Το ήξερες πως τα «όχι» μπορούν να καθορίσουν την ζωή σου περισσότερο και από τα «ναι» που είπες;

Αν το βρίσκεις υπερβολικό μπορώ να σου αποδείξω πως δεν είναι.

H απάντηση ναι, δηλώνει συγκατάθεση σε κάτι που κάποιος σου προτείνει, σε κάτι που σε προσκαλεί να συμμετάσχεις, κάτι που σου παρέχεται να αποδεχτείς.

Πόσες από τις παραπάνω περιπτώσεις που λες ναι, είσαι βέβαιος πως είναι προς όφελος σου; Tι σε διαβεβαιώνει πως η πρόθεση αυτού που έχεις απέναντι σου, δεν είναι να επωφεληθεί κυρίως εκείνος από την δική σου συγκατάθεση, βασιζόμενος στο γεγονός πως εσύ δεν θα δεις το δικό του όφελος και την δική σου ζημιά πίσω από την πρόταση του;

Επίσης πόσες φορές δεν έχεις «ζηλέψει» κάποιον και έχεις πει «ναι» και εγώ το θέλω αυτό, να το έχω ή να το ζήσω.

Το κλειδί προστασίας για όλες τις παραπάνω παγίδες είναι η ορθή κρίση λοιπόν, και τι είναι αυτό που επηρεάζει την κρίση μας; H έλλειψη γνώσης δεδομένων κυρίως, αν θεωρήσουμε ως παραδοχή πως η συζήτηση γίνεται για κάποιον με την βασική μόρφωση και την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου. Οπότε κάθε φορά, πριν την απόκριση με ναι ή την απόφαση να προχωρήσει κανείς σε κάποια πράξη, χρειάζεται να έχει  αποκτήσει πλήρη γνώση της κατάστασης στην οποία συμφωνεί.

Πολλές φορές απομακρύνεται κανείς από την ορθή κρίση γιατί τον αποτρέπει ο εγωισμός του. Γνωστές εκφράσεις « ξέρω εγώ» «γιατί εκείνος και όχι εγώ» « ξέρεις ποιος είμαι εγώ», που δηλώνουν χαρακτηριστικά την πρόταξη του εγωισμού, αντί της κρίσης και της απόκτησης πληροφοριών  είναι και η μεγαλύτερη παγίδα που πέφτουμε και οικειοθελώς μάλιστα.

Tα τελευταία χρόνια ο δυτικός τρόπος ζωής καταρρέει χρόνο με τον χρόνο χωρίς η Δύση να μπορεί να κάνει κάτι όπως φαίνεται. Βασικό χαρακτηριστικό του Δυτικού κόσμου είναι η ευμάρεια, η ανάπτυξη, το ρίσκο και ο καπιταλισμός. Όλα όμως υπό συνθήκες. Είναι πολλοί εκείνοι που είπαν ναι όταν έπρεπε να πουν όχι και στην δύση της Δύσης, βρίσκονται σε πολύ δυσμενή κατάσταση. Το μεγάλο δυστύχημα δεν είναι όμως να βρεθείς σε οικονομική δυσμένεια, αλλά σε ψυχολογική και σωματική. Και είναι αυτό το στρες το τοξικό που εξολοθρεύει πνεύμα και σώμα . Και σε αυτή την τοξικότητα, τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι το επιλέγουν τελικά να βρεθούν απαντώντας με ένα «ναι» ενώ θα έπρεπε να είναι «όχι» για τους λόγους που είπαμε παραπάνω, είτε εξαιτίας ελλιπούς γνώσης των δεδομένων είτε εξαιτίας του εγωϊκού νου τους.

Ένας τελευταίος αλλά όχι λιγότερο κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει τις επιλογές μας και οδηγεί σε αδιέξοδα είναι οι αξίες. Δυστυχώς στην χώρα μας αποκαλύπτεται όλο και πιο συχνά μια χοάνη από απουσία βασικών ηθικών αξιών, αν και η θρησκεία που σε μεγάλο βαθμό καθοδηγεί τον μέσο Έλληνα Χριστιανό – ή έτσι πιστεύεται- πρεσβεύει πολλές από τις αξίες που απουσιάζουν.

Που χαθήκαμε τόσο πολύ στον δρόμο από την αρχαιότητα ως σήμερα και ξεχάστηκε εντελώς το «μέτρον πάντων ο άνθρωπος»; Ο οποιοσδήποτε άνθρωπος. Ηλικίας, χρώματος, κοινωνικής η οικονομικής επιφάνειας.

 Μια αξιακή πυξίδα που θα μπορούσε να θέσει σε πολλές περιπτώσεις τις βάσεις για ένα ηχηρό ΌΧΙ και να δημιουργήσει μια κοινωνία, ουσιαστικότερα ανθρώπινη.