Κυριακή
24 Νοεμβρίου 2024

Τα ενεργειακά μέτρα της Ε.Ε., η φυγή επενδυτών από τις αγορές και η... ανατροπή Πούτιν

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τα... πατήματα της και να αντιμετωπίσει τις κινήσεις του Πούτιν στο ενεργειακό πεδίο, ιδίως μετά την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου, λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια.

Οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την οργή τους κατά της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υποτάχθηκε στις επιδιώξεις Πούτιν, θεωρώντας τη συστράτευση αυτή αναπάντεχη και μη αποδεκτή.

Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ύφεση, λόγω της αύξησης των επιτοκίων που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο του υψηλού πληθωρισμού, οδηγούν εκ νέου την τιμή του "μαύρου χρυσού" σε νέα πτώση, για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Χθες, το πετρέλαιο τύπου Brent μετά από την... πτήση προς τα 100 δολάρια, υποχώρησε στα 92,5 δολάρια. Η τάση είναι βραχυπρόθεσμα πτωτική, λόγω περιορισμού της ζήτησης, κάτι που αναμένεται να δώσει μια μικρή ανάσα τις επόμενες ημέρες, όταν θα μπουν στα πρατήρια οι νέες ποσότητες καυσίμων. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν και πάλι ο ΟΠΕΚ αποφασίσει, υπό την πίεση της Ρωσίας, μια νέα μείωση της ημερήσιας παραγωγής, ώστε να σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός κυρίως γύρω από την οικονομία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατάσταση γενικώς θυμίζει... μπαρούτι και για τον λόγο αυτό πλέον έχει πάψει να απασχολεί τους επενδυτές, η τεχνική ανάλυση. Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημειώθηκε χθες νέα πτώση, η έκτη κατά σειρά και φυσικά συνεχίζεται η τάση συσσώρευσης ρευστότητας και αποεπένδυσης στις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας. Έκτη σερί πτωτική συνεδρίαση και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών... πρόλαβε και έκλεισε με θετικό πρόσημο 1,06%, πλησιάζοντας εκ νέου στις 820 μονάδες, που αποτελούν κομβικό σημείο για την τεχνική ανάλυση, αλλά ταυτόχρονα και... τοίχο, που οδηγεί εκ νέου προς τα πίσω...

Κάτι... κινείται στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να περάσει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων με συγκερασμό των αντίθετων απόψεων των κρατών μελών, επισπεύδοντας την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης του ενεργειακού προβλήματος.

Οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν χθες στην Πράγα, επί της αρχής, σχετικά με τις από κοινού αγορές φυσικού αερίου πριν το επόμενο καλοκαίρι, ενώ την προσεχή Τρίτη 18 Οκτωβρίου θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι προτάσεις για την έναρξη της διαδικασίας και την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού δείκτη τιμολόγησης. Ωστόσο, το θέμα που... καίει είναι ο ορισμός του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπου οι διαφωνίες δίνουν και παίρνουν. Την ίδια στιγμή, ο εισβολέας Πούτιν προσπαθεί να... πείσει τους Ευρωπαίους ότι για να μην παγώσουν, θα πρέπει να σκεφτούν την προμήθεια αερίου από τον αγωγό Νord Stream 2, ενώ σε μια κίνηση τακτικής, προσπαθεί να βάλει στο παιχνίδι των παραδόσεων την Τουρκία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ευρώπη θα αγοράσει φυσικό αέριο για τον χειμώνα του 2023 μέσα από κοινή πλατφόρμα, αφού όμως, βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους. Μέσα στο Σαββατοκύριακο που έρχεται, θα διερευνηθούν όλοι οι πιθανοί τρόποι για την επιβολή του πλαφόν, σε μια Ευρώπη, όπου οι καιρικές συνθήκες γίνονται μέρα με τη μέρα πιο χειμωνιάτικες και η διάθεση των πολιτών της, γίνεται ολοένα και πιο... μαύρη ή... απρόβλεπτη. Ο... κακός μας ο καιρός είναι μια εξέλιξη μη επιθυμητή,  ενώ είναι σίγουρο ότι από δω και πέρα ρυθμιστής των εξελίξεων σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα, θα είναι οι... μετεωρολογικές υπηρεσίες των κρατών μελών!

"Κλειδί" η... τύχη του Πούτιν

Η στρατηγική κλιμάκωσης της πολεμικής αναμέτρησης Ρωσίας-Ουκρανίας με τη χρήση πυραύλων από την πλευρά της Μόσχας, δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Πούτιν περνάει στην επόμενη φάση του σχεδίου του.

Με στοχευμένα πλήγματα σε υποδομές ενέργειας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πυρήνα αμφισβητήσεων των κινήσεων Ζελένσκι, καθώς ολόκληρες περιφέρειες παραμένουν χωρίς θέρμανση και ρεύμα. Και όταν λείπουν αυτά τα δύο, είναι προφανές ότι οι άνθρωποι παγώνουν και πεινούν. Και όσο χτυπιούνται τέτοιου είδους υποδομές, το πρόβλημα μεταφέρεται σαν ντόμινο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Δύση προσπαθεί να κρατήσει όρθιο τον Ζελένσκι ενισχύοντας την πολεμική μηχανή του, ωστόσο, το ζητούμενο είναι ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του... διαδόχου του Χίτλερ, Πούτιν. Κυρίως δε, όλοι προσπαθούν να ιχνηλατήσουν τις προθέσεις του σε σχέση με τη χρήση πυρηνικών όπλων, κάτι που αν εκδηλωθεί, ίσως να σηματοδοτήσει και την αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο...

Η χρήση πυραύλων δείχνει ότι ο εισβολέας θα επιχειρήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του να ισοπεδώσει την Ουκρανία εξ αποστάσεως, καθώς στο πεδίο της μάχης, οι απώλειες σε έμψυχο δυναμικό και στρατιωτικό υλικό είναι τεράστιες. Μάλιστα, οι Ουκρανοί προελαύνουν σε περιοχές, οι οποίες προσαρτήθηκαν στη Ρωσία πρόσφατα, μετά... βαίων και κλάδων. Η χρήση πυρηνικών όπλων είναι κάτι που δεν θεωρείται πιθανό από την πλευρά του Πούτιν, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ενώ ο ίδιος οργανώνει την ασφάλεια του, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει εκ των έσω. Όλα μπορούμε να τα περιμένουμε από τον τρελό του χωριού, ο οποίος έχει αλλάξει τις ζωές των ευρωπαίων πολιτών. Το πρόβλημα είναι πολλοί εξ αυτών δεν μπορούν να αντιληφθούν και να ιχνηλατήσουν τη συνάφεια των πραγμάτων, με αποτέλεσμα να βλέπουν φιλικά τον πραγματικό εχθρό τους!

Η πτώση του Πούτιν ή και η εξαφάνιση του αποτελούν το κλειδί των εξελίξεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένας διάδοχος από το περιβάλλον του, μπορεί να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, άμεσα και δραστικά. Απλά, το καθεστώς χωρίς την παρουσία του... Φύρερ Πούτιν, θα είναι πιο αδύναμο και συνεπώς πιο ευάλωτο έτσι ώστε να εκδηλωθούν κινήσεις εκφυλισμού εκ των έσω. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι μεγιστάνες έχουν πρόβλημα λόγω σημαντικής οικονομικής ζημίας, κάτι που στο προσκήνιο δεν εκδηλώνεται με κινήσεις αμφισβήτησης, αλλά στο παρασκήνιο μπορεί να "ψήνεται" μέσα από κινήσεις για τη διαμόρφωση του σκηνικού της επόμενης μέρας.

Η Δύση ποντάρει στην πτώση του Πούτιν, ο Πούτιν θεωρεί εαυτόν ισχυρό και καλά θωρακισμένο από το σύστημα που έχει διαμορφώσει, η Ευρώπη επεξεργάζεται τα σενάρια αποτροπής μια βαθιάς ύφεσης και ενεργειακής πενίας, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις των κοινωνιών, από τη στιγμή που σχεδόν όλες, προετοιμάζονται με πουλόβερ και κεριά για να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις, που ούτε καν έχουν διανοηθεί. Άλλωστε, ο Σόιμπλε δεν μίλησε τυχαία για τα... πουλόβερ και τα κεριά στην προ ημερών συνέντευξη του, που ξεσήκωσε αντιδράσεις...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί «υπερκερδών» των σούπερ μάρκετ

Από τους ισολογισμούς των μεγάλων επιχειρήσεων λιανικών πωλήσεων δεν προκύπτει ότι αυτές ευθύνονται για τον πληθωρισμό, στο βαθμό που κατηγορούνται γι’ αυτόν.

Κύπρου Ναρκοθέτηση

Ι. Έχει ανακινηθεί το Κυπριακό. Παρουσιάζονται μαρτυρίες Ελλήνων και αλλοδαπών. ●●● Όμως το επισφαλέστερο -ανέκαθεν- αποδεικτικό μέσο είναι το των μαρτύ...

Μαρξ και Πούτιν

I. Ο κομμουνισμός αποτέλεσε την κορυφαία ψευδαίσθηση του 20ου αιώνα. Εκατομμύρια ανθρώπων γοητεύτηκαν από το όραμα μιας κοινωνίας αταξικής, δίκαιης, ευτυχισμένης. ...

Φόρτωση άρθρων...