Πολεμική είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί σε πολλά πεδία και κατά διαβολική σύμπτωση οι γεωπολιτικές εξελίξεις "κουμπώνουν" με την κοινωνική ανακατωσούρα και κρίσιμες αποφάσεις της οικονομικής πολιτικής παίρνουν αναβολή.
Το πολεμικό κλίμα έχει κυριολεκτική αλλά και μεταφορική σημασία. Για παράδειγμα στη Μέση Ανατολή, οι αντάρτες Χούθι συνεχίζουν τον πόλεμο φθοράς του παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομίας, η Ελλάδα βγαίνει μπροστά για να ηγηθεί της συμμαχίας που θα προστατεύσει τη διεθνή ναυσιπλοΐα στα στενά του Άντεν στην Υεμένη και στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ οι ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι της... γάτας με το ποντίκι με τους Ιρανούς. Από αυτό το... εύφλεκτο περιβάλλον θέλει να ωφεληθεί κατά το δυνατόν ο Πούτιν, ο οποίος προσεύχεται για να αποσπαστεί το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ σε πολλές εμπόλεμες περιοχές και να περιμένει να δει τι θα γίνει στις εκλογές στις ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο. Για πρώτη φορά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανατροπών σε ΗΠΑ και Ευρώπη και μετά το πράγμα, ίσως να μην μαζεύεται...
"Κόκκινη ζώνη"
Είμαστε στη λεγόμενη διακεκαυμένη ζώνη και η Ευρώπη έχει μπροστά της Ευρωεκλογές, αλλά η πορεία μέχρι τον Ιούνιο, κρύβει πολλές παγίδες.
Ήδη έχουν βγει στους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων τα τρακτέρ. Στη δε Γαλλία, ο Μακρόν βγάζει τα τεθωρακισμένα για να αντιμετωπίσει τις ορδές των οργισμένων αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη έκτακτη σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να δουν πώς θα σβήσουν τη "φωτιά" που άναψαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Όποιος νομίζει ότι όλα τα παραπάνω δεν συνδέονται μεταξύ τους και δεν προκαλούν ντόμινο γεγονότων που επιδρούν στην τσέπη μας και στην καθημερινότητα μας, τότε είναι εκτός πραγματικότητας.
Στη Μέση Ανατολή "βυθίζεται" το διεθνές εμπόριο, καθώς τα ναύλα έχουν εκτοξευτεί και τα εμπορεύματα που μεταφέρονται στη Δύση, κάνουν τον γύρο του μισού πλανήτη για να φτάσουν στον προορισμό τους. Άρα, έχουμε ένα μειονέκτημα στο μέτωπο της αντιπληθωριστικής πολιτικής. Την ίδια στιγμή, το υψηλό κόστος παραγωγής επιδρά αρνητικά στον πρωτογενή τομέα και έτσι έχουμε μια γενικευμένη αναστάτωση από τις κινητοποιήσεις των αγροτών σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Υψηλότερες τιμές, συνεπάγονται λιγότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις και αυτό το στοιχείο πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν οι Ευρωπαίοι, καθώς ο περιορισμός της προσφοράς θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. Και αφού οι Χούθι εξακολουθούν να πλήττουν το διεθνές εμπόριο και οι αγρότες βλέπουν ότι κάθε επόμενη μέρα είναι χειρότερη από την προηγούμενη, τότε μπορούμε να καταλάβουμε τι ανατροπές μπορεί να συμβούν στις προσεχείς Ευρωεκλογές.
Αν η επόμενη Ευρωβουλή θυμίζει ένα μπάχαλο, τότε η συνοχή της ευρωπαϊκής οικογένειας θα κλονιστεί. Την ίδια στιγμή, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι απαγορευτική οποιαδήποτε συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων. Χθες, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, απογοήτευσε τις αγορές και "γκρέμισε" τον Dow Jones κατά 300 μονάδες, καθώς ανέφερε ότι είναι νωρίς να μιλάμε για μείωση των επιτοκίων, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκονται μακριά από τον στόχο για πληθωρισμό 2%. Το παράδοξο είναι ότι υπήρχαν οι μυημένοι στις αγορές που πίστευαν ότι μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα...
Όλα τα παραπάνω ας τα κάνουμε εικόνα και ας αντιληφθούμε πώς επηρεάζουν την καθημερινότητα μας. Ξεκινάμε με τους αντάρτες, συνεχίζουμε με τα ακριβότερα προϊόντα λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, φοβόμαστε πιο πολύ μήπως εκεί κάτω εμπλακούν ΗΠΑ και Ιράν βάζοντας "φωτιά" στο πετρέλαιο, βλέπουμε ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τρίζει από τις κινητοποιήσεις των απελπισμένων αγροτών, έρχονται οι Ευρωεκλογές, όπου η ακροδεξιά θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και μέσα σε όλα αυτά, πραγματικά μοιάζει με ανέκδοτο να συζητούμε για μείωση των επιτοκίων.
Γεωπολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες μπορεί να επιδράσουν εξόχως αρνητικά στην οικονομική πραγματικότητα και να οδηγήσουν σε μεγάλες ανατροπές και ριζικές αλλαγές στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων. Γιατί εκτός από τις Ευρωεκλογές έχουμε και εθνικές εκλογές σε αρκετά κράτη της Ε.Ε., οπότε πραγματικά δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει την επόμενη μέρα. Συνεπώς, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, βάζουμε στο μικροσκόπιο τη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με φόντο τα μπλόκα των αγροτών σε δρόμους και λιμάνια στην Ευρώπη και από κει και πέρα, ο Θεός να βάλει το χέρι του...