρα, τα επιτόκια θα αργήσουν να μειωθούν, ο πληθωρισμός θα εμφανίσει στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα, η απειλή ανοδικών τάσεων στις τιμές θα είναι ορατή, το κρατικό χρέος των χωρών θα γίνει ακριβότερο ως προς την εξυπηρέτηση του, οι επενδυτικές πρωτοβουλίες θα περιοριστούν και τότε, η παγκόσμια οικονομία, μπορεί να έρθει αντιμέτωπη μέσα στους προσεχείς μήνες με... μοιραίες καταστάσεις.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το πετρέλαιο μπορεί να σημειώσει αύξηση 15%, λόγω μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και φυσικά του υψηλότερου μεταφορικού κόστος, λόγω της παράκαμψης της Ερυθράς Θάλασσας και του περίπλου της αφρικανικής ηπείρου από τα εμπορικά πλοία. Το κακό σενάριο αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι θα ανατρέψει πλήρως όλους τους σχεδιασμούς και τους στόχους που έχουν θέσει για φέτος οι κυβερνήσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές και μεγάλοι οίκοι εκτιμούν ότι δεν θα ξεφύγει η κατάσταση, γιατί αυτό δεν συμφέρει κανέναν, από τη στιγμή που θα προκαλέσει ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο στις αγορές εμπορευμάτων και τον πληθωρισμό, "χτυπώντας" τις οικονομίες.

Μέχρι στιγμής οι αγορές αντιδρούν ψύχραιμα, αλλά η παρακολούθηση των εξελίξεων γίνεται μέρα-μέρα. Η σημερινή συνεδρίαση στις αγορές ίσως μας κάνει... σοφότερους σε σχέση με τις πληροφορίες που έχουν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι από το πολιτικό παρασκήνιο. 

Ως γνωστόν, κανένας κολοσσός δεν ξεκινάει να ρίξει τα λεφτά στον... βρόντο. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά την πορεία του χρυσού, ο οποίος αποτελεί αυτή τη στιγμή το βασικό βαρόμετρο, όπου τιμολογούνται οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Αθήνα μπροστά στον τουρκικό επεκτατισμό

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία με την επικράτηση μέσα σε μια εβδομάδα των ομάδων, που συγκροτούν την λεγόμενη αντιπολίτευση και η άτακτη φυγή με κατεύθυνση τη Μόσχα του Άσαντ, αλλ...

Πολιτεία Υποδειγματική

Ι. Ανακοινώθηκε ότι στο Καντόνι της Γενεύης έχει οργανωθεί δημοψήφισμα ώστε ν’ αποφασισθεί μείωση των αμέσων φόρων. Αυτό, δε, με στόχο την αύξηση της ιδιωτικής αποτα...

Φόρτωση άρθρων...