Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Aναδιατάσσεται το πολιτικό σκηνικό με φόντο τις εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και το... δράμα του ΣΥΡΙΖΑ, αναδιατάσσουν δυναμικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας και οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί σε πολλά επίπεδα.

Ο Μητσοτάκης διαπιστώνει ότι δεν έχει κανένα λόγο να αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, όπου το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο είναι πολύ... φτωχό για να αποτυπώσει την κατάσταση που επικρατεί. Το κόμμα-μπάχαλο του Κασσελάκη διολισθαίνει συνεχώς και αυτό μπορεί να αποτελεί μια ακόμη επιτυχία κατά του λαϊκισμού, ωστόσο, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να επιφέρει σημαντικές μεταβολές στις κινήσεις και στις συμπεριφορές των πολιτικών "παικτών".

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αποτελέσει εν δυνάμει εταίρο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2027, αν βρισκόταν στην τρίτη θέση. Εξυπακούεται ότι περίπτωση σύμπραξης Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ δεν... παίζει ούτε για πλάκα. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που θα εκλεγεί από τις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου, μπορεί να ποντάρει στη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι στη διαμόρφωση δυναμικής, η οποία θα επιτρέψει... όνειρα κυβερνησιμότητας.

Ο Μητσοτάκης είναι σίγουρο ότι θα ανασχεδιάσει την πολιτική στρατηγική και τακτική του, ανάλογα με το πρόσωπο που θα εκλεγεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι θέμα χρόνου να αποτελέσει αξιωματική αντιπολίτευση, λόγω της συνεχούς συρρίκνωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή Ανδρουλάκη ή Δούκα θα είναι μια πολύ βολική εξέλιξη για τον Μητσοτάκη, ενώ σε περίπτωση επικράτησης του Γερουλάνου ή της Διαμαντοπούλου, τότε θα υπάρξουν ζυμώσεις και τεκτονικές κινήσεις στον κεντρώο χώρο, απ΄ όπου η ΝΔ αντλεί σημαντικές δυνάμεις.

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται πλέον αδιάφορη για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου η απαξίωση είναι συνεχής. Δεν έχει κανένα νόημα να ρίχνει το βάρος σε ένα κόμμα που θυμίζει... πτώμα! Αντιθέτως, ο Μητσοτάκης είναι... τσιτωμένος, σε σχέση με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Ο νέος αρχηγός δεν πρόκειται να αποτελέσει απειλή για την κυριαρχία Μητσοτάκη. Ωστόσο, οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά, μπορεί να οδηγήσουν σε ενίσχυση της αβεβαιότητας σε σχέση με την κυβερνησιμότητα στη χώρα, όταν θα μπούμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2027. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για πολιτικά παιχνίδια εξουσίας και δεν υπάρχουν περιθώρια για να βγουν στο προσκήνιο τυχοδιώκτες.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελούν αυτή τη στιγμή την απόλυτα θετική εκδοχή για τις αγορές και τους επενδυτές, ενώ σε περίπτωση, που υπάρξουν τριγμοί με τη συγκρότηση κυβέρνησης το 2027, τότε τα πράγματα θα λάβουν δυσάρεστη τροπή. Σήμερα, οι αγορές μας εμπιστεύονται γιατί υπάρχει πολιτική σταθερότητα και προσήλωση στους οικονομικούς στόχους. Αν ο εκλογικός νόμος και η ψήφος των πολιτών βάλουν στο παιχνίδι τυχοδιώκτες της εξουσίας ποιυ θα ζητήσουν το δικό τους μερίδιο μέσα σε μια συγκυβέρνηση, τότε, αυτά που έχουμε κερδίσει τα τελευταία χρόνια, θα αρχίσουν να... ξηλώνονται.

Η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και της συνέχειας στη διακυβέρνηση της χώρας με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν επιτρέπει... πειράματα, ούτε... μαγκιές από διάφορους μαθητευόμενους... μάγους, σαν αυτούς που γνωρίσαμε στο πρόσφατο παρελθόν και μας έστειλαν στα... βράχια! Το αν και πότε μπορεί να μπλέξουμε σε περιπέτειες είναι θέμα του ελληνικού λαού. Αυτός κανονίζει δια της ψήφου του, αν θέλει να προοδεύσουμε και να επουλώσουμε τις πληγές του παρελθόντος μέσα από μια αδιαμφισβήτητη πολιτική σταθερότητα που θα παράγει θετικό οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα. Είναι ο ίδιος που με την ψήφο του, μπορεί να καθορίσει και το μέγεθος της περιπέτειας που μπορεί να ζήσουμε, πληρώνοντας φυσικά το ανάλογο οικονομικό κόστος. Γιατί η... βλακεία πληρώνεται και αυτό γίνεται αντιληπτό σε πολύ σύντομο χρόνο, μετά την απομάκρυνση από την κάλπη!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παραμένει στα χέρια του Σαββίδη το OPEN

Στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη παραμένει το Open, μετά από ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι, όπου τα παζάρια και η φημολογία για αλλαγή ιδιοκτησίας στον τηλεοπτικό σταθμό είχαν την τιμητι...

ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: 70 μέλη καταγγέλλουν τη Νομαρχιακή Επιτροπή για την στήριξη στον Κασσελάκη

Ως «αντικαταστατική», κρίνει «την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής τού κόμματος να κηρύξει έκπτωτο τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη» το ψήφισμα που απέστειλε χθες (14.09.2024) στα Μέσα...

Φόρτωση άρθρων...