Οι εξελίξεις με τις συνεχείς αφίξεις μεταναστών, προσφύγων κ.λπ. έχουν καθιερώσει το θέμα αυτό ως πρωτεύων στην πολιτική ατζέντα, αφού τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν καλά, ότι από την διαχείρισή του θα κριθούν πολλά σε σχέση με την πορεία της Κυβέρνησης.
Της Θάλειας Χούντα*
Το φαινόμενο πλέον είναι ανεξέλεγκτο και υπάρχει πολιτική προσπάθεια, να συγκρατηθεί στο μέτρο το δυνατό ή έστω να γίνει ορθολογιστική διαχείρισή του. Προς τούτο, ορίστηκε και αρμόδιος συντονιστής υφυπουργός. Για τον ορισμό αυτό προηγήθηκαν πολλά και, σχεδόν σίγουρα, έπονται περισσότερα.
Συγκεκριμένα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι κανένα πολιτικό εκλεγμένο πρόσωπο δεν επιθυμούσε, να καταλάβει την θέση αυτή, τουναντίον προέβαλαν σθεναρές αντιρρήσεις.
Επίσης, κανένα πολιτικό εν γένει πρόσωπο ή πρόσωπο τοποθετημένο σε κυβερνητική θέση δεν ήθελε τον ορισμό αυτό. Γιατί; Η απάντηση είναι αυτή που όλοι σκεφτόμαστε, ότι δηλ. το ζήτημα αυτό και η διαχείρισή του θα έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος, πέραν του μέγιστου εθνικού προβλήματος που θα δημιουργηθεί.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα προωθηθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα και ήδη έχουμε τις πρώτες πολύ σοβαρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες θα γίνουν αποδέκτες και τελικός προορισμός. Ξεκινήσαμε από λιθοβολισμό, ακολούθησε βάψιμο τοίχων δημοσίων κτιρίων, υπήρξαν έντονες λογομαχίες σε Δημοτικά Συμβούλια και η συνέχεια είναι μπροστά μας.
Έχω ήδη αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα μου για την βίαιη μεταβολή των τοπικών κοινωνιών από το γεγονός αυτό και όπως είναι επόμενο, η βίαιη μεταβολή θα επιφέρει και βίαιες αντιδράσεις.
Ο συγκεκριμένος ορισμός συντονιστή, πέραν των άλλων, έχει δημιουργήσει και ένα άλλο σοβαρό θέμα, αυτό της εμπλοκής και σε ποιο βαθμό, των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χαίρουν της εμπιστοσύνης του Ελληνικού λαού και μάλιστα, με μεγάλη διαφορά από τον ευρισκόμενο στη δεύτερη θέση. Τώρα, τι μέλλει γενέσθαι; Θα αλλάξει ο ρόλος και η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων;
Θα έρθουν αντιμέτωπες οι Ένοπλες Δυνάμεις με τους κατοίκους των περιοχών που θα αποτελέσουν τον τόπο προορισμού, αφού οι αντιδράσεις είναι δεδομένες; Ο ορισμένος συντονιστής υφυπουργός, ως προερχόμενος από το Στράτευμα, «πλασάρει» την εικόνα της εμπλοκής αυτής των Ενόπλων Δυνάμεων;
Και εν τέλει, τι συντονισμός ακριβώς θα γίνει; Το μόνο που απομένει είναι η μεταφορά όλων αυτών των ανθρώπων στον επόμενο προορισμό τους, άρα απομένει μόνο για συντονισμό η εξεύρεση του τόπου και του φαγητού τους;
Ο συντονιστής, ό,τι και να γίνει, θα βγει χαμένος απ’ αυτή την υπόθεση. Έχει βεβαίως το προνόμιο, να μην έχει εκλεγεί με σταυροδοσία, οπότε και δεν θα έχει ατομικό πολιτικό κόστος, ενώ θα είναι εύκολο, να φορτωθεί προσωπικά τα λάθη και τις εντάσεις.
Η προϋπηρεσία στο Στράτευμα δεν παρέχει κανένα εχέγγυο, δεδομένου ότι τώρα δεν υπάρχει "αποστολή" υπό την στρατιωτική έννοια και την όποια τραγελαφική προσπάθεια τέτοιας απεικονίσεως, άλλες ήταν οι τότε συνθήκες, άλλη η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός και διαφορετικό να εκτελείς διαταγές από το να τις δίνεις.
Γι’ αυτό πολλοί αναφέρουν για το πρόσωπό του την λαϊκή έκφραση «είδε το τυρί και δεν είδε την φάκα», με ταυτόχρονες αναφορές σε υπερεκτίμηση του «εγώ», σε «αποδιοπομπαίους τράγους» κοκ. Βεβαίως, υπάρχουν, πέραν των πολιτικών και άλλοι που επιχαίρουν για τον ορισμό αυτό, αφού ο συντονιστής δεν θα έχει τον χρόνο, να δημιουργεί και άλλα θέματα στον ανατεθέν υφυπουργείο του.
Το κυριότερο όμως, που πρέπει να απασχολεί όλους μας, είναι, να μην χάσει η Πατρίδα.
*Η Θάλεια Χούντα είναι δημοσιογράφος
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις