Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Τώρα το λέμε «νόμιμη»… επισύνδεση;

Μπορεί σε άλλα πράγματα να υστερούμε, αλλά από γλώσσα σκίζουμε. Η ελληνική προσφέρεται για να ζωγραφίζεις, να κάνεις κεντήματα, επί παντός επιστητού. Δείτε για παράδειγμα αυτή την υπόθεση με το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Πώς να το ονομάσουμε; Υποκλοπή; Φτου κακά. Δεν κάνει τέτοια πράγματα η ΕΥΠ, όταν την έχει υπό τον άμεσο προσωπικό του έλεγχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μήπως να το πούμε «παρακολούθηση τηλεφώνου»; Όχι καλέ. Δεν ταιριάζει στην ιδεολογία, την ιδιοσυγκρασία, την μανταλιτέ, αυτής της κυβέρνησης. Να την πούμε συνακρόαση; Αυτό κάπως βολεύει την κατάσταση. Είναι κάτι που το έχει αποδε-χθεί, το έχει εμπεδώσει ο ελληνικός λαός από την εποχή που η Χαρούλα Αλεξίου και οι «Φατμέ» τρα-γουδούσαν το άσμα του Νίκου Πορτοκάλογλου:

«Μπλέξαν ο γραμμές μας, μπλέξαν οι γραμμές Μπλέξαν οι φωνές μας, μπλέξαν οι φωνές Φάρσες και βλάβες, και υποκλοπές».

Από τα δύσκολα μας βγάζει ο πλούτος της γλώσσας μας, με την τεράστια εκφραστικότητα της. Θα το πούμε «νόμιμη επισύνδεση». Αυτό το ουσιαστικό «επισύνδεση» το καταλαβαίνω. Σύνδεση πάνω στη σύνδεση. Ωραία. Εκείνο το επίθετο, «νόμιμη», μου κάθεται στο στομάχι. Ποιος και με ποιο δικαίωμα την νομιμοποίησε; Πότε γίνεται «νόμιμη» μια συνακρόαση, παρακολούθηση, υποκλοπή της συνομιλίας πολιτικού αρχηγού, όπως του Νίκου Ανδρουλάκη, είτε δημοσιογράφου, όπως του Θανάση Κουκάκη, από μια κρατική υπηρεσία;

Η πιο πρόχειρη απάντηση είναι ότι νομιμοποιήθηκε από την συγκατάθεση της «Εισαγγελέως της ΕΥΠ». Μιας εισαγγελέως εφετών που υποτίθεται ότι είναι το μάτι και το αυτί της Δικαιοσύνης, ως προστάτιδας των ελευθερίων και των δικαιωμάτων των πολιτών, στους δαιδάλους των μυστικών υπηρεσιών.

Όποιος και αν ζήτησε την παρακολούθηση, όποιος και να την «νομιμοποίησε», εκείνο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ως λειτουργία σοβαρού κράτους, είναι το «ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτε». Διότι αν δεν γνωρίζει τι γίνεται κάτω από την μύτη του, σε μια τόσο κρίσιμη υπηρεσία, της οποίας έχει τον απόλυτο έλεγχο, …κλάφτα Χαράλαμπε.

Με τέτοιες συνθήκες λειτουργίας, όχι «επιτελικό», αλλά ούτε καν στοιχειωδώς επαρκές κράτος δεν έχουμε. Υπηρεσιακή …κουρελού, εκεί που υποτίθεται ότι υφαίνονται υπεύθυνα δίκτυα για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας. Αλλά, αντ’ αυτού, εξυφαίνονται, από κωμικές έως υπόπτων κινήτρων, δια-συνδέσεις με εταιρίες κατασκοπευτικού λογισμικού (όρα και Predator) και …επισυνδέσεις.

Πολλά «κεφάλια» πρέπει να πέσουν εν προκειμένω.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

H γνώση και οι νέες ανισότητες

Ενώ πολύς λόγος γίνεται σε διεθνές επίπεδο για τις νέες ανισότητες, ελάχιστοι είναι οι οικονομολόγοι που προσεγγίζουν το θέμα με βάση τα νέα παραγωγικά δεδομένα, δηλαδή αυτά του απ...

Ωρολογιακή βόμβα η καθημερινότητα

Στην εποχή της ψηφιακής ανατροπής που από μόνη της προκαλεί δυσαρέσκειες, αβεβαιότητες και φόβους, δεν είναι λίγες οι ελίτ που περί άλλα τυρβάζουν.

Φόρτωση άρθρων...