Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα με τη χθεσινή αύξηση κατά 0,25% στα βασικά επιτόκια του δολαρίου, έδειξε ότι.... αλληθωρίζει, ισορροπώντας μεταξύ πληθωρισμού και χρηματοοικονομικής ευστάθειας των τραπεζών.
Σύμφωνα με μελέτη που είδε χθες το φως της δημοσιότητας υπάρχουν 186 μικρές τράπεζες στις ΗΠΑ, οι οποίες παρουσιάζουν ακριβώς το ίδιο... καρδιογράφημα με τη Silicon Valley Bank. Η άνοδος των επιτοκίων λόγω πληθωρισμού, τις βρίσκει εκτεθειμένες. Εν ολίγοις οι χρεοκοπίες τραπεζών θα συνεχιστούν στις ΗΠΑ ή στην καλύτερη περίπτωση, οι τριγμοί θα είναι συνεχόμενη. Η κατάσταση βρίσκεται υπό φαινομενικό έλεγχο, ενώ η χθεσινή σημαντική πτώση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, αποδεικνύει ότι μόνο η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, μπορούν να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.
Από την άλλη, αρνητική είδηση για τις αγορές αποτέλεσε η χθεσινή παρέμβαση της υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Μπάιντεν και πρώην επικεφαλής της FED, Τζάνετ Γιέλεν, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για συνολική εγγύηση των καταθέσεων. Μια τέτοια δήλωση είναι αρκετή για να ωθήσει περισσότερους Αμερικανούς καταθέτες προς τις τράπεζες-ψιλικατζίδικα, προκειμένου να αποσύρουν, αν όχι το σύνολο των καταθέσεων τους, τουλάχιστον αυτές που είναι πάνω από το εγγυημένο όριο των 250.000 δολαρίων. Από την άλλη πλευρά, ίσως αυτή η... ξεκάθαρη δήλωση, να επιβεβαιώνει την άποψη ότι το σχέδιο υπάρχει, αλλά δεν πρέπει να είναι όλοι... χαλαροί και... ωραίοι, καθώς ελλοχεύει ο πολλαπλασιαστικός συστημικός κίνδυνος. "Υπάρχει σχέδιο, αλλά δεν το λέμε, γιατί περιμένουμε να μην συμβεί το κακό για να το μάθετε", είναι η βασική εκδοχή...
Στροφή προς την Ευρωζώνη
Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι τώρα είναι της... μόδας οι τράπεζες της Ευρωζώνης, καθώς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει ισχυρό δίχτυ προστασίας, ώστε να μην υπάρξει καμία περίπτωση bank run.
Ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια ποιες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν... σκελετούς στα ντουλάπια τους! Την ίδια στιγμή, παρατηρώντας τις εξελίξεις στο μέτωπο του συναλλάγματος, βλέπουμε την εντυπωσιακή πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει αναρριχηθεί στα 1,09 δολάρια, όταν πριν από 6 μήνες, με αφορμή την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, βρισκόταν στα 0,95 δολάρια! Αυτή η μεγάλη ανατίμηση του ευρωνομίσματος κατά 15% έναντι του δολαρίου μέσα σε 4-5 μήνες, δείχνει πώς γυρίζουν τα πάνω κάτω και πώς τα κάτω γυρίζουν... πάνω! Τότε οι επενδυτές προέβλεπαν την έλευση ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, όπου όλοι θα πάγωναν, καθώς η Ευρώπη δεν θα έπαιρνε αέριο από τη Ρωσία. Τώρα, το φυσικό αέριο έχει ξεφτιλιστεί, ο χειμώνας πέρασε και η αναταραχή σε ΗΠΑ και Ελβετία, φέρνει στο προσκήνιο ένα θετικό τραπεζικό story εντός Ευρωζώνης. Πώς αλλάζουν οι καιροί και οι καταστάσεις...
Τις τελευταίες αρκετές ημέρες παρατηρείται μετατόπιση κεφαλαίων προς τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης, κυρίως Γερμανικές. Η κατάρρευση της Credit Suisse και ο αναγκαστικός "γάμος" με τη UBS, κλονίζει τον γίγαντα του χρηματοπιστωτικού τομέα, που λέγεται Ελβετία. Ο "γάμος" των δύο τραπεζών προκαλεί προσφυγές των μετόχων και ομολογιούχων της Credit Suisse, αλλά και πολιτικούς τριγμούς, καθώς οι καταθέτες θεωρούν ότι θα πληρώσουν έναν πολύ "αλμυρό" λογαριασμό για να διασώσουν ένα ζόμπι! Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που πουλάνε σε ελβετικά φράγκα και προχωρούν σε... θεραπεία των χαρτοφυλακίων τους με τοποθετήσεις σε ευρώ.
Η ορατότητα είναι περιορισμένη, ο κίνδυνος χρεοκοπιών συντηρείται, ενώ δεν μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος των απωλειών για ισχυρούς κολοσσούς και φυσικά, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε σε σταθερά αναπτυξιακή τροχιά. Τα υπόλοιπα θα τα δείξουν οι προσεχείς εβδομάδες, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση επαναπροσδιορισμού σχέσεων σε πολλά επίπεδα. Δεν είναι δα και συνηθισμένο φαινόμενο να μιλάμε ταυτόχρονα για "πανδημία" χρεοκοπιών στις ΗΠΑ και για τριγμούς στο Ελβετικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πάντως, αν μη τι άλλο, η πανδημία του κορωνοϊού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μας έχουν καταστήσεις πιο... σοφούς, αφού πλέον τίποτα δεν θεωρείται δεδομένα και όλα μπορούν να ανατραπούν την επόμενη στιγμή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα... βρωμόνερα των τραπεζικών χρεοκοπιών θα συνεχίσουν να δημιουργούν... λασπόνερα στις αγορές!
Το... υπαρξιακό δίλημμα των αγορών
Τυφώνας στις Τράπεζες
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις