Μπλόφα ή ομολογία αποτυχίας; Κανείς δεν μπορεί να δώσει ασφαλή απάντηση για τις δηλώσεις Πούτιν ότι ο πόλεμος με την Ουκρανία προκαλεί κακό και στις δύο πλευρές (τώρα το κατάλαβε...) και ότι η διπλωματία είναι αυτή που θα βάλει τέλος στην... κλαγγή των όπλων.
Η Ρωσία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης, ο Πούτιν βλέπει ότι μέρα με τη μέρα αυξάνεται το κόστος για την οικονομία, έστω και αν οι τιμές της ενέργειας του αποφέρουν υπερ-έσοδα, ο Ζελένσκι έγινε δεκτός με τιμές... αυτοκράτορα στις ΗΠΑ και το πλαφόν στο φυσικό αέριο οδηγεί σε μεγάλη διόρθωση της τιμής του.
Ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε χθες ότι επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος... πασχίζει για να μπει ένα τέλος, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Από την άλλη πλευρά, ο Ζελένσκι επισκεπτόμενος τις ΗΠΑ επιβεβαίωσε πλήρως το ενδιαφέρον των Αμερικανών για ισχυρή στήριξη, ωστόσο, δεν γίνεται να μην πήρε και... εντολές προκειμένου να βάλει και αυτός το... χεράκι του για να τελειώσει η τραγωδία. Είμαστε κοντά στην αποκλιμάκωση ή καινούρια χρονιά προσφέρεται για παιχνίδια κλιμάκωσης με στόχο την πρόκληση μεγαλύτερης ζημιάς ανάμεσα στου μονομάχους; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ειδικά τους πρώτους μήνες η παγκόσμια οικονομία θα βρίσκεται σε μεγάλη δοκιμασία και το ζητούμενο είναι να μην πάει... ανάποδα, ολόκληρο το 2023. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ο πόλεμος και την επόμενη χρονιά. Σίγουρα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για να έχουμε θετικά νέα από το... μέτωπο.
Πάντως, οι δηλώσεις του Πούτιν δεν έτυχαν κάποιας θετικής αποδοχής από τις αγορές, οι οποίες χθες ξαναμπήκαν σε φάση εσωστρέφειας, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την πορεία της παγκόσμιας ύφεσης και το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ύφεσης, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Στις ΗΠΑ, οι δείκτες διόρθωσαν και μάλιστα σημαντικά μετά τα προχθεσινά ισχυρά κέρδη, θυμίζοντας... ασανσέρ! Η εξέλιξη της ρωσο-ουκρανικής διένεξης, η πορεία του πληθωρισμού, το ύψος των επιτοκίων και τα εταιρικά κέρδη, θα καθορίσουν το momentum από τις πρώτες κιόλας ημέρες του νέου χρόνου.
Η ενέργεια θα αποτελέσει για ακόμη μία φορά το πλαίσιο αναφοράς για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς το μεγάλο στοίχημα του 2023 είναι ο περαιτέρω απογαλακτισμός από τη ρωσική ενεργειακή επιρροή. Ποιος θα κερδίσει, τι και πόσα, θα φανεί στις επόμενες... παρτίδες του παιχνιδιού. Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα γύρω από τα ενεργειακά θέματα θα αποτελέσουν την πυξίδα για τις αγορές και θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Ωστόσο, όλοι έχουν στραφεί προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της θέσης τους στα ενεργειακά δρώμενα...
ΔΕΗ και Sunlight επενδύουν και μεγαλώνουν
Όλες οι εξελίξεις περιστρέφονται γύρω από την ενέργεια και οι εγχώριοι "παίκτες" ενισχύουν συνεχώς τη δυναμική τους και τη θέση τους.
Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
- Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτές στον διαγωνισμό της Piraeus Equity Partners, η οποία πουλάει τις μετοχές εταιρειών στις οποίες ανήκουν ανήκουν εν λειτουργία αιολικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 44MW και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2MW. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας, με συμμετοχή ελληνικών και διεθνών επενδυτικών επιχειρήσεων, στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κρίθηκε ως προτιμητέος επενδυτής. Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, η ολοκλήρωση της απόκτησης αυτών των 46 ΜW θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου να γίνει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας. Ο Όμιλος ΔΕΗ επενδύει και μεγαλώνει, ενώ εφόσον κλείσει η εξαγορά της Ρουμανικής Enel, τότε θα μιλάμε για άλλα δεδομένα στο ενεργειακό παίγνιο στην περιοχή μας.
- Η εταιρεία-κόσμημα Sunlight έλαβε χθες την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, δηλαδή το μισό υπουργικό συμβούλιο, για να προχωρήσει στη μεγάλη επένδυση στον τομέα των μπαταριών που αποτελεί ένα από τα "κλειδιά" για τις μελλοντικές ενεργειακές εξελίξεις. Πρόκειται για την επένδυση ύψους 102,5 εκατ. ευρώ στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, η οποία θα δημιουργήσει 220 νέες θέσεις εξειδικευμένης εργασίας. Η επένδυση αφορά στον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση υφιστάμενης εγκατάστασης για την αύξηση της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η παραγωγική δυναμικότητα των στοιχείων συσσώρευσης ενέργειας βιομηχανικού τύπου στοιχείων μολύβδου – οξέος προβλέπεται να αυξηθεί από 3.600.000 ετησίως σε 6.300.000 στοιχεία, η οποία αντιστοιχεί σε 7,5 γιγαβατώρες ενέργειας ετησίως, ενώ παράλληλα θα αυτοματοποιηθούν οι γραμμές συναρμολόγησης μπαταριών τεχνολογίας λιθίου και θα δημιουργηθεί και κέντρο Logistic.
Ένα τρισ. δολάρια για τη «στρατηγική διαφθοράς»
Το αέριο που πέφτει και οι νέες ανησυχίες των αγορών
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις