Τετάρτη
08 Ιανουαρίου 2025

ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσή Αυγή: Το Χρονικό της Μαύρης Συμμαχίας

Απόψεις
Καθώς πλησιάζει η ημέρα έκδοσης της απόφασης για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, με απίστευτη καθυστέρηση βασισμένη σε διάφορους προσχηματικούς λόγους (μεταξύ των οποίων και η δυσκολία εύρεσης αίθουσας για την διεξαγωγή της), παρακολουθούμε μια πρωτοφανή και εκ των υστέρων αγωνία για την ετυμηγορία, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Δεν θυμάμαι στα τεσσεράμισι χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην εξουσία να δείχνει την ίδια ζέση. Δεν θυμάμαι καμιά διαμαρτυρία για τις καθυστερήσεις, μια διαδήλωση, μια ανακοίνωση, κάτι τέλος πάντων. Ακόμη και όταν οι κατηγορούμενοι αποφυλακίζονταν ένας-ένας, αφού έληγε ο χρόνος της προφυλάκισης.

Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη της Χρυσής Αυγής συνελήφθησαν επί Νέας Δημοκρατίας – με θρυαλλίδα την δολοφονία του Παύλου Φύσσα – και η δικαστική απόφαση εκδίδεται πάλι επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Η (αξέχαστη) εποχή ΣΥΡΙΖΑ, για την Χρυσή Αυγή ήταν ένα φωτεινό διάλειμμα.

Λογικό. Μαζί ανδρώθηκαν στην πλατεία, μαζί μας έβριζαν από το πρωί ως το βράδυ επί κυβέρνησης Σαμαρά, μαζί σηκώνονταν στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, μαζί ψήφιζαν στη Βουλή, μαζί ψήφισαν στο γελοίο δημοψήφισμα του 2015, μαζί έριξαν την κυβέρνηση το 2014, μαζί πήγαιναν βόλτα στα νησιά, μαζί ψήφισαν υπέρ της κ. Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αυτή είναι η αλήθεια και σε όποιον αρέσει. Κι’ αν δεν του αρέσει, ας βγάλει το κεφάλι από την άμμο.

Απλά τώρα κάνουν θόρυβο για να κρύψουν την σκληρή πραγματικότητα. Άλλωστε, όσο πιο πολύ διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου, τόσο πιο πιστευτός φαίνεσαι.

Άλλος τους έστειλε στη φυλακή, άλλοι φωνασκούν

Αλλά η αλήθεια είναι εκεί: Ο Σαμαράς τους έβαλε στη φυλακή, δημιουργώντας μέτωπο μαζί τους ήδη από το 2012, και ο Μητσοτάκης ήταν αυτός που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαξίωσε πλήρως την Χρυσή Αυγή ως κοινοβουλευτικό κόμμα, αρνήθηκε να συμπλεύσει μαζί της σε οποιαδήποτε ψηφοφορία στη Βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία, το πιο σοβαρό και βαθιά κοινοβουλευτικό κόμμα, το κόμμα που απεχθάνεται κάθε είδους ολοκληρωτισμό και υπηρετεί με πίστη και αφοσίωση τη Νέα Δημοκρατία, έδωσε και αυτήν την νικηφόρα μάχη.

Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήδη από το 2012, όταν η Χρυσή Αυγή βρέθηκε στη Βουλή, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα αντιμνημονιακό μέτωπο, έδωσαν από την αρχή κοινοβουλευτική, πολιτική και ηθική νομιμοποίηση στο ναζιστικό μόρφωμα.

Παρίσταναν, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, τους πολέμιους της Χρυσής Αυγής, αλλά κάθε φορά, στο τέλος της ημέρας συναριθμούσαν τις ψήφους τους με τις δικές της. Έτσι, για να δείχνουν ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός βουλευτών διαφωνεί με την κυβέρνηση (την τρικομματική στην αρχή και μετά την δικομματική).

Το 2012, κατά τις πρώτες συνεδριάσεις, από τη μια πόρτα έμπαινε ο ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη έβγαινε η Χ.Α. Και το αντίστροφο.

Μετά αποφάσισαν να τα ξεχάσουν όλα και να συνεργαστούν «κατά της χούντας Σαμαρά-Βενιζέλου».

Μέσα στη Βουλή το λεγόμενο «αντιμνημονιακό» μπλοκ ψήφιζε, συμπεριφερόταν και εκφραζόταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Και για όποιον προσπαθεί να διαφωνήσει, τα στοιχεία είναι εδώ:

Το Χρονικό των συμπράξεων

4 Οκτωβρίου 2012. Συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συμπαρατάχθηκαν Χρυσή Αυγή και ΑΝ.ΕΛ που υπερψήφισαν την πρόταση

10 Οκτωβρίου 2012. Η Χρυσή Αυγή (αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες) υπερψήφισαν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ (στο νομοσχέδιο για τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που περιλάμβανε και την τροπολογία για την ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων) με την οποία προτεινόταν να χαριστούν όλα αδιακρίτως τα δάνεια.

12 Οκτωβρίου 2012. Κατά την συζήτηση Επερώτησης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τους ΟΤΑ, η Χρυσή Αυγή έσπευσε να συμφωνήσει, χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία.

30 Οκτωβρίου 2012. Ψήφισαν όλοι μαζί υπέρ της κλήτευσης του Γ. Παπανδρέου για τη Λίστα Λαγκάρντ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

7 Νοεμβρίου 2012. Κατά την συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο, σηκώθηκαν όλοι μαζί κατά την ένσταση αντισυνταγματικότητας. Μια ομορφιά να τους κοιτάζεις. Και κανείς δεν είπε «αφού σηκώθηκαν αυτοί, κάθομαι εγώ»!

29 Νοεμβρίου 2012. Υπερψήφισαν (άλλοι μετά πολλών επαίνων και άλλοι μετά… κριτικής) την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική για το Μνημόνιο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι έτσι θα παραγράφονταν και όσα δεν είχαν παραγραφεί – εδώ είχαμε και σύμπραξη του ΚΚΕ, αν και… διαφωνούσε.

6 Δεκεμβρίου 2012. Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α. ψηφίζουν μαζί υπέρ της συνέχισης εξέτασης μαρτύρων για τη Λίστα Λαγκάρντ.

12 Δεκεμβρίου 2012. Στην τελετή που διοργανώθηκε για τους Ολυμπιονίκες, την ώρα που για την Βουλή ήταν μια μέρα γιορτής, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε καταγγελίες για σκάνδαλα και η Χρυσή Αυγή επιτέθηκε στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και στο Κοινοβούλιο. Άναυδοι παρακολουθούσαν οι αθλητές μας την κατάντια…

8 Ιανουαρίου 2013. Σε νέα ένσταση αντισυνταγματικότητας, σηκώνονται μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, Χ.Α, ΚΚΕ.

9 Ιανουαρίου 2013. Με τον ίδιο τρόπο ψηφίζουν σε ονομαστική ψηφοφορία.

9 Ιανουαρίου 2013. Κοινή πρόταση Χ.Α. και ΑΝ.ΕΛ για να στηθεί κάλπη για τον Παπανδρέου σχετικά με Λίστα Λαγκάρντ. Οι βουλευτές τους ένωσαν τις υπογραφές τους για να συγκεντρώσουν τον αναγκαίο αριθμό υπογραφών.

10 Ιανουαρίου 2013. Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το φορολογικό. Σηκώνονται μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, Χ.Α., ΚΚΕ.

16 Απριλίου 2013. Επιτροπή για τη Λίστα Λαγκάρντ. Χ.Α. και ΑΝ.ΕΛ τάσσονται υπέρ της… βίαιης προσαγωγής Παπανδρέου στην Επιτροπή. Τα άλλα κόμματα καταψήφισαν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να απέχει.

2 Μαΐου 2013. Επίθεση του Χρυσαυγίτη Γερμενή κατά του τότε δημάρχου Αθηναίων Καμίνη για τα συσσίτια. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκδίδει ανακοίνωση με την οποία κρατά ίσες αποστάσεις.

Στο ίδιο τσουβάλι από τον Τσίπρα

18 Μαΐου 2013. Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας βροντοφωνάζει:

«Η Δημοκρατία δεν απειλείται μόνο από όσους είδαν φως και μπήκαν, από τους μισαλλόδοξους που έλεγαν πως είναι παιδιά των ηττημένων του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και τώρα λένε ότι είναι τα παιδιά των νικητών του εμφυλίου, σπέρνοντας μίσος και διχασμό στη χώρα, αλλά και από αυτούς που την μετέτρεψαν, με πρόσχημα την έκτακτη ανάγκη, σε δημοκρατία αλά καρτ». Και:

«Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που δεν έχουμε κίνδυνο να γυρίσουμε στο αλήστου μνήμης “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”, αλλά στο “Ελλάς Ελλήνων Επιστρατευμένων”».

Με λίγα λόγια, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έβαζε στο ίδιο τσουβάλι τη Χρυσή Αυγή και τα δημοκρατικά κόμματα της χώρας.

1 Ιουλίου 2013.  Η προκαταρκτική για τη Λίστα Λαγκάρντ ολοκληρώνει τις εργασίες της. ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α., ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ ψηφίζουν υπέρ της παράτασης των εργασιών της.

16 Ιουλίου 2013. Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το Πολυνομοσχέδιο. Το μέτωπο παρόν.

25 Ιουλίου 2013. Ένσταση αντισυνταγματικότητας για τον Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων. Και πάλι παρόν το μέτωπο.

31 Ιουλίου 2013. Νομοσχέδιο για αυθαίρετα. Όχι από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ,  Χ.Α, ΚΚΕ.

Συντονισμένες ύβρεις

9 Αυγούστου 2013. Πριν καν ολοκληρωθεί το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ και ενώ ο ίδιος βρίσκεται ακόμη στο εξωτερικό, εκδίδουν αρνητικές ανακοινώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «υποχωρητική στάση της κυβέρνησης» και η Χ.Α. για «πολιτική απόλυτης υποταγής στις ΗΠΑ».

30 Οκτωβρίου 2013. Συζήτηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ΕΑΣ (για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι) στην αρμόδια Επιτροπή. Υπερψηφίζουν όλοι, πλην ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α. που επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στον Ολομέλεια.

10 Νοεμβρίου 2013. Πρόταση δυσπιστίας για την ΕΡΤ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρυσή Αυγή σπεύδει να δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει και ζητά να δοθεί η άδεια να ψηφίσουν και οι τρεις (τότε) κρατούμενοι του Κορυδαλλού. Κατά της κυβέρνησης ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α. ΑΝ.ΕΛ και ΚΚΕ (το τελευταίο διαφοροποιούμενο). Άλλωστε, για το ίδιο θέμα, μαζί μιλούσαν για «χούντα».

13 Νοεμβρίου 2013. ΠΝΠ για ΕΑΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει (προφανώς μετά από πιέσεις των εργαζομένων που ήθελαν να πληρωθούν). Χ.Α. λέει «όχι», το ίδιο και οι ΑΝ.ΕΛ (που στην Επιτροπή είχαν συμφωνήσει).

Μαζί δεν ήθελαν μείωση της τιμής των φαρμάκων

27 Νοεμβρίου 2013. Ψηφοφορία για μείωση της τιμής των φαρμάκων. Η Χ.Α. αποχωρεί με τη Ζαρούλια να φωνάζει «είστε παράνομοι». Ο ΣΥΡΙΖΑ εκδίδει ανακοίνωση λέγοντας ότι η ψηφοφορία είναι παράνομη, αντικανονιστική, αντισυνταγματική και αυθαίρετη. Οι ΑΝ.ΕΛ αποχωρούν και το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών».

27 Νοεμβρίου 2013. Κύρωση μνημονίου συνεργασίας με την Τουρκία σε θέματα τεχνολογίας. Όχι από ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α., ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ.  Κύρωση Συμφωνίας Εναερίου Χώρου (Blue Med), που είχε υπογραφεί στη Λεμεσό και άρα είχε την έγκριση της Κύπρου. Όχι από Χ.Α., ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ και «παρών» από ΣΥΡΙΖΑ.

27 Νοεμβρίου 2013. Συζήτηση στην Επιτροπή για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ναι από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.  Όχι από ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α., ΚΚΕ (το τελευταίο με διαφοροποίηση σχετιζόμενη με τον φόβο αντικομμουνισμού).

27 Νοεμβρίου 2013. Συζήτηση στην Επιτροπή για τα πρόστιμα σε εργοδότες που εισφοροδιαφεύγουν. Όχι από ΣΥΡΙΖΑ (με την δικαιολογία ότι θα πάνε στον προϋπολογισμό και όχι στο ΙΚΑ). Χ.Α. και ΑΝ.ΕΛ ζητούν ο υπολογισμός να γίνει βάσει του τζίρου.

28 Νοεμβρίου 2013. Τροπολογία για να δώσουν όλοι οι φοιτητές όλα τα μαθήματα που οφείλουν (για να περιοριστούν τα έξοδα των οικογενειών). Παρών από ΑΝ.ΕΛ. Όχι από Χ.Α., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ.

29 Νοεμβρίου 2013. ΠΝΠ για κατασχέσεις σε νυχτερινά μαγαζιά που χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ και για διενέργεια ελέγχων και κατά τα σαββατοκύριακα και κατά τον Αύγουστο. Παρών από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ. Όχι από Χ.Α, ΑΝ.ΕΛ, ΔΗΜΑΡ.

17 Δεκεμβρίου 2013. ΠΝΠ για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» (για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να δοθεί ασφαλιστική ενημερότητα. Όχι από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ, Χ.Α.

19 Μαρτίου 2014. Συζήτηση στην Επιτροπή για Μεταναστευτικό Κώδικα. Παρών από ΣΥΡΙΖΑ, όχι από ΑΝ.ΕΛ, Χ.Α., ΚΚΕ.

30 Μαρτίου 2014. Πρόταση μομφής κατά Στουρνάρα. Η Χ.Α. δηλώνει πως «στηρίζουμε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ (το τελευταίο με διαφοροποίηση επειδή είναι αντίθετο με την συνολική πολιτική της κυβέρνησης).

31 Μαρτίου 2014. Στην πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη που υποβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ ψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή, κάποιοι από τους ΑΝΕΛ, ενώ απουσίαζαν οι υπόλοιποι των ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ.

«Δεν διαχωρίζουμε τους ψηφοφόρους»

Μάιος 2014. Ευρωεκλογές, αλλά και περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Φωτιές ανάβουν οι δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες είναι ευπρόσδεκτες όλες οι ψήφοι στον δεύτερο γύρο. «Ευπρόσδεκτη κάθε ψήφος που την αποσπάμε από τον ναζισμό και τον φασισμό», δηλώνει ο Σκουρλέτης. «Δεν διαχωρίζουμε τους ψηφοφόρους», δηλώνει ο Ν. Παππάς με αποκλειστική του δήλωση στο iefimerida.gr. «Διεκδικούμε μέχρι και την τελευταία ψήφο των πολιτών. Κάθε ψήφος κερδισμένη, είναι κέρδος για τη Δημοκρατία» αναφέρει, προσθέτοντας ότι «η απεγνωσμένη προσπάθεια των μνημονιακών δυνάμεων να διασωθούν θα πέσει στο κενό».

Αγκαλιά και στη «μάχη της ΔΕΗ»

Ιούλιος 2014. Με αφορμή το νόμο για τη ΔΕΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να ανοίξει η Βουλή (που είχε κλείσει για το καλοκαίρι και λειτουργούσαν ήδη τα θερινά τμήματα) προκειμένου να διεξαχθεί ψηφοφορία για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ως γνωστόν, η ψηφοφορία αυτή μπορούσε να γίνει μόνο στην Ολομέλεια και απαιτούσε τις ψήφους 120 βουλευτών. Αυτοί δεν υπήρχαν, εκτός και αν συναθροίζονταν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής. Κάτι τέτοιο είχε γίνει αποδεκτό από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, που μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (26 Ιουλίου 2014, όπου ζήτησε να εκκινήσει νωρίτερα η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας), είπε επί λέξει:  «Ιδού η Ρόδος. Αν είναι τόσο σίγουρος ότι τους έχει, ας μην περιμένει τον Φλεβάρη. Ωστόσο, όταν αρνείσαι να ανοίξεις τη Βουλή στο αίτημα 139 βουλευτών για την υπόθεση της ΔΕΗ, χωρίς να διστάζεις να παραβιάσεις το ίδιο το Σύνταγμα, μόνο και μόνο επειδή θα χάσεις τη Δεδηλωμένη, είναι αστείο να επικαλείσαι ότι έχεις εξασφαλίσει 180 για την προεδρική εκλογή». Επομένως, συναριθμούσε τις ψήφους της Χ.Α. Είχε προηγηθεί (11 Ιουλίου) η ψηφοφορία στο Α΄ Θερινό Τμήμα, στη διάρκεια της οποίας απορρίφθηκε το αίτημα συζήτησης στην Ολομέλεια για πρόταση δημοψηφίσματος, με την αντιπολίτευση να απουσιάζει.

Μιλώντας στη Βουλή, στις 9 Ιουλίου 2014, επί του νομοσχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ», ο κ. Τσίπρας είπε: «Εμείς μεταφέραμε αυτό το αίτημα και στη Βουλή και στην κοινωνία και στα κόμματα και στους Βουλευτές, το αίτημα με το οποίο, με βάση το άρθρο 44 παράγραφος 2 του Συντάγματος, μαζεύονται οι υπογραφές για να διεξαχθεί η κανονική συζήτηση στην Ολομέλεια με το ερώτημα να πάει το ψηφισμένο, αν ψηφίσετε σήμερα, νομοσχέδιο στην ετυμηγορία του λαού» / «Οι Βουλευτές που ζητούν να ανοίξει η Ολομέλεια για το θέμα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ είναι ήδη πολύ περισσότεροι από τις απαιτούμενες εκατόν είκοσι». (Άρα… συναριθμούσε της ψήφους της Χ.Α. και σε καμία περίπτωση και με καμία δήλωση δεν τις αφαίρεσε).

Δυο μέρες πριν, στις 7 Ιουλίου, το ρεπορτάζ από κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ (Αθηναϊκό Πρακτορείο), ανέφερε ότι υπήρχε κλίμα αισιοδοξίας για τη συγκέντρωση 120 υπογραφών και ότι «πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαφές με τα άλλα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές διαδραματίζουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Νίκος Βούτσης».

27 Αυγούστου 2014. Πανομοιότυπες δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής, σχετικά με δηλώσεις Σόιμπλε. ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι αρκετά εύλογη η προσπάθεια του κ. Σόιμπλε να διαφημίσει τα “επιτεύγματα” του μνημονίου. Αυτό που δεν μπορεί κανένας όμως να δικαιολογήσει είναι τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιμένει στην ίδια συνταγή λιτότητας, παρά τις τραγικές της συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία. Και οι δύο φαίνεται ότι κάνουν την ίδια δουλειά, ο καθένας από διαφορετικό μετερίζι». Χρυσή Αυγή: «Ο Γερμανός αρχιτοκογλύφος άρχισε την προπαγάνδα υπέρ Σαμαρά και Βενιζέλου που είναι τα πιο πειθήνια όργανά του και ξεπουλούν την Ελλάδα».

Μαζί και στον αντιρατσιστικό νόμο που δεν ήθελε ο Ερντογάν!

-9 Σεπτεμβρίου 2014. Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Μια ομορφιά! Για το πρώτο άρθρο (δημόσια υποκίνηση ρατσιστικής βίας ή μίσους), ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή. Υπέρ ψήφισαν μόνο οι βουλευτές Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι. Η Χρυσή Αυγή ψήφισε φυσικά κατά και ο ΣΥΡΙΖΑ «παρών». (Κατά είχε ψηφίσει και το ΚΚΕ, αλλά για τον φόβο της αντικομουνιστικής χρήσης).

Προσέξτε τώρα! Για το δεύτερο άρθρο (κακόβουλη άρνηση γενοκτονιών) ονομαστική ψηφοφορία είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή! Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι βουλευτές και κατά ΣΥΡΙΖΑ, KKE, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, η Μ. Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ και κάποιοι ανεξάρτητοι, ενώ υπήρχαν και τρία «παρών» από ανεξάρτητους.

Για το τρίτο άρθρο (δίωξη των δραστών των παραπάνω αξιόποινων πράξεων, ακόμα και αν τα διαδικτυακά μέσα που χρησιμοποιούν βρίσκονται εκτός Ελλάδος), ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι βουλευτές), οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «παρών» και αυτοί της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ ψήφισαν κατά.

Σημειώστε ότι λίγες μόλις μέρες νωρίτερα, στις 5 Σεπτεμβρίου, κατά την συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ο Ερντογάν είχε ζητήσει από τον Ερντογάν να… αποσυρθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, καθώς ως γνωστόν οι γενοκτονίες είναι κόκκινο πανί για την Τουρκία. Ήταν τότε που ο Σαμαράς σηκώθηκε όρθιος και είπε την περίφημη φράση «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς», βάζοντας τέλος στη συνάντηση. Λίγες μέρες αργότερα, έφερνε το νομοσχέδιο στη Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή δεν ήθελαν ούτε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

14 Οκτωβρίου 2014. Πανομοιότυπες ανακοινώσεις και δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής για την εξαγγελία της κυβέρνησης για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Ο τότε υπεύθυνος της ΕΚΚΕ Εργασίας, βουλευτής (και μετέπειτα υπουργός) Δ. Στρατούλης δηλώνει ότι «το μόνο που εγγυάται η κυβέρνηση είναι η φτώχεια για όλο και περισσότερους», μιλώντας για «ψίχουλα κρατικής φιλανθρωπίας, για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν οι ανθρωποκτόνες πολιτικές τους». Και η Χρυσή Αυγή: «Το μόνο που πετυχαίνει η διαλυμένη συγκυβέρνηση με την ξενόδουλη πολιτική της είναι να εξαθλιώνει τους Έλληνες και να ερημώνει τη χώρα».

Νοέμβριος 2014. Το ζήτημα της συναίνεσης μπαίνει στον δημόσιο διάλογο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δια των στελεχών του αποκλείει κάθε τέτοια περίπτωση, υποστηρίζοντας πως ο μόνος λόγος για τον οποίο θα επισκεπτόταν ο κ. Τσίπρας τον κ. Σαμαρά ήταν για να του ζητήσει να παραιτηθεί. Η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της ζητά να «τελειώσουν τα παραμύθια περί συναίνεσης».

14 Νοεμβρίου 2014. Στις ονομαστικές ψηφοφορίες επί των τροπολογιών για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και για την εξαίρεση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ρύθμιση των 100 δόσεων, υπέρ ψήφισαν Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ, ενώ η Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών» στην πρώτη και κατά στη δεύτερη.

17 Νοεμβρίου 2014. Ο Καμμένος ζητά την παραίτηση Σαμαρά, επειδή η χώρα είναι όργανο της τρόικας και διοικείται με e-mails. Την επομένη, και η Χρυσή Αυγή ζητά «εθνικές εκλογές για μία ισχυρή Χρυσή Αυγή που είναι η μόνη δύναμη αντίστασης ενάντια στην ξενοκρατία». Η Χ.Α θα επανέλθει στις 24 Νοεμβρίου: «Άμεσα εθνικές εκλογές για να απαλλαγούμε από τους απατεώνες του Μνημονίου».

28 Νοεμβρίου 2014. Δημήτρης Στρατούλης, υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου λίγο πριν φύγει τα δίνει όλα στην τρόικα». Ανακοίνωση Χρυσής Αυγής: «Σαμαράς και Βενιζέλος τα έδωσαν όλα στους τοκογλύφους»…

Πάλι ένωσαν τις ψήφους τους

7 Δεκεμβρίου 2014. Μαζί καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό και την επομένη, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως «η χθεσινή ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό απέδειξε ότι δεν προκύπτει κυβερνητική πλειοψηφία αντίστοιχη του ελάχιστου αριθμού των 180 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας». Δηλαδή, δέχονταν ευχαρίστως να συναθροίσουν τις ψήφους τους για τον προϋπολογισμό με αυτές της Χ.Α. ως πρόκριμα για την ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

-Δεκέμβριος 2014. Καταψηφίζουν σε όλες τις ψηφοφορίες (μαζί με τη ΔΗΜΑΡ) την υποψηφιότητα Δήμα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προηγουμένως ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή απείχαν από τη συγκρότηση σε Σώμα της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Κυβέρνηση με στήριξη Χρυσής Αυγής

29 Ιανουαρίου 2015. Ανακοίνωση Χρυσής Αυγής: «Πάγια θέση της Χρυσής Αυγής η επαναφορά μισθών και συντάξεων στα προ μνημονίου επίπεδα με ταυτόχρονη κατάργηση των προνομίων της πολιτικής και οικονομικής ελίτ».

28 Φεβρουαρίου 2015. Ανακοίνωση Χρυσής Αυγής για την εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο: «Πάγια θέση της Χρυσής Αυγής η άμεση διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο, ώστε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε όσους έδεσαν τη χώρα με τα δεσμά των διεθνών τοκογλύφων».

3 Μαρτίου 2015. Ανακοίνωση Χρυσής Αυγής για το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα: «Η Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσει τα προτεινόμενα μέτρα κατά της φτώχειας, υπενθυμίζοντας ότι είναι το μοναδικό κόμμα που διέθεσε την κρατική του χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσω συσσιτίων και με ποικίλες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης».

4 Μαρτίου 2015. Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξή της αμφισβητεί ψηφισμένους από την προηγούμενη κυβέρνηση νόμους, επειδή πολλές από αυτές τις διατάξεις… ψηφίστηκαν ενώ δεν είχε δοθεί άδεια από τις εισαγγελικές αρχές να προσέλθουν στις ψηφοφορίες οι βουλευτές της ΧΑ, με συνέπεια να ψηφιστούν με λιγότερες από 151 ψήφους! Η Χρυσή Αυγή παραληρεί από ενθουσιασμό: «Το Σύνταγμα των Ελλήνων προβλέπει τη λειτουργία της Βουλής με 300 βουλευτές, επομένως όσοι μνημονιακοί νόμοι και άλλα αντεθνικά νομοθετήματα ψηφίστηκαν χωρίς τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που κρατούνται παράνομα στη φυλακή, είναι άκυρα και αντισυνταγματικά»!

8 Μαρτίου 2015. Απάντηση της Χρυσής Αυγής στον Βαρουφάκη που κάτι έχει ψελλίσει περί δημοψηφίσματος: «Το μεγάλο δημοψήφισμα ήταν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».

18 Μαρτίου 2015. Η πρόεδρος της Βουλής αποπειράται να επιβάλει την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Την ονομαστική ψηφοφορία είχαν ζητήσει την προηγουμένη οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Αλλά κατά την εκφώνηση των ονομάτων, απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές του κόμματος στους οποίους ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε απορρίψει το αίτημα για άδεια. Μετά τη διαπίστωση ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το άρθρο 72 παράγραφος 1 του κανονισμού της Βουλής, που δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο της Βουλής να αποφασίσει σε περίπτωση που το κρίνει αναγκαίο, ανακοίνωσε την απόφασή της να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία. Μπροστά στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η κ. Κωνσταντοπούλου υποχωρεί και η ψηφοφορία διεξάγεται με την κανονική διαδικασία.

Μαζί και στο «Όχι»

28 Ιουνίου 2015. Την πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά στην πρόταση Γιουνκέρ υπερψηφίζουν στην Ολομέλεια ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή. Καταψηφίζουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα. «Το ΟΧΙ θα είναι μια πράξη εθνικής υπερηφάνειας και ένας θρίαμβος», λέει ο Μιχαλολιάκος στη Real News.

Μαζί και στο Καστελόριζο

5 Δεκεμβρίου 2016. Ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος πραγματοποιεί επίσκεψη σε Ρω και Καστελόριζο, συνοδευόμενος από 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έναν των ΑΝΕΛ και τριών της Χρυσής Αυγής. Οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από τα άλλα κόμματα αρνούνται να ακολουθήσουν. Η παρουσία Κασιδιάρη, Παππά και Αϊβατίδη προκαλεί σάλο.

11 Δεκεμβρίου 2016. Σάλο προκαλούν οι δηλώσεις του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου στη «Βραδυνή της Κυριακής», σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της σημαίας, αλλά και ότι θα πρέπει να στηριχθεί η Χρυσή Αυγή από το πολιτικό σύστημα αν κάνει βήματα προς εκδημοκρατισμό.

Όπως είπε, «η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης. Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα».

Μαζί και για τη Θάνου

19 Δεκεμβρίου 2018. Η Βασιλική Θάνου διορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Υπέρ του διορισμού τάσσονται ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή. Κατά δήλωσε η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ δήλωσε παρών. Δεδομένου ότι επί της υποψηφιότητας Θάνου είχε προηγηθεί επιστολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη προς την ΕΕ, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αϊβατίδης σχολίασε πως «προξενεί κατάπληξη η επιστολή του κ. Μητσοτάκη στην αρμόδια επίτροπο Ανταγωνισμού», προσθέτοντας πως «η επιστολή αυτή αποτελεί σοβαρή ένδειξη της διάθεσης της ΝΔ να εκχωρήσει εθνική κυριαρχία»!

Αργότερα, στις αρχές Ιανουαρίου 2019, ο αρθρογράφος της εφημερίδας της Χρυσής Αυγής «Εμπρός» Λευτέρης Πανούσης, γνωστός και από τις εμφανίσεις του στις διαδικτυακές εκπομπές της ναζιστικής οργάνωσης δίπλα στη διευθύντρια του Εμπρός και σύζυγο του Χρήστου Παππά, Ειρήνη Δημοπούλου-Παππά, προσπαθεί να δικαιολογήσει την συγκεκριμένη απόφαση.

Αφού χαρακτηρίζει «βαριά και ασήκωτη πράξη» την υπερψήφιση της Θάνου, καθώς, όπως γράφει, με τον τρόπο αυτό «η Χρυσή Αυγή αποδέχεται τους μηχανισμούς του νεοφιλελεύθερου, κυνοβουλευτικού συμμοριτισμού», σπεύδει να εξηγήσει: «Όλοι μας ξέρουμε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι κατηγορούμενη για σοβαρότατο “αδίκημα”, που σηκώνει μέχρι και 20 χρόνια φυλάκιση (εγκληματική οργάνωση)… Αν εσάς σας είχαν τυλίξει στο σιδηρό πλέγμα μιας τέτοιας κατηγορίας τι θα κάνατε; Πόσο ήρωες θα είσαστε, όταν θα ξέρατε ότι ο δικαστής ετοιμάζεται να σας κατακρεουργήσει; Θα κάματε τη χάρη στην όποια αρχιδικαστίνα Θάνου, να την ψηφίσετε για πρόεδρο όπου αυτή γούσταρε για να μην έρθετε σε σύγκρουση με το δικαστικό κατεστημένο. Όταν μάλιστα από αυτά τα δικαστικά, παραδικαστικά, επιδικαστικά και καταδικαστικά κογκλάβια, κρεμόταν η ζωή σας;».

Έτσι έχουν τα πράγματα, λοιπόν. Και όλα όσα παρακολουθούμε αυτές τις μέρες δεν είναι παρά η επιτομή της υποκρισίας…

* Η κ. Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ., πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πρωτοχρονιά με την παλαιστινιακή μαντήλα

Το να νομίζει κανείς ότι, στην Πρωτοχρονιά ταιριάζει το καρναβάλι, είναι θέμα προσωπικής αντίληψης. Και αν, αντί να ντυθείς πιερότος και κολομπίνα, φορέσεις την παλαιστινιακή μαντή...

Προς δικτατορία της αμάθειας…

Το γεγονός ότι στις χώρες με δημοκρατία και ελεύθερη οικονομία, το κράτος δικαίου είναι μοναδικό επίτευγμα τους, οι εχθροί του, δεν μπορούν πλέον να το καταπολεμήσουν παρά μόνον με...

Η πρόκληση της «Μεσο-οικονομίας»

Η πανδημία και οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα, έφεραν στο προσκήνιο μια ξεχασμένη οικονομική διάσταση, με ζωτική σημασία όμως.

Φόρτωση άρθρων...