Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Συσχετισμοί στην Ουκρανία

Κατά παράφραση των οικονομιών και μονάδων κλίμακας, που είναι πολύ μεγάλες για να αγνοηθούν και πολύ περισσότερο να αφεθούν στην τύχη τους, η συγκέντρωση Ρωσικών στρατευμάτων, στα σύνορα της Ουκρανίας, είναι πολύ μεγάλη για να μην έχει συνέπειες. 

100.000 Ρώσοι στρατιώτες, κατά τις σχετικές εκτιμήσεις, μαζί με όλη τη λογιστική και διοικητική τους υποστήριξη έχουν αναπτυχθεί στα Ρώσο Ουκρανικά σύνορα. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι 25.000 που έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία. 

Για την κατανόηση των συσχετισμών εδάφους, πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι η πρωτεύουσα Κίεβο, βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας και απέχει 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Χάρκοβο, βρίσκεται στα βορειοανατολικά, μόλις 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία. 

Τη χώρα τη ‘διχοτομεί’ ουσιαστικά, ο ποταμός Δνείπερος. Εύλογες είναι οι αναγωγές και οι φόβοι για υπερβολική έκθεση του ανατολικού τμήματος της χώρας και σχετικά ευχερή δημιουργία τετελεσμένων, με μια ενδεχόμενη Ρωσική εισβολή.

Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους, έχουν κατά τις πηγές τους να αντιπαρατάξουν ένα στρατό 220.000 ανδρών. Ο εξοπλισμός του, είναι πρόδηλα ανώτερος σε σχέση με το 2014. Πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησαν να υλοποιούν και τη λεγόμενη για τα δεδομένα τους παλλαϊκή άμυνα, με την ανάπτυξη σχεδιασμού για κινητοποίηση τοπικών εφεδρειών και τη δημιουργία συνεχών μετώπων. Από πλευράς ωστόσο εναέριων μέσων αγώνα, η υπεροχή των Ρώσων είναι συντριπτική. Όπως και στη θάλασσα.

Αυτά σε σχέση με τη γλώσσα των αριθμών και των πολεμικών μέσων. Μεγάλο ζητούμενο είναι η στάθμιση και οι αποφάσεις του Προέδρου Πούτιν. Η πρωτοβουλία αδιαμφισβήτητα και ανεξάρτητα από το εύρος και το περιεχόμενο των συνεπειών, βρίσκεται στα χέρια του. Επικαλείται τα ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας της χώρας του. 

Ουδείς αμφισβητεί ότι το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι θεμελιώδες για κάθε χώρα. Στο πλαίσιο ωστόσο μια οργανωμένης διεθνούς κοινωνίας και ειρηνικής συνύπαρξης, το δικαίωμα στην ασφάλεια ούτε μπορεί να ασκηθεί κατ’ απόλυτο τρόπο, ούτε και να δικαιολογήσει την καταπάτηση των δικαιωμάτων κάθε ανεξάρτητης χώρας. 

Με πρώτα μεταξύ αυτών, το δικαίωμα στην εδαφική της κυριαρχία και ακεραιότητα, καθώς επίσης και στο δικαιώμά της να επιλέγει τους φίλους και τους συμμάχους της. Χωρίς αυτές οι συμμαχίες, σε επίπεδο πραγματικό και όχι θεωρητικής αξιολόγησης, να προσβάλουν την κυριαρχία οποιουδήποτε άλλου κράτους.
Η Ρωσία δείχνει να επιδιώκει τη δημιουργία μιας περιφέρειας ασφαλείας, για την ίδια. Με άλλα λόγια κράτη-δορυφόρους, που θα αποτελούν μια οιωνεί νεκρή ζώνη, που θα διασφαλίζει το απυρόβλητο των εδαφών της. Ιστορικά έχει ως πρότυπο αναφοράς το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. 

Τα μέλη του, που αφορούσαν ιδίως τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αποτελούσαν θέσει ένα ανάχωμα ασφαλείας για τη Σοβιετική Ένωση, αλλά και ένα ορμητήριο εξαγωγής επαναστατικής γυμναστικής και προπαγάνδας. 

Ο πειρασμός για να αναβιώσουν πειράματα και πρακτικές του παρελθόντος, φαίνεται να είναι μεγάλος για τον Ρώσο Πρόεδρο. Είναι εξάλλου, όπως λέγεται και λάτρης της Ιστορίας. Το 2022, κατά τούτο είναι μια χρονιά ορόσημο για τον ίδιο, αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη σύσταση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Η διάλυσή της, κατά πως του αποδίδεται, ήταν για τον ίδιο η τραγικότερη στιγμή της Ιστορίας. Δε θα πρέπει όμως να ξεχνά ότι η Ιστορία έχει πρώτιστα και διδακτική ανάγνωση. 

Ήταν η περιπέτεια ενός μεγάλου πολέμου, του Πρώτου Παγκόσμιου, που οδήγησε στην κατάλυση της Μοναρχίας και την ανατροπή του Τσάρου Νικολάου Β΄. Κι αυτός ήταν σίγουρος για τη νίκη.

*Ο Πολύκαρπος Αδαμίδης είναι δικηγόρος, αν. Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου, Διεθνών Σχέσεων και Προμηθειών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η σχέση παράνομης μετανάστευσης και τζιχάντ

Ένα σημαντικό άρθρο σχετικό με τα μέλλοντα να συμβούν, με δεδομένη τη βούληση του ισλάμ να υπονομεύσει αργά αλλά σταθερά τη Δύση εκ των έσω. Με την ανατροπή του καθεστώτος Ασάντ...

Η Αθήνα μπροστά στον τουρκικό επεκτατισμό

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία με την επικράτηση μέσα σε μια εβδομάδα των ομάδων, που συγκροτούν την λεγόμενη αντιπολίτευση και η άτακτη φυγή με κατεύθυνση τη Μόσχα του Άσαντ, αλλ...

Ας αφήσουμε πίσω τις χρόνιες στρεβλώσεις

Στην οικονομία, οι άνθρωποι ενεργούν αντιδρώντας σε κίνητρα και ευκαιρίες και όχι στην διεκδίκηση επιδομάτων και μόνιμη δια βίου αντιπαραγωγική απασχόληση.

Φόρτωση άρθρων...