Σε ένα τακτικό ελιγμό ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, η Τουρκία δείχνει να ρίχνει προσωρινά τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, αναμένοντας τη στάση των συμμάχων και τις εξελίξεις.
Βλέποντας το παιχνίδι των εκβιασμών μέσω της διαρκούς πόλωσης από την πλευρά της Τουρκίας, η Αθήνα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εγρήγορση, παρά την εκεχειρία των τελευταίων εικοσιτετραώρων.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Ερντογάν έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα απέναντι στην κοινή του γνώμη, με την ακραία ρητορική και τη δημιουργία κλίματος εις βάρος της Ελλάδας, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την μεταστροφή κατά 360 μοίρες, την ώρα δε που η κατάσταση στο εσωτερικό της γείτονος μυρίζει μπαρούτι και ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης αντιτίθεται στις επιλογές του.
Η κίνηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας να συνομιλήσει έστω για πέντε λεπτά με τον κ. Ακάρ καταδεικνύει τη βούληση της ελληνικής πλευράς να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δύναται να πραγματοποιηθεί ένας συγκροτημένος διάλογος εν μέσω πολεμικής ρητορικής και απειλών με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας.
Οι ευρωτουρκικές, αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας. Αν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία κυριαρχούν στην ατζέντα, εντούτοις οι Ευρωπαίοι εταίροι ανησυχούν ιδιαίτερα για την κλιμακούμενη ένταση, την ώρα δε που άλλα σημαντικά θέματα που συνδέονται με την Τουρκία όπως το μεταναστευτικό, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Σε επίπεδο ΝΑΤΟ, η επερχόμενη Σύνοδος στη Μαδρίτη δημιουργεί εύλογα εγρήγορση δεδομένης της εκεί παρουσίας τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται εντατικά για το συγκεκριμένο event, λαμβάνοντας υπόψη την τακτική των ίσων αποστάσεων από το γενικό γραμματέα της συμμαχίας.