Το δεύτερο εξάμηνο του έτους φαίνεται ότι μας επιφυλάσσει πολλές αρνητικές εκπλήξεις, σε αντίθεση με το πρώτο μισό, όπου οι αγορές εκτοξεύτηκαν σε υψηλά επίπεδα και η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κινήθηκε πολύ καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch, καθώς και των μικρομεσαίων τραπεζών από τη Moody's, φαίνεται ότι "φουντώνει" για τα καλά το παιχνίδι στην ενέργεια, προκαλώντας νέα αβεβαιότητα και αποσταθεροποίηση στο μέτωπο της αντιπληθωριστικής πολιτικής. Η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε άλμα κατά 36%, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι για τις προμήθειες LNG, ενώ εκφράζονται και πολλές αμφιβολίες σε σχέση με τα αποθέματα που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη. Παράγοντας εκτόξευσης της τιμής του αερίου, ήταν οι φήμες για πιθανή απεργία των εργαζομένων σε εγκαταστάσεις LNG της Chevron στην Αυστραλία!
Από τη στιγμή που ο πόλεμος στη Ρωσία εξακολουθεί να μαίνεται, ο επόμενος χειμώνας, φαίνεται ότι μας επιφυλάσσει πολλές αρνητικές εξελίξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Ήδη, η τιμή του φυσικού αερίου έχει "σκαρφαλώσει" στα 42,00 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα συσσώρευσης μεταξύ 25-30 ευρώ. Μάλιστα, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου δείχνουν ότι η τιμή θα ανέβει ακόμη και στα 51 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ας κάνουμε τον σταυρό μας, να μην έχουμε βαρύ χειμώνα και πιο σκληρή πολεμική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας. Φυσικά, η άνοδος του φυσικού αερίου θα συμπαρασύρει και την τιμή του ρεύματος και το... μπέρδεμα μπορεί να γίνει μεγαλύτερο.
Από την άλλη πλευρά, το πετρέλαιο Brent έκλεισε χθες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6,5 μηνών, ενώ το αμερικανικό αργό στο υψηλότερο επίπεδο του έτους. Αν λάβουμε υπόψιν ότι σχεδόν έχουν εξουδετερωθεί τα οφέλη για τον τιμάριθμο από τη συσχέτιση με τις περυσινές υψηλές τιμές του αερίου, του ρεύματος και του πετρελαίου, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι έχουμε μπει σε ένα νέο κύκλο ανόδου του πληθωρισμού, μέσα στο προσεχές διάστημα. Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρξουν ανατροπές στην πολιτική επιτοκίων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι ολόκληρο το β΄ εξάμηνο του έτους, η Γερμανική οικονομία θα βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα σε ύφεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις.
Γύρισμα στα χρηματιστήρια, λόγω... κωλοτούμπας της Μελόνι!
Μετά το προχθεσινό σοκ στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές από την απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης για την επιβολή φόρου 40% στα υπερ-κέρδη των τραπεζών, χθες το σκηνικό άλλαξε.
Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μέτρησε την... άγρια αντίδραση των αγορών, έλαβε υπόψιν το γεγονός ότι η Ιταλία έχει τεράστιο δημόσιο χρέος και χθες είχαμε αναδίπλωση, η οποία στην καθομιλουμένη ονομάζεται... κωλοτούμπα! Η Ιταλική κυβέρνηση θα επιβάλλει μάλλον μια εισφορά 0,1% επί του ενεργητικού των τραπεζικών ομίλων, προκειμένου να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά, κάτι που οι αγορές το εξέλαβαν ως... ανακούφιση. Έτσι, στην Ευρώπη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες αντέδρασαν και έκλεισαν σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ και το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε κέρδη 0,46%.
Η περίπτωση της... κωλοτούμπας της Μελόνι μας φέρνει στη μνήμη ανάλογες... ανοησίες που ζήσαμε κατά την περίοδο 2015-2019 επί των ημερών διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίοι με τις γνωστές... ταρζανιές, νόμιζαν ότι θα αλλάξουν τον κόσμο! Μόνο που οι... κωλοτούμπες τους έγιναν πολύ αργότερα και με τεράστιο κόστος για την οικονομία. Φαίνεται ότι πολλές άλλες κυβερνήσεις έχουν πάρει ανάλογα... μαθήματα και μόλις δουν ότι οι αγορές αγριεύουν, κάνουν πίσω. Αν μη τι άλλο, τα εγκληματικά λάθη των Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη έχουν λειτουργήσει ως παραδείγματα προς αποφυγή για την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι ίσως το μοναδικό... θετικό στοιχείο που άφησε η διακυβέρνηση τους! Ευτυχώς, στην Ιταλία κατάλαβαν τι πήγαν να πάθουν και τα μάζεψαν. Ο λαϊκισμός και η άγνοια των κανόνων της αγοράς, μπορεί να αποδειχθούν επιζήμια για τον λαό, όταν μια κυβέρνηση νομίζει ότι θα αλλάξει τα πράγματα, λαμβάνοντας δήθεν φιλολαϊκές αποφάσεις...
"Μέλι" στάζουν οι ξένοι οίκοι για τα κέρδη α΄ εξαμήνου της Alpha Bank
Η εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας της Alpha Bank κατά το α΄ εξάμηνο του έτους, αποδεικνύει ότι η τράπεζα βελτιώνει συνεχώς την "υγεία" του ισολογισμού της.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 302,6 εκατ. ευρώ από 238,6 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (26,8%). Η αντίδραση μεγάλων διεθνών οίκων ήταν άμεση και άκρως θετική, καθώς τα μεγέθη κινήθηκαν πάνω από τις προβλέψεις τους. Έτσι, με ιδιαίτερα θετικά σχόλια υποδέχθηκαν τις ανακοινώσεις της Alpha οι τραπεζικοί κολοσσοί JP Morgan, Morgan Stanley, Citigroup, Deutsche Bank και UBS, εστιάζοντας κυρίως στην υψηλότερη κερδοφορία σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, αλλά και στην ισχυρή κεφαλαιακή βάση.
Ειδικότερα, η Morgan Stanley χαρακτηρίζει ως θετική έκπληξη τα μεγέθη και δίνει νέα τιμή-στόχο στα 2,11 ευρώ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η JP Morgan. Η Citigroup εστιάζει στη σημαντική αύξηση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, επισημαίνοντας ως πολύ ενθαρρυντική την πορεία του κατά το β΄ τρίμηνο του έτους, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε ανοδικές αναθεωρήσεις στόχων. Η Deutsche Bank αναδεικνύει τα υψηλότερα των εκτιμήσεων προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 195 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, οδηγώντας σε αύξηση της απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων από το 10% στο 11%. Τέλος η UBS εστιάζει στην αύξηση των καθαρών κερδών της Τράπεζας, τα οποία είναι υψηλότερα κατά 25% σε σχέση με τις εκτιμήσεις του οίκου, καθώς και στην κατακόρυφη αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ επισημαίνει την "υγιή" αύξηση των χορηγήσεων αλλά και των καταθέσεων της τράπεζας.
Πιο δυνατή η Mytilineos μετά την εξαγορά της Volterra
Πιο δυνατός γίνεται ο όμιλος Mytilineos στον τομέα της ενέργειας, καθώς εξαγόρασε αντί 24 εκατ. ευρώ, το σύνολο των μετοχών της Volterra Εμπορική από τον κατασκευαστικό όμιλο ΑΒΑΞ.
Με την κίνηση αυτή, η Mytilineos θα ελέγχει το 13% της αγοράς ενέργειας, ενώ πριν από μερικούς μήνες είχε εξαγοράσει και τη Watt+Volt. Σημειώνεται ότι η Volterra εμφάνισε πέρυσι τζίρο 394,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 42,79 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά της εταιρείας εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της Mytilineos για τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης, ενισχύοντας περαιτέρω την καθετοποίηση της στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.
Από την άλλη πλευρά, η πωλήτρια εταιρεία ΑΒΑΞ, επισημαίνει με ανακοίνωση της ότι υπό την ιδιοκτησία της MYTILINEOS, οι πελάτες της Volterra, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 2,2% της αγοράς, θα επωφεληθούν από την τεχνογνωσία του μεγαλύτερου ιδιώτη καθετοποιημένου ενεργειακού παρόχου. Παράλληλα, θα έχουν πρόσβαση σε αυξημένη γκάμα προϊόντων, χωρίς να διαταράσσεται η εξαιρετική εξυπηρέτηση και ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική που τους προσφέρεται.
Η πολιτική μας απέναντι στην Αλβανία
Το... σάλπισμα υποχώρησης για τράπεζες και αγορές μέσω ΗΠΑ και Ιταλίας
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις