Το πολιτικό σκηνικό στη χώρα βρίσκεται σε διαδικασία δυναμικής αναδιάταξης, ως αποτέλεσμα του μηνύματος που έστειλαν οι πολίτες στις Ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Οι Ευρωεκλογές αποτελούν πλέον καταλύτη σοβαρότατων πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες μπορεί να αφορούν αυτή τη στιγμή της Κεντρο-Αριστερά, αλλά δεν μπορούν να αφήνουν αδιάφορο το κυβερνών κόμμα.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από τον περασμένο Δεκέμβριο και έως τον Μάρτιο η χώρα κινούνταν στον αστερισμό του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και ο Μητσοτάκης φαινόταν ότι είχε υποτιμήσει το εκλογικό σώμα. Σύρθηκε ένα θέμα επί μήνες, το οποίο θα μπορούσε να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στοίχισε. Τα λέγαμε, τα γράφαμε και είχαμε εντοπίσει και τα πανηγύρια κυβερνητικών στελεχών με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτά τα... πανηγύρια κόστισαν στη Νέα Δημοκρατία και αυτός το αναγνώρισε ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξη του την περασμένη Κυριακή, φαίνεται ότι αναλαμβάνει ένα πολύ επικίνδυνο πείραμα: θα πορευτεί με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο έως το 2027, την ίδια στιγμή που το πολιτικό σκηνικό δείχνει σημάδια περαιτέρω κατακερματισμού. Αν ο Μητσοτάκης θέλει να ξαναδεί τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη και ο ίδιος να μην αποτελεί πρωθυπουργό υπό ομηρία από μια συγκυβέρνηση, πρέπει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Η επιστροφή στο νόμο Παυλόπουλου με το μπόνους των 50 εδρών και η αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5%, αποτελεί μονόδρομο και εφόσον ο Μητσοτάκης επιμείνει, τότε κάτι μας λέει ότι το 2027, θα μιλάμε πάλι για mea culpa. Όλα όσα είχαν εντοπιστεί ως σημαντικά λάθη της κυβέρνησης σε πολιτικό αλλά κυρίως σε επικοινωνιακό επίπεδο, κόστισαν στις Ευρωεκλογές. Ο Μητσοτάκης είπε ότι έλαβε το μήνυμα, εννοώντας προφανώς ότι ταυτόχρονα με το νοικοκύρεμα της οικονομίας θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην αύξηση των εισοδημάτων, στην ενίσχυση της υγείας και της παιδείας κλπ.

Ο Μητσοτάκης αναλαμβάνοντας το ρίσκο της μη αλλαγής του εκλογικού νόμου, μπορεί να βάλει τη χώρα σε περιπέτεια. Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Με βάση τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κινδυνεύει να διασπαστεί εκ νέου, τότε δεν αποκλείεται στην επόμενη Βουλή να δούμε... 10 κόμματα, οπότε αντίο αυτοδυναμία.

Σήμερα στη Βουλή έχουμε τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση, τη Νίκη, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά, ως αποτέλεσμα της αποχώρησης στελεχών λόγω της επικράτησης του Κασσελάκη, ενώ τους Σπαρτιάτες μάλλον θα πρέπει να τους ξεχάσουμε λόγω νομικών εμπλοκών. Σε αυτά τα κόμματα θα μπορούσε να προστεθεί και ένα ακόμη, αυτό του Κασσελάκη ή όσων δεν γουστάρουν τους... αντι-Κασσελακικούς, ενώ δυναμική εισόδου στη νέα Βουλή μπορεί να αναπτύξει και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Με βάση τα παραπάνω, η νέα Βουλή μπορεί να έχει 10 κόμματα και ο Μητσοτάκης να λέει ότι παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού, αλλά θα είναι αδύναμος αν και εφόσον είναι πρωθυπουργός επικεφαλής κυβερνητικού συνασπισμού. Εκτός και αν ο πρωθυπουργός θέλει να βάλει στο παιχνίδι το 2027 και άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς πρέπει να ψηφιστεί νέο ασφαλιστικό πλαίσιο με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Μόνο ένα κόμμα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος, ιδίως αν λάβουμε υπόψιν τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.

Όλοι γελάμε με την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση Κασσελάκη, αλλά μάλλον πρέπει να... κλαίμε. Την ίδια στιγμή, στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι ο Ανδρουλάκης έκανε μεγαλύτερο... μπούγιο με τις υπογραφές μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αλλά και φίλων του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να εκλεγεί πρώτος στον πρώτο γύρο και στον δεύτερο να χάσει την... καρέκλα! Χωρίς μια εμφατική πολιτική προσωπικότητα που θα μπορούσε να απειλήσει τον Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να κινηθεί όχι αρκετά υψηλότερα από τις επιδόσεις των Ευρωεκλογών. Η ΝΔ δύσκολα θα προσεγγίσει το 40% και από κει και πέρα θα υπάρχουν κόμματα και κομματίδια.

Με δεκακομματική Βουλή το 2027, η Ελλάδα θα βρεθεί στη δίνη μιας νέας περιπέτειας, καθώς θα έχει χαθεί το στοίχημα της πολιτικής σταθερότητας. Ο Μητσοτάκης μπορεί να είναι πρώτος, αλλά δεν θα είναι ισχυρός. Η χώρα θα μπλέξει σε περιπέτειες, καθώς ο Μητσοτάκης ίσως να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ούτε καν με ένα ακόμη κόμμα.

Με ποσοστό της ΝΔ πέριξ του 33%-34% και δεκακομματική Βουλή, τότε οι έδρες της δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 130. Βέβαια, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί αντι-μητσοτακικό μπλοκ που θα μπορούσε να ασκήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά το κύρος του πρωθυπουργού θα έχει πληγεί σε εξαιρετικά προχωρημένο βαθμό. Γι' αυτό ας μην γελάμε με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ή το κυβερνών κόμμα να επαναπαύεται βλέποντας την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει ένα ισχυρό αντι-νεοδημοκρατικό μπλοκ.

Μέχρι το 2027, μπορεί να μεσολαβεί ένας... αιώνας, αλλά όλα τα προαναφερόμενα αποτελούν ένα ισχυρό σενάριο. Είτε με 9 είτε με 10 κόμματα η επόμενη Βουλή θα θυμίζει... Ιταλία και την ίδια στιγμή οι αγορές θα μας βλέπουν καχύποπτα, σε σχέση με τις προοπτικές της οικονομίας. Ο Μητσοτάκης επιμένει να λέει ότι θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας έχοντας τη σιγουριά για ακόμη μία θητεία, ωστόσο, μπορεί να πέσει τραγικά έξω, όπως έγινε και στην περίπτωση με το νόμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου με φόντο ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας και να δώσει τρίτη θητεία στον Μητσοτάκη. Αν παραμείνει ο ίδιος και ταυτόχρονα υπάρχουν πολλά κόμματα στη Βουλή, τότε θα μιλάμε για ένα πολιτικό αδιέξοδο.

Ο Μητσοτάκης δεν έχει... ζυγίσει μέχρι στιγμής την κατάσταση και μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων Βεβαίως, αναμένει να δει τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και ίσως... πειστεί ότι πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δηλαδή, να έχουμε το 2027 διπλή αναμέτρηση. Μία με τον σημερινό νόμο και τη δεύτερη με το νέο.

Ελπίζουμε ότι το 2027 θα έχουν αλλάξει πολλά προς το καλύτερο και θα πιστωθούν υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Σε διαφορετική περίπτωση, ας είμαστε έτοιμοι για σοβαρές αναταράξεις και για καταστάσεις που ίσως σήμερα δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε. Ο Θεός να βάλει το χέρι του..