Παρασκευή
27 Σεπτεμβρίου 2024

Από τι κινδυνεύει η κυριαρχία της ΝΔ, τι γίνεται στον... θίασο του ΣΥΡΙΖΑ και πώς το ΠΑΣΟΚ θα φτάσει στην... αυτοδυναμία

Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας με βάση τις δημοσκοπήσεις, αλλά με τα προβλήματα και το... μπάχαλο που επικρατεί στα υπόλοιπα κόμματα, εξακολουθούν να διατηρούν τα πρωτεία.

Το μεγαλύτερο τμήμα του εκλογικού σώματος είναι απογοητευμένο αλλά ταυτόχρονα και πιεσμένο από την ακρίβεια. Εκεί θα κριθεί η κυβέρνηση σε τρία χρόνια με την ελπίδα ότι θα έχουν εκτονωθεί οι πληθωριστικές πιέσεις και τα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν θα υπάρχουν ως θέμα στα δελτία ειδήσεων. Πάνω στην ακρίβεια έρχονται και "πατάνε" τα προβλήματα στην υγεία και η εγκληματικότητα.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η τεράστια έλλειψη προσωπικού, δεν είναι ορατές από τους πολίτες. Τα προβλήματα είναι μεγάλα ενώ το σύστημα γίνεται ολοένα πιο δαπανηρό τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για τους πολίτες.

Η εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού ασθενών αλλά και όσων ζητούν βοήθεια από το Εθνικό Σύστημα Υγείας υπερκαλύπτει τα όποια θετικά βήματα έχουν γίνει. Αν σε κάθε νοσοκομείο νοσηλεύονταν 50 άτομα ημερησίως ή στα εξωτερικά ιατρεία προσέρχονταν 10, τότε δεν θα μιλούσαμε για προβλήματα, αλλά για επίπεδο παροχής υπηρεσιών επιπέδου... Μεμόριαλ!

Δυστυχώς, δεν είμαστε σε αυτό το επίπεδο και δεν πρόκειται να φτάσουμε ποτέ, για προφανείς λόγους. Οι αρρώστιες καλπάζουν (για διάφορους λόγους) και το σύστημα φαίνεται γυμνό. Αν ο πολίτης αντιληφθεί ότι η ακρίβεια έχει μαζευτεί και ταυτόχρονα οι συνθήκες περίθαλψης έχουν βελτιωθεί, τότε αυτό θα πιστωθεί στην κυβέρνηση και θα "απεγκλωβίσει" πολλούς ψηφοφόρους, οι οποίοι σήμερα κινούνται στην "γκρίζα ζώνη" της αποχής και του δεν ξέρω ή δεν απαντώ.

Το θέμα της εγκληματικότητας είναι εξίσου σοβαρό και οι επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι τεράστιες, χωρίς η κοινωνία να τις αντιλαμβάνεται. Τα δελτία ειδήσεων μας ενημερώνουν για τις δολοφονίες, τις ληστείες, τις διαρρήξεις, τις κλοπές, τα περιστατικά βίας από ενήλικους και ανήλικους. Στο τέλος όμως πάντα μένει και η πικρία ότι κάποιοι... ξεγλιστράνε, αν και ο νέος ποινικός κώδικας δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των προθέσεων της κυβέρνησης, αν συγκριθούν τα πεπραγμένα της με τα αντίστοιχα προηγούμενων περιόδων και ιδίως της περιόδου διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπου είχαμε γίνει ένα απέραντο... ροντέο και οι φυλακές άνοιγαν τις πόρτες τους για να... απελευθερωθούν χιλιάδες βαρυποινίτες και ποινικοί.

Άρα, η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει ως "αντιπάλους" την ακρίβεια, τις δυσλειτουργίες του ΕΣΥ και τη βία που λαμβάνει χώρα καθημερινά και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της ελληνικής επικράτειας.

Για να... ελαφρύνουμε λίγο τα πράγματα και να δώσουμε μια νότα... θεατρικής επιθεώρησης, πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου χθες είχαμε τη συγκρότηση του... θιάσου, με τον ορισμό τομεαρχών. Επειδή δεν είναι του παρόντος να γράψουμε ποιοι είναι αυτοί που αναλαμβάνουν, διαβάστε στα σχετικά ρεπορτάζ με ποιους ο ΣΥΡΙΖΑ θα... κυβερνήσει! Βέβαια, πρέπει να λυθούν κάτι άλλα... θεματάκια, όπως το ζήτημα της εκλογής αρχηγού, η διεξαγωγή ενός "ντιμπέιτ" με τους υποψηφίους αρχηγούς μετά και το αντίστοιχο επιτυχημένο του ΠΑΣΟΚ και φυσικά η ατζέντα πολιτικής. Θα είναι μεγάλο... δυστύχημα για τον τόπο να εξαϋλωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την άλλη πλευρά αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται ο Μάρκος Σεφερλής, βλέποντας ότι αυτό το κόμμα μπορεί να του κόψει πολλούς θεατές από το θέατρο όπου εμφανίζεται!

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή μια "προβληματική επιχείρηση", η οποία πρέπει να εκκαθαριστεί. Τα... περιουσιακά του στοιχεία, δηλαδή οι ψηφοφόροι του, θα εμφανιστούν διασπασμένοι. Κάποιοι θα πάνε στο ΠΑΣΟΚ, κάποιοι στη Νέα Αριστερά, κάποιοι άλλοι στο ΚΚΕ και την Κωνσταντοπούλου και πάει λέγοντας. Πιθανή εκλογή Κασσελάκη αποτελεί... εγγύηση πολυδιάσπασης, ενώ αν εκλεγεί αρχηγός ο Φάμελλος, τότε απλά το κόμμα θα είναι αδιάφορο για την κοινωνία και θα... βράζει στο ζουμί του! Αν έχει την... τύχη να πέσει στα χέρια του Πολάκη, απλά θα αποτελέσει μια εκδοχή του ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ελάχιστους θα συγκινήσει.

Με φόντο τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την επόμενη μέρα του πολύ καλού debate. Αν μη τι άλλο, έξι πολιτισμένοι άνθρωποι κάθισαν να συζητήσουν, να αντιπαρατεθούν και να ρίξουν τις "μπηχτές" τους. Η οργάνωση της τηλεμαχίας ήταν υποδειγματική, χωρίς τους στείρους παράλληλους μονολόγους, αλλά με "γεμάτα" follow up που σε καθήλωναν.

Η εκλογή προέδρου θα αποτελέσει αναμφίβολο το νέο σημείο αφετηρίας για το κόμμα, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα ανέβουν και οι απαιτήσεις, αλλά και το επίπεδο της αντιπαράθεσης. Όταν το ΠΑΣΟΚ θα μιλάει για δάνεια στο πλαίσιο ενός λαϊκίστικου μοντέλου προσέγγισης του εκλογικού σώματος, τότε θα βρίσκεται απέναντι σε όσους θα ρωτούν τον αρχηγό του, σχετικά με το χρέος των 200 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες. Γιατί αν δεν μπορείς να συμμαζέψεις και να ρυθμίσεις τις οφειλές σου, τότε πώς μπορείς να ζητάς την ψήφο του εκλογικού σώματος για να ασκήσεις οικονομική πολιτική;

Η επανεκλογή Ανδρουλάκη ή η εκλογή Δούκα, δεν μπορούν να βάλουν το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά "κυβερνησιμότητας". Ο Γερουλάνος και η Διαμαντοπούλου θα μπορέσουν να προσθέσουν πόντους, αλλά όχι και να οδηγήσουν το κόμμα στην πρωτιά. Τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ παραπέμπουν σε ενδεχόμενη πρωτιά στις εκλογές του... 2031!

Η προοπτική της αυτοδυναμίας υπό τις πλέον ιδανικές συνθήκες, θα αργήσει πολύ και θα πάει το 2035! Μέχρι τότε, ίσως να δούμε πολλά πρόσωπα να περνούν από την... πασαρέλα και να κάθονται σε καρέκλες. Όμως, μάλλον θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ο ηγέτης που θα οδηγήσει το κόμμα στην αυτοδυναμία, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Θεμιτό να... ονειρεύεσαι, αλλά πρέπει και να αντιλαμβάνεσαι πόσα καρβέλια πρέπει να φας...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ «έσβησε» το Σαββατοκύριακο και γιατί το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να μείνει στον... άσσο μετά την εκλογή αρχηγού

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι πλέον είναι επίσημη η νέα διαίρεση του, μετά τα όσα συνέβησαν στην Κεντρική Επιτροπή το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η λέξη "πόλεμος" ίσως είν...

Φόρτωση άρθρων...