Η επόμενη εβδομάδα αποτελεί την κορύφωση της θερινής ραστώνης, από την οποία, δεν μπορούν να ξεφύγουν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Ειδικά για τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από το πολύ τρέξιμο των προηγούμενων μηνών, η θερινή ανάπαυλα ισοδυναμεί με... φόρτιση των "μπαταριών" ενόψει ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα.
Η υψηλή τιμή του ρεύματος, η ακρίβεια, οι αποκρατικοποιήσεις και η εξυγίανση αρκετών προβληματικών ΔΕΚΟ, αποτελούν τα "καυτά" ζητήματα της ατζέντας της κυβέρνησης. Ήδη, η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Απρίλιο μέτρα ύψους 880 εκατομμυρίων ευρώ για το 2025, τα οποία θα εφαρμοστούν, ο... κόσμος να χαλάσει!
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Πρόκειται για τις αυξήσεις στις συντάξεις με κόστος 400 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό, η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% (κόστος 225 εκατ. ευρώ), η μείωση και επί της ουσίας κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες (120 εκατ. ευρώ), η μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες (κόστος 100 εκατ. ευρώ), η αναστολή του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές (20 εκατ. ευρώ) και αύξηση του φοιτητικού επιδόματος (15 εκατ. ευρώ).
Στα παραπάνω μέτρα θα προστεθεί και η επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου 2», με διεύρυνση του ηλικιακού ορίου (θα καλύπτει τις ηλικίες 30-50 ετών) αλλά και του εισοδηματικού. Ταυτόχρονα, θα επικαιροποιηθούν χιλιάδες προσλήψεις που θα γίνουν του χρόνου στους τομείς της υγείας, της παιδείας και των σωμάτων ασφαλείας, ενώ οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους θα φτάσουν το 5%.
Μάλιστα, η Ελλάδα από το 2025 έως το 2028 μπορεί να αυξήσει το ύψος των πρωτογενών δαπανών κατά 3%, έναντι 2,6% που είχε περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Βέβαια, το επιπλέον 0,4% του "αέρα" που έχει η κυβέρνηση (αντιστοιχεί σε περίπου 450 εκατ. ευρώ), θα διατεθεί σε παροχές, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν στο ακέραιο, το δημόσιο χρέος, θα σημειώσει νέα ταχεία υποχώρηση το 2025, οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν, οι αλλαγές στο Κράτος δεν γίνεται να καθυστερήσουν άλλο και ταυτόχρονα με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ θα μοχλευτούν κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι τράπεζες θα μπουν ακόμη πιο επιθετικά στο παιχνίδι της χορήγησης δανείων, καθώς έχουν βελτιωθεί θεαματικά οι ισολογισμοί τους, καταγράφοντας εντυπωσιακά κέρδη.
Το μήνυμα που θα εκπέμψει για ακόμη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός της ασφάλειας και της σιγουριάς, ώστε η οικονομία να ενισχυθεί περαιτέρω και να δημιουργηθεί ζωτικός χώρος για σταθερές παροχές και βελτίωση των εισοδημάτων των πολιτών τα επόμενα χρόνια.
Πειράματα στην οικονομία αποκλείονται, η χώρα θα προχωρήσει σε περαιτέρω αποπληρωμή δανείων και η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει περισσότερη "λάμψη" στο success story. Πολιτικά, η ΔΕΘ προσφέρεται για τον Μητσοτάκη ώστε να ξαναρίξει γέφυρες σε στρώματα του πληθυσμού, τα οποία στράφηκαν στις Ευρωεκλογές κυρίως προς την αποχή και δευτερευόντως σε κόμματα που βρίσκονται πιο δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Θέλει να στείλει μήνυμα σιγουριάς και εμπιστοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενισχύσει τις θετικές προσδοκίες στην κοινωνία, η οποία βρίσκεται πιεσμένη από την ακρίβεια, που αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα.
Συναγερμός για το β΄ εξάμηνο του έτους
Τα ανοικτά πολεμικά μέτωπα στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, σε συνδυασμό με τα αρνητικά μηνύματα για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, αποτελούν εμπόδια στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το β΄ εξάμηνο.
Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κρίνεται ως πολύ θετική, ο τουρισμός και τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα, ταυτόχρονα με την πληρωμή των φόρων από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, αλλά την ίδια στιγμή, αρκετά... προβληματικά μηνύματα από την πραγματική οικονομία, απαιτούν αυξημένα αντανακλαστικά και εγρήγορση.
Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων και η συνεχής αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, θολώνουν την εικόνα της οικονομίας, αντανακλώντας και τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που έχει. Το γεγονός ότι τον Ιούλιο σημειώθηκε αισθητή υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, προκαλεί προβληματισμό, παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί πέντε δυνατοί μήνες.
Σχεδόν σε όλους τους κλάδους η εικόνα είναι οριακά προβληματική ή αρκετά προβληματική, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου ο τουρισμός σπάει όλα τα ρεκόρ και θα έπρεπε να... πανηγυρίζουμε.
Η υποχώρηση των προσδοκιών στους τρεις βασικούς κλάδους της οικονομίας, δηλαδή τη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες, αποτυπώνουν την επιδείνωση της ψυχολογίας στον επιχειρηματικό κόσμο, η οποία μάλιστα, επεκτείνεται περαιτέρω και στα νοικοκυριά, καθώς επιδεινώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη, προφανώς λόγω της ακρίβειας.
Οι απαισιόδοξοι, λόγω και της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας ερμηνεύουν τα παραπάνω... σημάδια ως αρκετά ανησυχητικά, προβλέποντας ότι θα έχουν συνέχεια καθ΄ όλη τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου.
Η ακρίβεια πλήττει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και 6 στα 10 νοικοκυριά εμφανίζονται απαισιόδοξα, ενώ προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν.
Στις Κατασκευές καταγράφεται ενίσχυση των αρνητικών προβλέψεων για το πρόγραμμα των επιχειρήσεων, ενώ και οι θετικές προσδοκίες για την απασχόληση περιορίζονται. Στο Λιανικό Εμπόριο και στις Υπηρεσίες, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση, οι θετικές εκτιμήσεις περιορίζονται και οι προβλέψεις για τη ζήτηση τους προσεχείς μήνες, εξασθενούν.
Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, με τα "πυρομαχικά" από τον τουρισμό, μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα σε ισχυρή στήριξη των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών δεικτών. Ωστόσο, η μεγιστοποίηση του οφέλους θα είναι συνάρτηση του διεθνούς κλίματος. Η αποτροπή των χειρότερων στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο, αποτελούν δύο παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν τριγμούς, τέτοιους που να χρειαστεί αλλαγή σχεδίων για την επόμενη χρονιά. Ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί το χειρότερο σενάριο...
«Κλειδί» η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Moody's
Το διεθνές κλίμα μπορεί να επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, ωστόσο, η κυβέρνηση ελπίζει σε μια τονωτική "ένεση" μέσω της Moody's.
Ο αμερικανικός οίκος στα μέσα Σεπτεμβρίου θα αξιολογήσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς η πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους είναι σταθερή και ισχυρή, αλλά ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στο διεθνές περιβάλλον.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το δημόσιο χρέος, στο τέλος του α΄ τριμήνου διαμορφώθηκε στο 159,8% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, έναντι 169,4% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και 207% το 2020, ως αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Η διαφορά είναι εμφανής και φαίνεται ότι δικαιούμαστε και από τη Moody's την επενδυτική βαθμίδα. Για να το πούμε πιο απλά, θα αποτελέσει... σκάνδαλο και θα μας βάλει σε πολλές... κακές σκέψεις, αν ο οίκος δεν αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας την επενδυτική βαθμίδα.
Η Moody's έδωσε πέρυσι τον Σεπτέμβριο δύο βαθμίδες... μαζεμένες στην Ελλάδα και τον περασμένο Μάρτιο αναβάθμισε τις προοπτικές. Ε, ας μην είμαστε και... μοναχοφάηδες, για να θυμηθούμε και μια γνωστή δήλωση-ατάκα του πρώην υπουργού Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Κοτζιά, όταν αναφερόταν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις διεκδικήσεις των γειτόνων μας στο Αιγαίο. Ο οίκος Moody's είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους και αναγνωρισμένους που δεν μας έχει κατατάξει σε επενδυτική βαθμίδα, κάτι που έπραξαν πέρυσι οι άλλοι αμερικανικοί οίκοι, Standard & Poor's, και Fitch, καθώς και ο καναδικός DBRS.
Η Κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στην... ετυμηγορία του οίκου, καθώς είναι ο πιο αυστηρός απ΄ όλους και ως εκ τούτου, έχει τεράστια σημασία για τη χώρα να πάρει... σφραγίδα γνησιότητας. Μια τέτοια αναβάθμιση, εφόσον δεν έχει συμβεί κάτι πολύ αρνητικό στο διεθνές περιβάλλον, θα μπορούσε να επιταχύνει την προσέλκυση κεφαλαίων για τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα, στις μετοχές αλλά και στην πραγματική οικονομία. Dum Spiro Spero...