Η ψύχραιμη αντίδραση των αγορών μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, που συνοδεύτηκε από πτώση των επιτοκίων των ομολόγων και άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών, δείχνει ότι αποφύγαμε τα χειρότερα.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η Γαλλία, ευτυχώς, δεν την... πάτησε, καθώς τα δύο πλέον αρνητικά σενάρια δεν επιβεβαιώθηκαν με βάση τα αποτελέσματα της κάλπης. Δεν μας προέκυψε Λεπέν, αλλά ούτε και Μελανσόν! Αποφεύχθηκε δηλαδή το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη με μια νέα πραγματικότητα, από την οποία, μόνο ο Πούτιν θα μπορούσε να χαίρεται! Δεν του έγινε το χατίρι, καθώς η... αγαπημένη του Μαρί είναι εκτός πολιτικών εξελίξεων, ενώ ο παλαβός Μελανσόν, δεν θα είναι σε θέση να κάνει... πράξη την καταστροφή της Γαλλίας!
Το "κλειδί" των εξελίξεων παραμένει στα χέρια του Μακρόν, ο οποίος, χθες διατήρησε στη θέση του πρωθυπουργού (ουσιαστικά υπηρεσιακού) τον Ατάλ, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γαλλία σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Ολυμπιάδα αποτελεί το πρώτο ορόσημο, υπό την έννοια ότι οι ψηφοφόροι εκφράστηκαν ή... εκτονώθηκαν στην κάλπη, οπότε οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα αρχίσουν μάλλον μετά την ολοκλήρωση αυτού του παγκόσμιου αθλητικού γεγονότος. Από κει και πέρα θα αρχίσουν τα δύσκολα, καθώς ο Μακρόν σε συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους, κάποιους μετριοπαθείς δεξιούς και κάποιους... αποστάτες Αριστερούς, θα μπορούσαν να βρουν λύση στο ζήτημα της συγκρότησης κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση η επόμενη μέρα για τη Γαλλία έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά σίγουρο πολύ μικρότερο σε σχέση με το ενδεχόμενο να είχαμε στα πράγματα τη Λεπέν ή τον Μελανσόν.
Η Γαλλία βρίσκεται στη "μαύρη" λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος και οι οίκοι αξιολόγησης την έχουν πλέον στο... στόχαστρο 24 ώρες το 24ωρο! Η συγκρότηση κυβέρνησης σε μια χώρα που δεν έχει κουλτούρα συνεργασιών και συμβιβασμών, θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση και για τον λόγο αυτό οι αγορές θα είναι επιφυλακτικές από δω και πέρα. Τιμολόγησαν θετικά την ήττα της Λεπέν, παρά το γεγονός ότι το κόμμα της βγήκε πρώτο, ενώ παράλληλα, η παλαβή Αριστερά του Μελανσόν (σαν να λέμε ένα κράμα από Βαρουφάκη, Κωνσταντοπούλου και Πολάκη!), μάλλον θα μείνει στην απέξω, παρά τους πανηγυρισμούς διαφόρων Αριστερών, μεταξύ των οποίων και οι παλαβοί του ΣΥΡΙΖΑ!
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο, η Γαλλία υποβαθμίστηκε ως προς το αξιόχρεο της στην κατηγορία ΑΑ- από ΑΑ πριν, υπό τον φόβο επικράτησης της Λεπέν και γενικότερη αναμπουμπούλας και πιθανής ακυβερνησίας.
Από δω και πέρα, οι αγορές θα περιμένουν την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2025 από τη νέα γαλλική κυβέρνηση, όποτε και αν αυτή συγκροτηθεί, προκειμένου οι επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης να δουν πώς θα συμπεριφερθούν αναλόγως. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια κυβέρνηση ετερόκλητων στοιχείων με Μακρονιστές, σοσιαλιστές, αριστερούς, πράσινους και... πράσινα άλογα, θα έχει κάποιο πρόβλημα αξιοπιστίας έναντι των αγορών, καθώς ο κίνδυνος καταψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων θα είναι σε πρώτο πλάνο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών αυξάνει τον βαθμό δυσπιστίας απέναντι στη μεγάλη πολιτική, γεωπολιτική, οικονομική και πυρηνική δύναμη. Μια σχεδόν σίγουρη "κοιλιά" στην ανάπτυξη, η οποία θα συνοδευτεί από νέα αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αναμένεται να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Αυτό θα είναι ένα κακό νέο όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και μάλιστα σε μια περίοδο όπου ήδη έχει εκκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μια κυβέρνηση κεντρώων, σοσιαλιστών, μετριοπαθών αριστερών και δεξιών, θα μπορούσε να σώσει τη Γαλλία από τον κατήφορο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρούσε "ζωντανές" τις μεταρρυθμίσεις. Όμως, όπως επισημαίνουν διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, μια τέτοια κυβέρνηση ουσιαστικά θα κατέβαζε τα... ρολά στον κρίσιμο τομέα των μεταρρυθμίσεων, με πιθανότερο ενδεχόμενο, η Γαλλία "να φάει τα μούτρα της", όπως ακριβώς συνέβη με την Ελλάδα το 2015, επί Τσίπρα-Καμμένου.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που θα βόλευε τις αγορές, αλλά και τη Γαλλία, η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να στηριχθεί εν δυνάμει σε περίπου 350 βουλευτές, αν αφαιρέσουμε τους 146 της άκρας δεξιάς και άλλους 80 της άκρας αριστεράς. Σε αυτόν τον άξονα, θα επιδιώξει ο Μακρόν τη συνέχεια της διακυβέρνησης της χώρας. Είναι η μόνη λύση για να διατηρηθεί όρθια η Γαλλία και να έχει ελπίδες ανάκαμψης στην οικονομία της, έστω και... αγκομαχώντας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του ελβετικού οίκου UBS, ο οποίος προκρίνει ως "καλύτερη" λύση την... ακυβερνησία! Kalimera, kalispera et... bonne nuit!