Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Σεφέρης και Σεφερλής: το παράδοξο της Ελληνικής κοινωνίας

«Αὐτὸς ὁ ἄνθρωπος πηγαίνει κλαίγοντας
Κανεὶς δὲν ξέρει νὰ πεῖ γιατί
Κάποτε νομίζουν πὼς εἶναι οἱ χαμένες ἀγάπες
Σὰν κι αὐτὲς ποὺ μᾶς βασανίζουνε τόσο
Στὴν ἀκροθαλασσιὰ τὸ καλοκαίρι μὲ τὰ γραμμόφωνα»

«Η vodka δεν είναι ποτό είναι λιπαντικό για να ανοίγουν οι γυναίκες τα πόδια τους»

Και τα δυο συγγράμματα είναι προϊόντα Ελλήνων και τα δύο συγγράμματα βρήκαν θετικό αντίκτυπο από πολίτες τούτου του τόπου. Και προς Θεού δεν υπάρχει ουδεμία σύγκριση του Νομπελίστα ποιητή με τον ηθοποιό και παραγωγό των κωμωδιών, αλλά ακριβώς αυτό θέλει να αναδείξει η παραπάνω συνύπαρξη των κειμένων.

Είναι απορίας άξιο πως σε μια χώρα υπάρχουν τόσο μεγάλες αντιθέσεις. Και αν η μερίδα θαυμαστών του Μάρκου Σεφερλή ήταν ασήμαντη δεν θα υπήρχε καν λόγος απορίας. Όμως ανά τα έτη αυτός ο κωμικός έχει τύχει πολύ μεγάλης δημοφιλίας, έχει κερδίσει πάρα πολλά χρήματα από τις επιτυχημένες παραστάσεις του και χαίρει απήχησης σε κοινά μεγάλης γκάμας ηλικιών.

Συγχωρέστε μου το όνειδος της σύγκρισης και πάλι, αλλά αυτή η τόσο μεγάλη αντίθεση είναι που αποτυπώνει τις εκ διαμέτρου αντίθετες επιλογές των Ελλήνων. Και τέλος πάντων από την έμφυτη ανάγκη μου για παρατήρηση φαινομένων, θα παρακολουθήσω να  δω αν θα έχει συνέχεια μετά τον κόλαφο αρνητικής κριτικής που δέχτηκε στο ελληνικό διαδίκτυο.

Είχαμε ως τώρα στην Ελλάδα μάθει στον βωμό της τηλεθέασης να θυσιάζονται όλες οι αξίες. Όμως ο Έλληνας τηλεθεατής, αλλάζει και για να παρακολουθήσει περιεχόμενο Ελληνικής τηλεόρασης απαιτεί σεβασμό στις αξίες και στην νοημοσύνη του.

Οι νεότερες γενιές, έχοντας πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών έχουν καταφέρει να επαναπατρίσουν αξίες που προϋπήρχαν στον πολιτισμό των Ελλήνων και με τα χρόνια ξέβαψαν. Με την ίδια ευκολία που μπορούν να παρακολουθήσουν στο youtube το επεισόδιο μιας κακογραμμένης κωμωδίας, μπορούν ως αντίδοτο, για να διατηρήσουν την αρτιότητα της κρίσης τους, να διαβάσουν όλα τα κλασσικά ποιήματα σπουδαίων Ελλήνων αλλά και να αγοράσουν με ελάχιστα χρήματα κλασσικά και σύγχρονα αριστουργήματα της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας και να τα κρατήσουν σε e book στο κινητό τους.

Ως δέκτες παγκόσμιων πληροφοριών, οι γενιές που ανατράφηκαν χέρι χέρι με το διαδίκτυο και έχουν παγκόσμιες προσλαμβάνουσες, πέτυχαν να τοποθετήσουν την ηθική τους σε ανθρωποκεντρικά θεμέλια. Ο τρόπος που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, δραπετεύει από τα στενά μικροαστικά πρότυπα της Ελλάδας. Αυτές οι γενιές, μπορεί να μην γίνουν ποτέ σταθεροί τηλεθεατές της Ελληνικής τηλεόρασης αλλά θα είναι ηχηροί επικριτές της, ευτυχώς!

 

Τὸν συνηθίσαμε δὲν ἀντιπροσωπεύει τίποτα
Σὰν ὅλα τὰ πράγματα ποὺ ἔχετε συνηθίσει
Καὶ σᾶς μιλῶ γι᾿ αὐτὸν γιατὶ δὲ βρίσκω τίποτα
Ποὺ νὰ μὴν τὸ συνηθίσατε

 

Η τελευταία στροφή του ποιήματος «Αφήγηση»  του Σεφέρη του πρώτου Νομπελίστα Έλληνα ποιητή είναι και πάλι επίκαιρη όπως κάθε σύγγραμμα πολύτιμο. Αυτή τη φορά επίκαιρη έχοντας την υπερηφάνεια να δικαιούμαστε να κάνουμε αντίλογο σε αυτή!

Όχι. Δεν συνηθίζουμε τον νεοέλληνα που δεν εμποτίστηκε από τις σύγχρονες αξίες της ισότητας, των λαών, των φυλών, των δικαιωμάτων των ανθρώπων.

Όχι αυτό αλλάζει!! τον επικρίνουμε, τον νουθετούμε, του υπενθυμίζουμε πως κάπου στην πορεία χάθηκε, αλλοτριώθηκε!

Είμαστε η γενιά που μεγάλωσε με το διαδίκτυο και αυτό είναι κυρίως καλό!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μιλώ για τα λουλούδια που μαραθήκανε...

Χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών και φέτος, τίμησαν τις εκδηλώσεις μνήμης για την ιστορική επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο επίσημος εορτασμός της επετείου της εξέγερσης κάθε 17η Νο...

Οικολογικοί μύθοι και η διάψευσή τους

Είναι δυνατόν χώρες που επιβιώνουν και χρωστούν την όποια οντότητά τους στην εξόρυξη και εξαγωγή ορυκτών καυσίμων να επιλέγονται από τον ΟΗΕ για την οργάνωση συνεδρίων για την πράσ...

Ωρολογιακή βόμβα η καθημερινότητα

Στην εποχή της ψηφιακής ανατροπής που από μόνη της προκαλεί δυσαρέσκειες, αβεβαιότητες και φόβους, δεν είναι λίγες οι ελίτ που περί άλλα τυρβάζουν.

Φόρτωση άρθρων...