Η προμήθεια 40 αεροσκαφών F-35 σε βάθος κάμποσων ετών και η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην οποία περιλαμβάνεται και δωρεάν μεγάλη στρατιωτική βοήθεια, δείχνει ότι για τη σημερινή ηγεσία των ΗΠΑ, η Ελλάδα αποτελεί χώρα-κλειδί στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η Τουρκία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα για τους Αμερικανούς, οι οποίοι βλέπουν ότι ήδη έχουν ανατραπεί οι ισορροπίες εις βάρος τους, μόνο και μόνο μέσω της προμήθειας των 18 Rafale που έχουμε παραλάβει.
Η Ελλάδα έχει αποκτήσει στρατιωτική ισχύ και «αγοράζει» χρόνο, προκειμένου να θωρακιστεί σαν «αστακός» όταν παραλάβει τις φρεγάτες Bellara και αργότερα τα F-35. Εν ολίγοις, οι Τούρκοι συνειδητοποιούν ότι αν στραφούν εις βάρος της Ελλάδος θα πάθουν μεγάλη... νίλα! Δεν θα ξέρουν από πού θα τους έρθει. Ακόμη και αν το επιχειρήσουν πριν παραλάβουμε τα υπερσύγχρονα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35.
Το νέο γεωπολιτικό και στρατιωτικό στάτους στην περιοχή μας αυξάνει τον βαθμό ασφάλειας των επενδύσεων. Οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται τους Τούρκους και έχουν λάβει τη στρατηγική απόφαση να θωρακίσουν την Ελλάδα γιατί τα συμφέροντα τους στη χώρα μας, φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερα, σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι πρότινος.
Η στρατιωτική θωράκιση της Ελλάδας δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους ξένους επενδυτές. Επιπλέον, η έλευση αμερικανικών κολοσσών στη χώρα μας, δείχνει ότι θέλουν να «δέσουν» από κάθε άποψη την εδώ ενισχυμένη παρουσία τους, χωρίς να απειλούνται ούτε οι ίδιοι ούτε η Ελλάδα.
Τα ίδια συμφέροντα έχουν και οι Γάλλοι και όλα αυτά λειτουργούν υπέρ των εθνικών συμφερόντων μας. Η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα δεν είναι μόνο θέμα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και ασφάλειας της χώρας, έναντι οποιουδήποτε... τσάμπα μάγκα!
Όμως, ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας αποτελεί μια επιλογή της σημερινής κυβέρνησης των Δημοκρατικών υπό τον Τζο Μπάιντεν. Αυτό που ανησυχεί την Αθήνα είναι το ενδεχόμενο να εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ και να υπάρξουν προβλήματα έως και σοβαρά κωλύματα στο θέμα των F-35 και της δωρεάν βοήθειας.
Μην ξεχνάμε ότι πριν από 15 χρόνια η Τουρκία είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα συμπαραγωγής τους και τελικά βγήκε κακήν κακώς, ενώ σήμερα πρέπει να βολευτεί με τα F-16 Viper, τα οποία είναι σχεδόν τίποτα μπροστά στην ισχύ πυρός των Rafale και F-35. Εν ολίγοις ο Μητσοτάκης με την κυβέρνηση Μπάιντεν επιτυγχάνει το 100% των προσδοκιών και των επιδιώξεων της χώρας.
Αν στραβώσει το πράγμα και βγει ο Τραμπ, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι το προαναφερόμενο ποσοστό θα είναι σημαντικά μικρότερο. Και αυτό σίγουρα δεν θα είναι καλό, γιατί θα ισοδυναμεί με την αναβάθμιση της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο θα συνιστά μεγάλη ανατροπή. Οι αμερικανικές εκλογές είναι μια διαδικασία που ίσως ενδιαφέρει πολύ περισσότερο την Ελλάδα, σε σχέση με τους ίδιους τους Αμερικανούς...