Το περίφημο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I μπορεί να υπολειτουργεί επί της ουσίας όμως τελικά το ελληνικό Δημόσιο έχασε τη «μάχη» ενώπιον του Αρείου Πάγου και τώρα πρέπει να πληρώσει κι από πάνω!
Η απόφαση του Αρείου Πάγου ανατρέπει την δικαίωση του Δημοσίου που ειχε επιτευχθεί με κρίση του Εφετείου, σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου με την οποία κρίθηκε ότι πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 39.818.595 ευρώ στην αμερικανική εταιρεία SAIC, υπεργολάβος της οποίας είναι ηSiemens.
Το ελληνικό δημόσιο έχει καταθέσει αγωγή με την οποία ζητάει την ακύρωση της οριστικής απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου.
Το Εφετείο δικαίωσε το Δημόσιο κάνοντας δεκτή την αγωγή του και ακύρωσε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας, ωστόσο η αμερικάνικη εταιρία προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και τελικά κέρδισε την υπόθεση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ΄ αριθμόν 517/2016 απόφαση του έκρινε πως κακώς το Εφετείο δικαίωσε το Δημόσιο, παραδεχόμενο πραγματικά περιστατικά και ισχυρισμούς που απορρίφθηκαν από το διαιτητικό Δικαστήριο Εφετείο είχε δικαιώσει το Δημόσιο κάνοντας δεκτή την αγωγή του και ακυρώνοντας την οριστική απόφαση της διαιτησίας.
Αντίθετα, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι εσφαλμένα ενήργησε το Εφετείο καθώς κάτι τέτοιο «ισοδυναμεί με αναδίκαση της ουσίας της υποθέσεως που εκ των πραγμάτων καταλήγει να ανατρέψει την οριστικότητα της επιλύσεως της διαφοράς από το διαιτητικό δικαστήριο, αναιρώντας το θεμέλιο στο οποίο απέβλεψαν τα μέρη κατά τη συνομολόγηση της διαιτητικής ρήτρας» και κατέληξε πως «πρέπει να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση, να παραπεμφθεί δε η υπόθεση για νέα εκδίκαση στο δικαστήριο που την εξέδωσε, εφόσον είναι δυνατή η σύνθεσή του από άλλους δικαστές (άρθρο 580 παρ. 3 ΚΠολΔ)».