Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Τα επιτόκια, η πτώση του πετρελαίου και ο... σούπερ προϋπολογισμός

Η πορεία των επιτοκίων αποτελεί τον γρίφο για όλες τις κυβερνήσεις, ενώ στελέχη της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας δίνουν περισσότερη έμφαση στον χρόνο παραμονής τους σε υψηλά επίπεδα, παρά στο επίπεδο που θα φτάσουν.

Η τιμή του πετρελαίου τον Σεπτέμβριο έβαλε φωτιά στις αγορές, αλλά χθες, στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου και του δ΄ τριμήνου του έτους, εμφάνισε τάσεις αξιοσημείωτης αποκλιμάκωσης. Από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να αλλάξει την τακτική του σε σχέση με την ημερήσια παραγωγή, φαίνεται ότι υπάρχει η προοπτική για πιο χαμηλά επίπεδα. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη του τελευταίου τριμήνου του έτους και παρά το γεγονός ότι η Wall Street απογοητεύτηκε αρχικώς από τις εκτιμήσεις στελεχών της FED για τα επιτόκια, στο τέλος, έκλεισε με μεικτές τάσεις. Ενδοσυνεδριακά, ο βασικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 200 μονάδων, αλλά στο τέλος, έχασε 74 μονάδες (0,22%). Η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου λειτουργεί υποστηρικτικά στην αντιπληθωριστική προσπάθεια, οπότε, μαζεύτηκαν και οι απώλειες στη Νέα Υόρκη.

Από την άλλη πλευρά, είναι εντυπωσιακή η πορεία των Αμερικανικών ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10ετές των ΗΠΑ κινείται στο 4,70%, ενώ το Ελληνικό στο 4,40%! Όταν μιλάμε για τέτοια επιτόκια στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με ένα χρέος μαμούθ, τότε η... στραβή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Άλλωστε, πολλοί αναλυτές ερμηνεύουν τέτοια επίπεδα επιτοκίου ως προάγγελο ύφεσης της Αμερικανικής οικονομίας το 2024. Άρα, ο άγνωστος Χ των επιτοκίων αποτελεί το "κλειδί" για τις αγορές.

Περιμένοντας τη νέα αναβάθμιση

Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να έκλεισε χθες με σημαντική πτώση 1,45% και πολύ χαμηλό τζίρο, πέφτοντας κάτω από τις 1.200 μονάδες, ωστόσο, η πορεία του δεν φαίνεται να ανησυχεί τους αναλυτές.

Πολλοί χαρακτηρίζουν ως... επιβεβλημένη τη διόρθωση των μετοχικών αξιών, καθώς θα ανοίξουν τον δρόμο για την προσέλκυση "ώριμων" κεφαλαίων που επενδύουν σε αξιόχρεες οικονομίες. Στις 20 Οκτωβρίου περιμένουμε την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τον Αμερικανικό οίκο Standard & Poor's. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό και τυπικά, τότε η Ελλάδα θα έχει δύο διεθνώς αναγνωρισμένους οίκους που θα της έχουν δώσει την επενδυτική βαθμίδα, οπότε θα βρεθεί στο "ραντάρ" των ξένων επενδυτών. Σημειώνεται ότι την 1η Δεκεμβρίου το ίδιο θα πράξει και η Fitch. Τον κύκλο των αναβαθμίσεων θα κλείσει ο οίκος Moody's, οπότε για την Ελλάδα τα καλύτερα είναι μπροστά. Αρκεί το κλίμα να είναι θετικό και οι επενδυτές να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για να "αγοράσουν" το Ελληνικό success story.

Ένας... μαγικός προϋπολογισμός!

Χθες κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2024, ο οποίος, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως... μαγικός!

Κατ΄ αρχάς, με την υπόθεση εργασίας ότι δεν θα γυρίσει ανάποδα ο... άξονας της γης, το 2024 έχει πάρα πολλές ιδιαιτερότητες για την Ελλάδα. Η εξαιρετική πορεία της οικονομίας και η υπερ-απόδοση της, αφήνει περιθώρια για σπουδαίες παρεμβάσεις, παρά το γεγονός ότι μας έχουν... καταραστεί με τις θεομηνίες! Η φετινή πορεία της οικονομίας φέρει τη σφραγίδα του Χρήστου Σταϊκούρα, ενώ άξιος συνεχιστής του φαίνεται να είναι ο Κωστής Χατζηδάκης.

Θα τα κάνουμε... φραγκοδίαφραγκα για να καταλάβουν όλοι, πόσο σπουδαίες είναι οι εξελίξεις και γιατί κανένας δεν μένει... παραπονεμένος!
Ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ ή 2,2 δισ. ευρώ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για 0,7% ή 1,6 δισ. ευρώ. Ο στόχος για την επόμενη χρονιά ανεβαίνει στο 2,1% με το ΑΕΠ στα 235 δισ. ευρώ, οπότε θα έχουμε στην... μπάντα (εφόσον όλα εξελιχθούν με βάση ένα μέτριο σενάριο) 4,9 δισ. ευρώ, για να τα βλέπουν οι αγορές ως πρωτογενές πλεόνασμα! Μην ξεχνάμε ότι το 2024 όλες οι οικονομίες της Ευρωζώνης επιστρέφουν στην κανονικότητα, γεγονός που συνεπάγεται τη τήρηση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο έχει ανασταλεί από το 2020, λόγω πανδημίας και Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Ελλάδα θα αποδείξει στις αγορές ότι θα πάρει με το..,. σπαθί της, τις αναβαθμίσεις. Για τον λόγο αυτό, ανέβηκε ο πήχυς για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ, από την άλλη πλευρά, το δημόσιο χρέος από το 171,4% του ΑΕΠ φέτος, θα υποχωρήσει στο 159,3% το 2024.

Με βάση τα παραπάνω είμαστε ήδη... μάγκες και... μπεσαλήδες με τις αγορές. Και υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και πολύ υψηλότερο του χρόνου, ενώ το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει θεαματικά, έχοντας ως υποστηρικτικό στοιχείο την ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 3%. Ακόμη και στη βάση ενός αρνητικού σεναρίου, οι αποκλίσεις από τους στόχους της επόμενης χρονιάς, εκτιμάται ότι θα είναι διαχειρίσιμες. Όμως, ο νέος προϋπολογισμός δεν έχει μόνο καλά νέα για τις αγορές, αλλά και για τους πολίτες.

Μετά από πολλά χρόνια, οι δημόσιες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού θα είναι αυξημένες κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αύξηση, η οποία, θα λάβει χώρα παράλληλα με τους υψηλούς στόχους για το πρωτογενές αποτέλεσμα. Επιπλέον, για πρώτη φορά θα δοθούν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, μετά από 14 χρόνια στασιμότητας. Πάνω από 1 δισ. ευρώ θα ενισχυθούν τα εισοδήματα στο Δημόσιο, ενώ οι συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις τουλάχιστον 3,1% και οι ευάλωτοι θα δουν το ελάχιστο εισόδημα τους να αυξάνεται κατά 8%. Ταυτόχρονα, έρχεται και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και ξεπαγώνουν οι τριετίες.

Άρα, σουμάρουμε. Αυξάνουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, μειώνουμε το χρέος, διατηρούμε υψηλή την ανάπτυξη, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν νέες αυξήσεις στα εισοδήματα τους και μέσα σε όλα αυτά θα διατεθούν ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν... σούπερ προϋπολογισμό, με εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία, ενώ το "πάντρεμα" των υποχρεώσεων προς τις αγορές και τους πολίτες είναι κάτι παραπάνω από... μαγικό! Φτου να μην το ματιάσουμε...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ας αφήσουμε πίσω τις χρόνιες στρεβλώσεις

Στην οικονομία, οι άνθρωποι ενεργούν αντιδρώντας σε κίνητρα και ευκαιρίες και όχι στην διεκδίκηση επιδομάτων και μόνιμη δια βίου αντιπαραγωγική απασχόληση.

Φόρτωση άρθρων...