Η μια μετά την άλλη οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης αλλά και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ακύρωση των προγραμματισμένων εμφανίσεων των Μπαλέτων Μπολσόι και άλλων εκδηλώσεων, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι ακυρώσεις ήρθαν με το επιχείρημα ότι αρνούνται τη συνεργασία με καλλιτεχνικές ομάδες και δημιουργούς της Ρωσίας που συνδέονται με τον ίδιο τον Πούτιν, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά Γάλλοι και Αμερικανοί, και αρνούνται να καταδικάσουν τον πόλεμο. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο η Δύση βάζει προσωρινό φρένο στη λεγόμενη ρωσική soft power.
Η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Royal Opera House) ακύρωσε την περιοδεία των διάσημων Μπαλέτων Μπολσόι με έδρα τη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το διάσημο Bolshoi Ballet επρόκειτο να επιστρέψει στο Λονδίνο αυτό το καλοκαίρι για περιοδεία. Όπως αναφέρει ο Guardian ακυρώσεις εμφανίσεων των Μπολσόι έγιναν και σε άλλες πόλεις ανά τη Βρετανία.
Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης: Κόβουμε τους δεσμούς με υποστηρικτές του Πούτιν
Με τον εύγλωττο τίτλο «Η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης κόβει τους καλλιτεχνικούς της δεσμούς με υποστηρικτές του Πούτιν», οι «New York Times» σημειώνουν ότι η διάσημη Όπερα αποφάσισε να προχωρήσει σε προσωρινή διακοπή της συνεργασίας της με διακεκριμένους καλλιτέχνες και εμβληματικούς θιάσους από τη Ρωσία, όπως τα Μπαλέτα Μπολσόι λόγω της συσχέτισής τους με τον Πούτιν.
Ο Peter Gelb, γενικός διευθυντής της Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης είπε ότι διακόπτεται η συνεργασία, μεταξύ άλλων με το Μπαλέτο Μπολσόι της Μόσχας, σημειώνοντας ότι ο οργανισμός αυτός έχει την υποχρέωση να δείξει υποστήριξη στον λαό της Ουκρανίας. «Αν και πιστεύουμε ακράδαντα στη θερμή φιλία και την πολιτιστική ανταλλαγή που υπάρχει εδώ και καιρό μεταξύ των καλλιτεχνών και των καλλιτεχνικών ιδρυμάτων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Peter Gelb, «δεν μπορούμε πλέον να ασχολούμαστε με καλλιτέχνες ή ιδρύματα που υποστηρίζουν τον Πούτιν ή υποστηρίζονται από αυτόν».
Στη Γαλλία, η διάσημη Φιλαρμονική του Παρισιού (Philharmonie de Paris) ανακοίνωσε απαγόρευση συναυλιών για τον Ρώσο μαέστρο Valery Gergiev εξαιτίας των στενών δεσμών του με τον Πρόεδρο Πούτιν. Η Philharmonie de Paris ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αναθεωρεί το πρόγραμμά της για τους επόμενους μήνες δείχνοντας «αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό» μετά την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία.
Είχε προηγηθεί προειδοποίηση των αρχών του Μονάχου στον Gergiev, ότι κινδύνευε να χάσει τον ρόλο του αρχιμαέστρου της Φιλαρμονικής Μονάχου, εάν δεν καταδικάσει τον πόλεμο.
Κλειστό το Ρωσικό περίπτερο στη 59η Μπιενάλε της Βενετίας
Παράλληλα στην Ιταλία ακυρώθηκε η ρωσική συμμετοχή στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας καθώς οι καλλιτέχνες Alexandra Sukhareva και Kirill Savchenkov και ο επιμελητής Raimundas Malašauskas ανακοίνωσαν οι ίδιοι ότι δεν θα συμμετέχουν πλέον στο ρωσικό περίπτερο και οι διοργανωτές αντί να αναζητήσουν εναλλακτική εκπροσώπηση ακύρωσαν συνολικά τη ρωσική συμμετοχή και ανέφεραν ότι «το ρωσικό περίπτερο θα παραμείνει κλειστό».
Παραίτηση Ρώσων καλλιτεχνών
Παράλληλα Ρώσοι καλλιτέχνες στέκονται απέναντι στον Πουτιν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εισβολή στην Ουκρανία. Την παραίτηση της Έλενα Κοβάλσκαγια από το κρατικό θέατρο της Ρωσίας, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε τον Πούτιν «δολοφόνο», ακολούθησαν κι άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Μαγιακόφσκι, Μιντάουγκας Καρμπαούσκις, ο οποίος βρισκόταν στη θέση αυτή από το 2011. Ο δημιουργός κατέθεσε επιστολή παραίτησης στο Τμήμα Πολιτισμού της Μόσχας και στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε:«Φεύγω κι εγώ».
Πέρα από την υψηλή καλλιτεχνική δημιουργία, αποκλεισμός για τη Ρωσία ισχύει ήδη στο ποδόσφαιρο καθώς FIFA και UEFA αποφάσισαν από κοινού τον αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς διοργανώσεις, τόσο των εθνικών ομάδων όσο και των συλλόγων. Αλλά και στο πεδίο της popular culture, όπου με επίσημη ανακοίνωση της η EBU γνωστοποίησε την απόφαση της να αποκλείσει τη Ρωσία από τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Μέσω των social media, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε χθες ότι «παγώνει» κάθε συνεργασία ή εκδήλωση με πολιτιστικούς οργανισμούς από τη Ρωσία. Η πρώτη ακύρωση αφορά στα Μπαλέτα Μπολσόι.
Με ανακοίνωση στο Facebook, το υπουργείο Πολιτισμού κάνει γνωστά τα εξής: «Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έδωσε σήμερα οδηγίες να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς. Σημειώνεται ότι η ήδη αναβληθείσα εκδήλωση του Gala Όπερας που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 3 Μαρτίου, ακυρώνεται, όπως και η μετάδοση της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων», στο πλαίσιο του κύκλου The Bolshoi Ballet Live from Moscow, την Κυριακή 6 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής».
Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ
Την ανακοίνωση του υπουργείου πολιτισμού σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος αναφέροντας ότι «Ο πολιτισμός ενώνει και δεν χωρίζει τους λαούς», για να καταλήξει ότι, η απόφαση της Λίνας Μενδώνη, «είναι προσβολή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».
«Ο πολιτισμός είναι ένα μοναδικό όπλο κατά του πολέμου» αναφέρει σε κοινή ανακοίνωση του ο Τομέας Πολιτισμού και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η ενοχή των κυβερνήσεων δεν συνεπάγεται ενοχή ολόκληρων λαών. Το ξέρουμε από την ιστορία, το βλέπουμε και σήμερα.
Ηρωικές φωνές στη Ρωσία ορθώνονται ενάντια στον πόλεμο και αμφισβητούν τις επιλογές της ρωσικής κυβέρνησης. Στην πρώτη γραμμή της μάχης βρίσκονται άνθρωποι του πολιτισμού. Δουλειά μας είναι να τους στηρίξουμε. Το να καταλογίσουμε συνενοχή στους δημιουργούς και τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς , μόνο και μόνο επειδή έρχονται από την Ρωσία, είναι λάθος.
Ο πολιτισμός, το μοίρασμα μέσω της τέχνης, οι πανανθρώπινες αξίες είναι η συγκολλητική ουσία της παγκόσμιας κοινότητάς μας και ένα μοναδικό όπλο κατά του πολέμου. Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβει αυτό η Υπουργός Πολιτισμού;
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις