Περαιτέρω διεύρυνση της ψαλίδας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν όλες οι μετρήσεις που μελετούν το σύνολο των κομματικών επιτελείων, παρότι και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σταδιακά να ενισχύεται και να «ξεκολλά» από το 22% των περασμένων μηνών.
Η διαφορά αυτή την στιγμή με τις απαραίτητες αναγωγές ξεπερνά τις οκτώ μονάδες και την κυβερνώσα παράταξη να βρίσκεται σχετικά κοντά στο 38%, που απαιτείται για τον σχηματισμό αυτοδύναμης Κυβέρνησης στις δεύτερες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής.
Η κατάσταση για την Κυβέρνηση θα δυσκολέψει πάντως, εάν μπει και έβδομο κόμμα στην Βουλή, κάτι που θεωρείται πιθανό.
Αν και η ζημιά θα ισοφαρισθεί εάν τελικά μείνει εκτός ο Βαρουφάκης, αφού η προεκλογική πόλωση από την πρώτη Κυριακή, λειτουργεί νομοτελειακά σε βάρος και του αρχηγού με το ένα «ν»…
@ Στο Μαξίμου επιχειρούν να διαχειριστούν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με δύο μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν διαρρήξει τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή πραγματοποιήθηκε συνάντηση με ένα εκπρόσωπο μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας.
Παράγοντες του Μαξίμου έχουν αρχίσει επαφές και με τον επικεφαλής άλλου επιχειρηματικού ομίλου, ο οποίος εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση.
Αυτό που δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση η κυβέρνηση, είναι να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα σε ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Με δεδομένο ότι οι ισχυροί παράγοντες της διαπλοκής διαθέτουν ισχυρή δύναμη κρούσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ένας εμφύλιος ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους νομοτελειακά θα προκαλέσει παράπλευρες πολιτικές απώλειες.
Στο σύνολο του πολιτικού συστήματος βεβαίως.
@ Μπήκε το φθινόπωρο και μαζί του έρχεται και… το «επιτελικό κράτος Νο2», το οποίο έχει προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και θα αφορά το ξεκαθάρισμα των χιλιάδων αρμοδιοτήτων που κατανέμονται μεταξύ υπουργείων, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δήμων και περιφερειών, την ορθολογική κατανομή τους και -κυρίως- τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού, που θα αποτρέπει να δημιουργηθεί ξανά στο μέλλον ένα τέτοιο «κουβάρι» αρμοδιοτήτων.
Πρόκειται για μια σειρά παρεμβάσεων τις οποίες σχεδιάζει εδώ και μήνες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με τους συνεργάτες του σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό καθώς και με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.
Άλλωστε τις αλλαγές στο επιτελικό κράτος προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου.
@ Την ανάγκη να πληροφορήσει ότι συμμετείχε στην κατάρτιση των προτάσεων που παρουσίασε το σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι ο βασικός κορμός του… νέου «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης», όπως και η πολιτική αξιολόγηση της εμφάνισης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έγιναν σε κλειστές συσκέψεις με τους δύο συναρμόδιους τομεάρχες, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση, αλλά και τον οικονομικό σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού, Δημήτρη Λιάκο. Πάντως, ο Τσακαλώτος ήταν «εντός, εκτός και επί τα αυτά» στην κατάρτιση των προτάσεων Τσίπρα όχι μόνο γιατί αυτό επέλεξε ο πρόεδρος του κόμματος, αλλά και για έναν άλλο λόγο: στενό συγγενικό του πρόσωπο νοσηλευόταν επί πολλές ημέρες στον «Ευαγγελισμό» και ο ίδιος ήταν κάθε μέρα εκεί. Όλα πήγαν καλά, ευτυχώς.
@ Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Κορακοχώρι για ολιγοήμερες διακοπές.
Αυτός μάλιστα ήταν ο λόγος που δεν έδωσε το «παρών» στις εκδηλώσεις στο Ζάππειο για την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια περίοδο βρέθηκε στο Κορακοχώρι και ο γνωστός συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος και όπως μάθαμε συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό. Στο επίκεντρο της συζήτησης, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκε και το καυτό θέμα της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη.
Σημειώνεται ότι ο Κώστας Σημίτης μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί για την υπόθεση, ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
@ Τέλος (;) φαίνεται να έχει η υπόθεση της αυξήσεως του Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής του γνωστού τραπεζίτη για υπόθεση σχετικά με καταγγελλόμενη χειραγώγηση τίτλων πριν από μια δεκαετία.
Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση, τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής του Μ. Σάλλα η πρόεδρος της Επιτροπής Βασιλική Λαζαράκου, η οποία είχε ψηφίσει «λευκό» στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Επομένως, με ψήφους 4-3 απαλλάσσεται για την υπόθεση ο κ. Σάλλας.
Βεβαίως επειδή πάντα στο «τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό», αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση της αγοράς και των επενδυτών σε ότι έχει να κάνει με την συμμετοχή τους στην εν εξελίξει αύξηση.
Πολύ περισσότερα, όταν όλοι «διέγνωσαν» πως πίσω από την διελκυστίνδα της εγκρίσεως της αυξήσεως της αυξήσεως της Παγκρήτιας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κρύβεται η διαχρονική κόντρα Σάλλα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
@ Την Ελλάδα στο στόχαστρο των πάντων θα έβαζε ξανά η κρατικοποίηση της ΔΕΗ και της Εθνικής τράπεζας όπως εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να λύσει το πρόβλημα των τιμών του ρεύματος και το πρόβλημα της ρευστότητας, πυροδοτώντας άλλον ένα πόλεμο των αγορών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στελέχη της αγοράς, τόνιζαν ότι η κρατικοποίηση της ΔΕΗ θα μπορούσε να είναι από ένα μεγάλο λάθος, ως μια καταστροφή που θα έβαζε ξανά σε περιπέτεια και την επιχείρηση και τον κρατικό προϋπολογισμό. Θύμιζαν για παράδειγμα, ότι στα μέσα Οκτωβρίου του 2018 η επιχείρηση είχε ζημιές 848,9 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου δεν ξεπερνούσε τα 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.
Η ΔΕΗ, με την σημερινή της μετοχική σύνθεση έχει συνεισφέρει με 1,5 δισ. στην μείωση των τιμολογίων του ρεύματος με όρους αγοράς, δηλαδή μέσω των δικαιωμάτων ρύπων. Μια παρέμβαση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, με όρους κοινωνικής πολιτικής, χωρίς να μπορεί να ελέγξει την τιμή του φυσικού αερίου, θα επέστρεφε την επιχείρηση σε ζημιές που μοιραία θα έπρεπε να καλύψει και πάλι το δημόσιο.
@ Ανάλογου μεγέθους περιπέτειες, θα είχε και η Εθνική αν - όπως προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας το δημόσιο δήλωνε ότι θα διατηρούσε το 40%, που κατέχει το δημόσιο στην Τράπεζα, μέσω του ΤΧΣ, προκειμένου να έχει παρέμβαση στην χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το sell off των μετοχών που θα ακολουθούσε, μάλλον δεν θα περιορίζονταν στην Εθνική , αλλά θα επηρέαζε και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Βεβαίως όλα αυτά τα εξήγγειλε ο γνωστός ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ Τσίπρας σιγά να μην τα... τηρήσει κιόλας όπως μας ανέφερε φίλος της στήλης.
@ Ανοικτές συζητήσεις για την εξαγορά ποσοστού 10%-20% στην ΔΕΠΑ Υποδομών, διεξάγονται μεταξύ της Ιταλικής Italgas και του ομίλου Κοπελούζου. Τις συζητήσεις αποκάλυψε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ομίλου, Πάολο Γκάλο, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της συναλλαγής για την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας. Η συμφωνία πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, οριστικοποιήθηκε προ μερικών εβδομάδων, παρότι η Italgas ήταν από καιρό ο προτιμητέος επενδυτής, καθώς προέκυψαν νομικά ζητήματα που χρειάστηκε να επιλυθούν με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Οι νέοι μέτοχοι θα διατηρήσουν το Ελληνικό μάνατζμεντ στην ΕΔΑ Αττικής και στη ΔΕΔΑ, ενώ στην περίπτωση ΕΔΑ-ΘΕΣΣ, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την εξαγορά του 49% των μετοχών της ιταλικής Eni. Προτεραιότητα των νέων μετόχων είναι η επέκταση και ψηφιοποίηση του δικτύου φυσικού αερίου.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις