Sic transit Gloria Mundi… Είναι κανόνας της ζωής όσοι κάποτε συνωστίζονταν γύρω από αδιαμφισβήτητα πανίσχυρους, όπως μέχρι το 2011 ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, να εξαφανίζονται σαν τα (κάποτε πάμπλουτα) ποντίκια από το άρμα που κάποτε φορτώνονταν.
Ένας Ελληνας δικηγόρος όμως εξακολουθεί να βάζει πλάτη και να στηρίζει τη χήρα του Καντάφι και την οικογένειά του. Ο Χάρης Οικονομόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί από τον Οκτώβριο του 2014 την οικογένεια Καντάφι (https://www.huffpost.com/entry/is-being-a-gaddafi-a-crim_b_8110662/amp) εξακολουθεί να υπερασπίζεται στην κοντινή Μάλτα τα συμφέροντα ενός ανήλικου εγγονού του Καντάφι και της μητέρας του.
Ο Μούτασιμ Καντάφι, επιχειρηματίας και Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Λιβύης την περίοδο της, φαινομενικής, εντέλει εξομάλυνσης των σχέσεων του Λίβυου ηγέτη με τις ΗΠΑ, δολοφονήθηκε στη Σύρτη τον Οκτώβριο του 2011.
Η σορός του μάλιστα εκτέθηκε για πολλές μέρες πλάι από αυτή του άγρια δολοφονημένου πατέρα του. Λίγους μήνες πριν την επανάσταση του Φεβρουαρίου του 2011, ο Μούτασιμ Καντάφι ήταν στη Μύκονο, το Σαν Τροπέ και άλλους επίγειους παραδείσους. Πρωθυπουργοί, σύμβουλοι, επιχειρηματίες και πολλοί πολλοί «φίλοι» παρακαλούσαν και συνωστίζονταν για να τον συναντήσουν.
Τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία του Μούτασιμ στη Σύρτη, γεννήθηκε από το μυστικό, μέχρι πρόσφατα, γάμο του με μία ευρωπαία καλλονή ο μοναχογιός του. «Αυτό το παιδί, που γεννήθηκε χωρίς ποτέ να γνωρίσει πατέρα και χωρίς καν ακόμα να ξέρει ποιός είναι, αυτό το παιδί που ζει από τη σύνταξη του Ευρωπαίου παππού και το μεροδούλι της μάνας του σε ένα δυάρι μαζί με όλη την οικογένεια, χωρίς ασφάλεια και σε διαρκή κίνδυνο, αυτό το παιδί», όπως μας δήλωσε όταν ρωτήθηκε ο κ. Οικονομόπουλος, «προσπαθεί να βοηθήσει.
Χωρίς καμία βοήθεια, με μία οικογένεια άλλοτε ανήμπορη και άλλοτε διαλυμένη. Μια οικογένεια που, όμως, αποδεικνύει με την ισχύ που εξακολουθεί μα έχει στη χώρα της, τα λάθη της Δύσης και τα εγκλήματα που, με δικαιολογία δήθεν τη δημοκρατία έγιναν, γίνονται και εξακολουθούν να γίνονται».
Πόσοι άραγε από τους σήμερα πανίσχυρους ηγέτες του κόσμου που βλέπουμε φαντάζονται ποτέ πως, έστω μία στο εκατομμύριο, ενδέχεται κάποτε, αυτοί ή οι οικογένειές τους, να έχουν τη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, μοίρα των Καντάφι; Και πόσοι από αυτούς θα έχουν την τύχη, έστω, μιάς κάποιας υποστήριξης;
Δείτε τι έγραψαν σήμερα οι Times of Malta:
Η χήρα του έκπτωτου δικτάτορα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης δικαστηρίου της Μάλτας να αποδεσμεύσει πάνω από 94 εκατομμύρια ευρώ που διατηρούνται στους λογαριασμούς της Τράπεζας της Βαλέτας υπέρ του λιβυκού κράτους.
Η έφεση κατατέθηκε από τον Μαλτέζο δικηγόρο, Louis Cassar Pullicino, για λογαριασμό του δικηγόρου των κληρονόμων Καντάφι, Χάρη Οικονομόπουλου και της χήρας του Καντάφι, Safiya Ferkash Mohammed.
Το κύριο σημείο της διαμάχης τους είναι ότι τα δικαστήρια της Μάλτας δεν είχαν δικαιοδοσία και δεν μπορούσαν να αποφασίσουν για την υπόθεση σχετικά με τα ταμεία.
Ο δικαστικός αγώνας ξεκίνησε ένα χρόνο μετά τη βίαιη ανατροπή και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Ο γιος του Καντάφι, Μουτασίμ, ανακαλύφθηκε ότι ήταν ιδιοκτήτης εταιρείας εγγεγραμμένης στη Μάλτα με λογαριασμούς BOV.
Έπειτα από τον θάνατο του Μουτασίμ στη Misurata στις 20 Οκτωβρίου 2011, στο αποκορύφωμα της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του πατέρα του, βρέθηκαν στην κατοχή του διάφορες πιστωτικές κάρτες που εκδόθηκαν από την BOV.
Σύμφωνα με τη λιβυκή νομοθεσία, ως αξιωματικός του στρατού, ο Μουτασίμ είχε αποκλειστεί από το να αντλεί οφέλη από οποιαδήποτε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Επιπλέον, δεν είχε υποβάλει πλήρη δήλωση περιουσιακών στοιχείων όπως ορίζεται από τους νόμους της χώρας του.
Η προσφυγή κινήθηκε στα δικαστήρια της Μάλτας, με το λιβυκό κράτος να κατηγορεί την BOV ότι δεν διεξήγαγε τους κατάλληλους ελέγχους δέουσας επιμέλειας που θα έπρεπε να εμπόδιζαν τον Καντάφι να ανοίξει λογαριασμό εξαρχής.
Η Κυβέρνηση της Λιβύης θεωρούσε πάντα τα κεφάλαια που διατηρούνται υπό τη μαλτέζικη εταιρεία που ονομάζεται Capital Resources Limited, ως παράνομα κέρδη.
Παρά τις αποδείξεις που προσκομίστηκαν ότι τα χρήματα ήταν ιδιωτικά κεφάλαια και όχι λεφτά από το λιβυκό κράτος, ο δικαστής Neville Camilleri διέταξε τον περασμένο μήνα να αποδεσμευτούν τα κεφάλαια υπέρ του λιβυκού κράτους.
Οι κληρονόμοι του Καντάφι υποστήριξαν ότι τα δικαστήρια της Μάλτας στερούνταν δικαιοδοσίας, ότι οι λιβυκοί νόμοι που επικαλέστηκε το κράτος της Λιβύης σε αυτή την υπόθεση ήταν καθαρά ποινικού χαρακτήρα και ότι δεν κινήθηκε ποτέ ποινική διαδικασία στα ποινικά δικαστήρια της Λιβύης εναντίον του Μουτασίμ Καντάφι ή των κληρονόμων του.
Ακόμα, υποστήριξαν ότι τα δικαστήρια της Μάλτας κλήθηκαν να χορηγήσουν ένδικα μέσα στο κράτος της Λιβύης σύμφωνα με ένα ξένο ποινικό δίκαιο, όταν αποτελεί πάγια αρχή του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου ότι ένα εγχώριο δικαστήριο δεν μπορεί να εφαρμόσει το ποινικό δίκαιο ενός ξένου κράτους. μια θεραπεία.
Ο Μαλτέζος δικηγόρος, Shaheryar Ghaznavi, εκπροσώπησε το λιβυκό κράτος στις προσπάθειές του να "επαναπατρίσουν" τα μετρητά.