Ολοκληρώθηκε το παζλ της νέας ηγετικής ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη, μετά και την εκλογή του νέου Γραμματέα και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.

Μια ισχυρή ομάδα, που συνδυάζει την ανανέωση και την εμπειρία και αποτυπώνει το πάντρεμα παλαιών και νέων, σε ηλικία και κομματική προϊστορία στελεχών, που θα μπουν μπροστά στην προσπάθεια για την αναγέννηση του κόμματος, ώστε να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Πρόκειται για πρόσωπα, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τη γενιά των 40αρηδων και από πολλούς και διαφορετικούς χώρους. Ο καθένας με τη δική του διαδρομή στην πολιτική, στην αυτοδιοίκηση, στα Κινήματα, στην παραγωγή, στον Πολιτισμό, στον συνδικαλισμό, στο Πανεπιστήμιο, στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, που έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε πολλά και διαφορετικά ακροατήρια.

Ας δούμε ποιοι αποτελούν τη νέα ηγετική ομάδα.

Καταρχήν, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που θα αναλάβουν ευθύνες και συγκεκριμένα κομματικά καθήκοντα, καθώς και κρίσιμους ρόλους στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος. Να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια του να χωρέσει το όλον ΠΑΣΟΚ και έτσι να αποφύγει αχρείαστες αναταράξεις και εσωκομματικές προστριβές, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε στελέχη από όλες τις εσωκομματικές τάσεις και «φυλές» του κόμματος, ενώ πριν  από τη διαμόρφωση της σχετικής λίστας είχε προηγηθεί επικοινωνία του με τους Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο.

Την «κομματική ζωή» από εδώ και στο εξής θα «τρέχει» ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος εξελέγη στη θέση του Γραμματέα με 281 ψήφους σε σύνολο 319, ποσοστό δηλαδή 88%.

Το  μικρόβιο του ΠΑΣΟΚ το κόλλησε ως φοιτητής στην Ξάνθη, οπότε άρχισε να συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΠ. Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει μακρά κομματική διαδρομή, με θητεία στα περισσότερα όργανα του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ (Μέλος ΚΕ και Πολιτικού Συμβουλίου). Τα τελευταία χρόνια είναι ο πιο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και μαζί έτρεξαν την καμπάνια στην τελευταία εσωκομματική εκλογική διαδικασία, Και κρίνοντας από το αποτέλεσμα, η συμβολή του στην εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, ήταν καθοριστική και άκρως επιτυχημένη. Υπό αυτό το πρίσμα, για πολλά στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο κόμμα, η επιλογή του Ανδρέα Σπυρόπουλου για την θέση του Γραμματέα δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Κομβικό ρόλο στα δρώμενα του κόμματος θα διαδραματίσει και ο έτερος στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Ξεκαλάκης, που εξελέγη πρώτος με 216 ψήφους στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Ο Τοπογράφος Μηχανικός, που θεωρείται από τα πιο έμπιστα στελέχη του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι γέννηµα - θρέµµα ΠΑΣΟΚ και η ενασχόλησή του με την πολιτική ξεκίνησε όταν μπήκε στο Πανεπιστήμιο, όπου υπήρξε ενεργό μέλος της ΠΑΣΠ. Ως βασικό μέλος της οργανωτικής ομάδας του Ανδρουλάκη για τις εκλογές ανάδειξης ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ «όργωσε» όλη την Ελλάδα για να συγκροτήσει δίκτυα υποστηρικτών. Θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος στη διαχείριση των οργανωτικών ζητημάτων, καθώς γνωρίζει πολύ καλά το εσωκομματικό τοπίο, την κομματική ανθρωπογεωγραφία και… τι καπνό «φουμάρει» ο καθένας.

Θέση - κλειδί στη Χαριλάου Τρικούπη έχει η Έλενα Αναστασίου, διευθύντρια του γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη. Τα πρώτα ενεργά πολιτικά της βήματα έγιναν μέσα από την ΠΑΣΠ Νομικής, ενώ αργότερα ασχολήθηκε και με τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ.  Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου από το 2015 έως το 2017.

Τη νέα ηγετική πυραμίδα της Χαριλάου Τρικούπη στελεχώνει και η Μάρα Κουκουδάκη, υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού για το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής. Τα χρόνια που σπούδασε στο ΤΕΙ Αθήνας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά στην ΠΑΣΠ. Το 2007 εκλέχθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζοντας την πολιτική της δράση εκλέχθηκε το 2015 στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και υπήρξε υποψήφια βουλευτής το ίδιο έτος στην Α’ Πειραιά. Στο συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της νέας ΚΠΕ του κόμματος.

Σηµαντικό πόστο στο οργανόγραμμα της Χαριλάου Τρικούπη έχει επίσης ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Σαλαγιάννης, ο οποίος απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Νίκου Ανδρουλάκη. Ασχολείται με την καθημερινή λειτουργία του κόμματος και είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά και τον κατάλληλο συντονισμό μεταξύ των εργαζομένων. Τη θέση αυτή κατέχει εδώ και παρά πολλά χρόνια και λόγω της μεγάλης του εμπειρίας, θεωρείται αναντικατάστατος.

Κρίσιμη αποστολή για τους επόμενους προεκλογικούς μήνες έχει αναλάβει ο Βαγγέλης Αργύρης που έχει τεθεί επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων. Εδώ και λίγους μήνες έχει πιάσει δουλειά και μαζί με τους συντρόφους του που στελεχώνουν την Επιτροπή αναζητούν ανά νομό νέα πρόσωπα που θέλουν να διεκδικήσουν βουλευτική έδρα.

Σταθερή αξία του κόμματος είναι ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος διατηρεί γραφείο στον 2ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη. Δεν κατέχει κάποιο θεσμικό ρόλο, ωστόσο, παρεμβαίνει στη διαμόρφωση της επικοινωνιακής γραμμής του κόμματος, όπου και όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Το επικοινωνιακό στρατηγείο της Χαριλάου Τρικούπη

Την «μπαγκέτα» του συντονισμού της επικοινωνίας έχει η Στεφανία Μουρελάτου, εκ των πλέον εμπίστων προσώπων του προέδρου του κόμματος.  Η έμπειρη πολιτική συντάκτης ενημερώνει καθημερινά τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του κόμματος για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του κόμματος και έχει τον πρώτο ρόλο για την καθημερινή μάχη με τις δημόσιες παρεμβάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και των στελεχών.

Ένα ακόμη πρόσωπο με κομβικό ρόλο στην επικοινωνία είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος. Είναι ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς, θεωρείται ιδιαίτερα ικανός και είναι ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει την εκτίμηση και τη συμπάθεια όλων των εσωκομματικών τάσεων. Πριν από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Δημήτρης Μάντζος ήταν επιλογή της Φώφης Γεννηματά. Από τον Ιανουάριο του 2015 ήταν νομικός σύμβουλος και συνεργάτης της, όταν ήταν ακόμα απλή βουλευτής, ενώ μετά τις εκλογές του 2019 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θέση που υπηρέτησε με συνέπεια, χωρίς συγκρούσεις και χωρίς να δημιουργήσει αντιπάθειες στους κόλπους των βουλευτών.

Τα καθήκοντα της αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου ασκεί πλέον η Αναστασία Σιμητροπούλου, πρόσωπο επίσης από τη νέα γενιά του κόμματος. Είναι μάχιμη δικηγόρος και έχει πλούσια δράση στην τοπική αυτοδιοίκηση στον δήμο Αλίμου, όπου μένει αλλά και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Εκλέγεται δημοτική σύμβουλος από το 2010 στο Δήμο Αλίμου και επί δημαρχίας Ανδρέα Κονδύλη διετέλεσε Αντιδήμαρχος Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διαφάνειας και νομικών θεμάτων από το 2014 έως το 2017. Έπειτα ανέλαβε Αντιδήμαρχος Δ/νσης Κοινωνικών Υπηρεσιών & Νομικής Υπηρεσίας, θέση που διατηρεί έως σήμερα.

Στο επικοινωνιακό τιμ μετέχει επίσης ο 30χρονος Βασίλης Πανάγος, ο οποίος λειτουργεί ως τα «μάτια» και τα «αυτιά» του Νίκου Ανδρουλάκη. Γνωρίζει πολύ καλά το κομμάτι που αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ήταν το πρόσωπο που είχε αναλάβει την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη στο διαδίκτυο και στα τηλεοπτικά σποτ, στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Στη λίστα της ομάδας επικοινωνίας θα βρούμε και τον Νίκο Βοσδογάννη, επί 20 χρόνια στενός συνεργάτης της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά που ήταν στο πλευρό της μέχρι το τέλος. Δεν είναι από τους ανθρώπους που θέλουν να είναι στην πρώτη γραμμή, ωστόσο ο ρόλος του ήταν και συνεχίζει να είναι καθοριστικός, καθώς διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία. Σήμερα έχει αναλάβει ένα δύσκολο κομμάτι και εγχείρημα. Την διαχείριση των Περιφερειακών Μέσων.

Την ομάδα επικοινωνίας συμπληρώνουν η δημοσιογράφος και συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες Ειρήνη Κωστάκη και ο Βαγγέλης Τσόγκας, απόφοιτος φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πτυχιούχος πολιτικής επικοινωνίας από το πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και ιδρυτής της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Sigmund Communication, ο οποίος παλαιότερα είχε συνεργαστεί με τον Γιώργο Καμίνη.

Δημοσιεύθηκε στο «Καρφί»