Η Ελλάδα είναι πυλώνας γεωπολιτικής και πολιτικής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, συνιστώντας έναν ανεκτίμητο εταίρο για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Κάτω από το συγκεκριμένο πρίσμα, όλοι οι γείτονες μας είναι υποχρεωμένοι να... προσκυνούν, γιατί αν... στριφοκυλιούνται και κάνουν... ζαβολιές, τότε θα διαπιστώσουν πολύ γρήγορα ότι δεν τους συμφέρει. Και να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, γιατί τα τελευταία 24ωρα είχαμε κάποια γεγονότα, τα οποία στέλνουν μηνύματα, ενώ έχουμε σε εξέλιξη διάφορα άλλα.

Του Λουκά Γεωργιάδη

Ειδικότερα:

Σήμερα μεταβαίνει στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη-αστραπή για να συζητήσει με τον Ερντογάν τόσο το κοινό μέλλον των δύο χωρών, όσο και τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τον... πολιτισμό. Η επίσκεψη στο... παλάτι του "Σουλτάνου" στις 15.30 σήμερα το απόγευμα δεν κρύβει κάποιες μεγάλες εκπλήξεις, καθώς θα κινηθεί με βάση την ατάκα του Μητσοτάκη στη Μιλιέτ ότι "αντί να είμαστε με το δάκτυλο στη σκανδάλη, τουλάχιστον ας κάνουμε διάλογο". Ο Μητσοτάκης ξέρει ότι έχει έναν διευρυμένο ρόλο στη σημερινή συνάντηση. Δεν θα μιλήσει μόνο ως πρωθυπουργός μιας χώρας που απειλείται από ένα γειτονικό κράτος, με το οποίο υπάρχει έχθρα αιώνων. Είναι ο πρωθυπουργός μιας απειλούμενης χώρας, η οποία είναι μέλος της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, υπηρετώντας αρχές και αξίες.

Ο Ερντογάν με τις φωτογραφίες που έβγαλε με την ηγεσία της Χαμάς και τις... περίεργες σχέσεις που έχει αναπτύξει με τον Πούτιν, ξέρει ότι είναι στο περιθώριο των εξελίξεων. Με την ακρίβεια να καλπάζει και με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς να θεωρούν την Τουρκία ως μια παντελώς αναξιόπιστη χώρα, δεν μπορεί να συνεχίσει τους λεονταρισμούς του. Οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και ταυτόχρονα να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας, τόσο με την Ελλάδα όσο και με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Η... πόρτα που έφαγε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λόγω του εναγκαλισμού με τη Χαμάς, του αφαιρεί συνεχώς πόντους. Αν θέλει να έχει μέλλον στην Ευρώπη, ο δρόμος περνάει μέσω της Ελλάδας, η οποία έχει αποδείξει ότι έχει αξιόπιστη ηγεσία, την οποία σέβονται όλοι οι εταίροι σε Δύση, Ανατολή, Βορρά και Νότο! Τη σέβονται φίλοι και εχθροί.

Το 2020 η Τουρκία επιχείρησε να πλήξει μια χώρα της Ευρώπης και η απάντηση ήταν άμεση από ολόκληρη την Ευρώπη στον Έβρο. Δείξαμε ότι δεν παίζουμε, τα Ραφάλ και οι πύραυλοι "Μετεόρ" δεν... αστειεύονται και ο Ερντογάν, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αντί να κάνουμε πόλεμο, καλό θα ήταν να κάνουμε "μπίζνες"! Αυτή είναι και η στόχευση του Μητσοτάκη, καθώς οι ευκαιρίες που υπάρχουν στη γειτονική χώρα για τις επόμενες δεκαετίες είναι τεράστιες. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αμοιβαίο οικονομικό όφελος είναι αυτό που μπορεί να μας απομακρύνει από το σενάριο της... κλαγγής των όπλων. Ο Ερντογάν από το "Mitsotakis yiok" έχει πραγματοποιήσει θεαματική στροφή, έμαθε πώς... σφίγγουν το χέρι ενός πρωθυπουργού γειτονικής χώρας, πήρε το μάθημα του για τις... ζαβολιές που κάνει κατά της Δύσης με τη Χαμάς και τον Πούτιν και γνωρίζει πολύ καλά ότι με τον δρόμο που έχει επιλέξει, μπορεί να έχει το τέλος του σκορπιού, όταν αυτός βρεθεί περικυκλωμένος από φλόγες. Γίνεται αυτόχειρας και δίνει τέλος στο... μαρτύριο του!