Το πετρέλαιο βρίσκεται μια ανάσα από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ την ίδια στιγμή, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες υποβάλλουν τις αγορές σε "σκωτσέζικο ντους" στο μέτωπο των επιτοκίων, λόγω της διατήρησης των πληθωριστικών τάσεων.

Τα χρηματιστήρια τηρούν στάση αναμονής και βρίσκονται υπό πίεση (ακόμη και το Χρηματιστήριο Αθηνών... αδιαφόρησε χθες μπροστά στη θετική έκπληξη της διπλής αναβάθμισης από τον οίκο Moody's), ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο το νεότερο δελτίο... θυέλλης από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα. Με την τιμή του "μαύρου χρυσού" να κινείται σε υψηλό έτους και τον πληθωρισμό υψηλότερα από τους στόχους, είναι προφανές ότι η ορατότητα για τους επενδυτές είναι πιο περιορισμένη. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η εκτίναξη του πετρελαίου σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για το "ξεφούσκωμα" της τιμής του μέσα στο φθινόπωρο, ενώ ουδείς μπορεί να προσδιορίσει τι θα γίνει με το φυσικό αέριο και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ιδίως στην περίπτωση που έχουμε ένα βαρύ χειμώνα στην Ευρώπη.

Αναμφίβολα, ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε σημαντική πίεση την κατανάλωση και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε ολόκληρο τον πλανήτη, οπότε και οι επιχειρήσεις θα είναι επιφυλακτικές για την επόμενη χρονιά, ως προς την πορεία των μεγεθών τους, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και της μικρότερης ζήτησης. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει ένας θετικός καταλύτης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή του τοπίου, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχουν και οι ενδείξεις ότι έρχεται κάποια... συμφορά ή ακόμη ακόμη και το... τέλος του κόσμου!

Η Ελλάδα κινείται σε άλλη... πίστα

Η... γκαντεμιά σε επίπεδο φυσικών καταστροφών για τη χώρα μας είναι δεδομένη, αλλά την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι η οικονομία μας όχι μόνο αντέχει, αλλά δείχνει να κινείται σε άλλη... πίστα.

Η διπλή αναβάθμιση από τη Moody's το βράδυ της περασμένης Παρασκευής αποτελεί το "εισιτήριο" εισόδου της Ελλάδας στο κλαμπ των αξιόχρεων χωρών, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί -εκτός απρόοπτου- με τη... βούλα της Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου και της Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Φαίνεται ότι θα κλείσουμε το έτος με τρεις οίκους να μας κατατάσσουν στην επενδυτική βαθμίδα (DBRS, S&P, Fitch κατά χρονική σειρά), ενώ τους πρώτους μήνες του 2024, αναμένεται να ολοκληρώσει τη... δουλειά και ο οίκος Moody's.

Το περιβάλλον είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα, παρά τη γενικότερη αβεβαιότητα, κάτι που αποδεικνύεται και από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που ανακοινώθηκαν χθες, προκύπτει ότι ήδη υπάρχει μια εντυπωσιακή υπερ-απόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 3,3 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της υπερ-απόδοσης των φορολογικών εσόδων κατά 3,4 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 103 εκατ. ευρώ, έναντι 2,426 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Οι εξελίξεις αυτές αποτυπώνουν τη θετική δυναμική της οικονομίας, παρά τις αντιξοότητες και το "φρενάρισμα" λόγω των φυσικών καταστροφών.

Το θετικό για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές είναι πλήρως ελεγχόμενο, αν ληφθούν υπόψιν και οι πρόσθετοι πόροι των 2,65 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας φέτος και του χρόνου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υπερ-απόδοση του προϋπολογισμού φτάνει για να καλύψει πλήρως όλες τις παροχές που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το πλέον σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι από την επόμενη χρονιά, παρά την επιστροφή της Ελλάδας και όλων των χωρών της Ευρωζώνης στον σφιχτό δημοσιονομικό "κορσέ" του Συμφώνου Σταθερότητας, θα δοθούν αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις, ενώ και οι ευάλωτοι θα συνεχίσουν να προστατεύονται από την περίμετρο των κυβερνητικών μέτρων. Μπορεί όλοι να έχουμε επιφυλάξεις για το αύριο, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι...