Κυριακή
24 Νοεμβρίου 2024

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας και ανασχηματισμός ή μήπως τελικά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω;  

Παρασκήνιο

Τελικά η χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή έβγαλε «ειδήσεις». Με πιο σημαντική όλων την νέα δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που αποτελεί παράλληλα και δεδηλωμένη επιθυμία του, ΝΑ ΜΗΝ οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο.
Αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι τελικά θα συμβεί τους επόμενους μήνες, ειδικά μέσα σε ένα τόσο ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον, ο Μητσοτάκης ως «θεσμικός παίκτης» που είναι θα προσπαθήσει να τηρήσει μέχρι τέλους τις δημόσιες δεσμεύσεις του για εξάντληση της «γαλάζιας» τετραετίας.

@ Και να λέμε και του στραβού το δίκιο, κανείς κατά βάθος ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ εκλογές. Γιατί να «χαρίσει» άραγε ο Μητσοτάκης τους οκτώ- εννιά μήνες πρωθυπουργίας που έχει μπροστά του βυθίζοντας παράλληλα την χώρα στην αστάθεια; Γιατί ο Τσίπρας να θέλει εδώ και τώρα εκλογές (παρότι τις ζητά επίμονα)  όταν γνωρίζει πως μέσα στο επόμενο δίμηνο είναι πρακτικά ΑΔΥΝΑΤΟ να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση, και θα ξαναχάσει από τον Μητσοτάκη; Κατά των πρόωρων εκλογών είναι ξεκάθαρα και ο Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει ανάγκη από πολιτικό χρόνο για να μετεξελίξει το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική κατεύθυνση που αυτός επιθυμεί.  
Τέλος πλην των γνωστών αφιονισμένων των social media, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το 65% - 70% της κοινωνίας είναι κατά της αναταραχής που νομοτελειακά θα προκαλέσουν οι πρόωρες κάλπες. 
Επειδή πάντως έχει αναπτυχθεί μια ισχυρή δυναμική υπέρ των πρόωρων εκλογών, αυτή θα μπορούσε να ανακοπεί «μαχαίρι» εάν ο πρωθυπουργός λίγο πριν την έκθεση προχωρούσε σε έναν «εκλογικό» ανασχηματισμό. 
Σενάριο που σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί.                        

@ Μετά την αναδιάταξη των κομματικών οργάνων και εν γένει των εσωκομματικών συσχετισμών που δρομολογήθηκαν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, την πανελλαδική διαδικασία επανεκλογής του Αλέξη Τσίπρα και την εκλογή νέας γραμματέως και αναπληρωτή γραμματέα, είχε σειρά το λεγόμενο «σκιώδες υπουργικό συμβούλιο». Με άλλα λόγια, στα σχέδια Τσίπρα ήταν το ανακάτεμα της τράπουλας στους τομεάρχες, καθώς ως γνωστόν τα παράπονα για τομεάρχες που κινούνται στο... «ρελαντί» έχουν διατυπωθεί πολλές φορές. Μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι ότι στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και αρκετούς μήνες έχουν επισημάνει πολλές φορές στους υπολειτουργούντες τομεάρχες ότι η ηγεσία «περιμένει περισσότερα». Όμως, το αφτί τους δεν έχει ιδρώσει ως τώρα και μέχρι πρότινος, η απόφαση για αντικατάστασή τους ήταν ειλημμένη. Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο –τον πρωθυπουργό, εν προκειμένω. Τώρα, δηλαδή, που έχει «μυρίσει» εκλογές, το τελευταίο που μπορεί να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας είναι να ανακατέψει την τράπουλα της «σκιώδους κυβέρνησης» δημιουργώντας... κι άλλους παραπονούμενους και παραπονεμένους. Οπότε, τον εσωκομματικό ανασχηματισμό τον παρέσυρε το ρέμα της εκλογολογίας...

@ Με γοργούς ρυθμούς δουλεύει  το  think tank του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ «In Social», που έχει επιφορτιστεί  να διαμορφώσει το προγραμματικό μανιφέστο του κόμματος για την οικονομία, την εργασία και την ανάπτυξη. 
Το σχετικό κείμενο προγραμματικών επιδιώξεων, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς μετά από διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς, έχει αναλάβει να ετοιμάσει μια ομάδα εργασίας που αποτελείται από έμπειρα στελέχη, όπως ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Νίκος Χριστοδουλάκης, ο σύμβουλος επί θεμάτων οικονομικής πολιτικής της Κ.Ο Ηλίας Κικίλιας, ο Θανάσης Κολιόπουλος, ο Απόστολος Κρυωνίδης και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ εσχάτως στο τιμ προστέθηκε και ο Παναγιώτης Βλάχος. 
Το σχέδιο έχει στο επίκεντρο τη νέα γενιά δίνει βάρος στην οικονομία, τη Δημογραφική Αναγέννηση, την εργασία, σε ένα δικαιότερο Φορολογικό Σύστημα, την Ενεργειακή Κρίση, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει στα θέματα Παιδείας.

@ Ένα πρωτοποριακό campus network (ιδιωτικό δίκτυο) με υποδομή κινητής τηλεφωνίας, σχεδίασε και εγκατέστησε η COSMOTE στο υπόγειο μεταλλείο χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ένα από τα τρία συνολικά έργα που απαρτίζουν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που λειτουργεί και αναπτύσσει η Ελληνικός Χρυσός. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο και πολύπλοκο τεχνολογικά έργο, το μοναδικό στην Ελλάδα, σε βάθος 300μ. κάτω από το έδαφος, που καλύπτει στοές έκτασης περίπου 10χλμ. Με την καινοτόμο αυτή τεχνολογική λύση, επιτυγχάνεται η ενίσχυση της ασφάλειας και της παραγωγικότητας, και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις πλήρους ψηφιακοποίησης του μεταλλείου.
Ειδικότερα, με το campus network κινητής, που είναι πλήρως προσαρμοσμένο και ειδικά σχεδιασμένο για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Ελληνικός Χρυσός, εξασφαλίζεται τόσο η κάλυψη, όσο και η εγγυημένη χωρητικότητα για τις καθημερινές λειτουργίες του μεταλλείου. Mέσω tablets γίνεται πιο άμεση η επικοινωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους στα υπόγεια και τους χειριστές των μεταφορικών μέσων και μηχανημάτων, με τους συναδέλφους τους στην επιφάνεια και πιο συγκεκριμένα με το υπερσύγχρονο Κέντρο Ελέγχου που αναλαμβάνει την επίβλεψη και τον συντονισμό των εργασιών

@ Το δρόμο για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι της Κρήτης ανοίγει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε σχεδόν όλες τις αιτιάσεις που είχαν διατυπωθεί κατά της υλοποίησης του έργου, ενώ για τα μόλις δύο ζητήματα που αναγνώρισε, οι σχετικές λύσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Έτσι το έργο προχωρά πλέον με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως προκύπτει από το διατακτικό καθώς ακόμη η σχετική απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί.
Το υβριδικό έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Αμάρι της Κρήτης, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW, αποτελεί  το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και το πρώτο τέτοιου μεγέθους και χαρακτηριστικών στην Ελλάδα.
Πρακτικά, το έργο προβλέπει την παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, αξιοποιώντας τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, η οποία είναι ο μόνος τρόπος αξιόπιστης, στρατηγικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπει την ενσωμάτωση μεγαλύτερου ποσοστού ενέργειας από ΑΠΕ, καλύπτοντας πιθανά προβλήματα ευστάθειας του συστήματος λόγω της απρόβλεπτης φύσης της παραγωγής των ΑΠΕ.
Η επένδυση, ύψους περίπου 280 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και η τοπική αυτοδιοίκηση θα απολαμβάνουν ετήσια έσοδα εκατομμυρίων ευρώ κατά την 25ετή περίοδο της σχετικής σύμβασης.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Με ποιον τρόπο ο Μητσοτάκης θα βγάλει «νοκ άουτ» επικοινωνιακά τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η διαγραφή του Σαμαρά με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, ανοίγει τη συζήτηση για τη στρατηγική και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει από δω και...

Τι πετυχαίνει ο Μητσοτάκης με τη διαγραφή του Σαμαρά και γιατί είναι πιθανή μια... διαβολική επανάληψη του 1993

Ο Σαμαράς, το... χόντρυνε με τη συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» και ο Μητσοτάκης, ο οποίος είναι... killer σε θέματα αμφισβήτησης της πολιτικής του αλλά και σε ζητήματα ηθικ...

Φόρτωση άρθρων...