Ραγδαίες ανατροπές, που πιθανώς αγγίζουν και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρώπης που δεν θα πληρώνουν σε ρούβλια.
Είναι βέβαιο πως η απόφαση Πούτιν «αγγίζει» και την Ελλάδα κάτι που θα φανεί ξεκάθαρα την 20η Μαΐου, όταν είναι προγραμματισμένη και η επόμενη ελληνική πληρωμή προς την Gazprom.
Εάν λοιπόν η κατάσταση δεν ομαλοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι και η Ευρώπη δεν βρει μια συνολική «απάντηση» στο Ρωσικό εμπάργκο, είναι βέβαιο πως ο επόμενος χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις οι οποίες θα υποχρεωθούν να περιορίσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Άρα δεν είναι διόλου απίθανο, και εφόσον πάντα δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα μέσα στο καλοκαίρι, το Μέγαρο Μαξίμου να επανεξετάσει τις αποφάσεις του για κάλπες στο τέλος της Άνοιξης του 2023…
@ Παράλληλα η νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας – Δύσης, που καταγράφεται πλέον καθημερινά με απελάσεις διπλωματών κλπ είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει νέο κύμα αντιμέτρων κατά Ρώσων υπηκόων – επιχειρηματιών που δεν μπήκαν αρχικά στις «μαύρες λίστες» της Δύσης. Και είναι απολύτως λογικό να ανησυχούν σφόδρα οι άνθρωποι του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα, αφού οι πιθανότητες να επιβεβαιωθούν οι έντονες φήμες που φέρουν τον επιχειρηματία από το Ροστόφ να βρίσκεται σε μια «ανανεωμένη» Αμερικανική black list αυξάνονται.
@ Ο μόνος πάντως που δεν δείχνει να ανησυχεί είναι ο ίδιος ο Σαββίδης. Ο οποίος όπως φάνηκε και με την περίπτωση του OPEN (κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον ΟΛΘ) ακολουθεί παρελκυστική τακτική συνεχών… καθυστερήσεων και δεν δείχνει διόλου αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεταβιβάσεις εταιρικών περιουσιακών του στοιχείων.
@ Στην τελική ευθεία βρίσκονται όπως μαθαίνουμε τα πορίσματα για «περίεργες» κινήσεις λογαριασμών μεταξύ Κυπριακών Εταιρειών και Μονών του Αγίου Όρους οι οποίες εντάσσονται στην ευρύτερη σφαίρα Ρωσικών συμφερόντων.
Γενικώς κάτι «σάπιο» έως «αμαρτωλό» υπάρχει σε κάποια… διάσημα Μοναστήρια της περιοχής τα οποία είτε ο διοικητής του Αγίου Όρους κ. Μαρτίνος, είτε κάποια έτερη αρμόδια ελληνική ελεγκτική Αρχή οφείλει να διερευνήσει.
@ Kαι μιας και αναφερόμαστε σε Ρώσους ολιγάρχες που είχαν σχέση με την Ελλάδα, πληθαίνουν οι πληροφορίες πως εκτός από τον Ιβάν και ο διαβόητος «βασιλιάς του τσιμέντου» Καλτσίδης – που εμφανίστηκε έτοιμος να εξαγοράσει τα ΕΛΠΕ- βρίσκεται υπό το «μικροσκόπιο» των Δυτικών αρχών.
Αν και στην περίπτωση Καλτσίδη – και σε αντίθεση με τον Σαββίδη- δεν καταγράφεται έντονη επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα
@ Εξώδικο πολιτικής γελοιότητας από τον Σκουρλέτη στον Γιώργο Λακόπουλο, ο οποίος απαιτεί «άρθρο αποκατάστασης εντός δέκα ημερών» για δημοσιογραφικούς χαρακτηρισμούς του δεύτερου, οι οποίοι πιθανώς να είναι οξύτατοι αλλά αποτελούν ξεκάθαρα δημοσιογραφική κρίση για τις γνωστές πολιτικές πρακτικές που ακολουθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην γραμματέας του κόμματος.
Σύμφωνα με την εξώδικη διαμαρτυρία, ο κ. Σκουρλέτης ζητά από τον αρθρογράφο να ανασκευάσει "τους χαρακτηρισμούς περί προβοκάτορα, μανδαρίνου, εγωπαθή, προκλητικού, με νοοτροπία νεοσταλινικού μικροαστού, μαινόμενου υπονομευτή, καθώς και τους ισχυρισμούς ότι για να ενισχύσω τη ραδιουργία κατά του Τσίπρα συνεταιρίσθηκα με τον "χομπίστα της πολιτικής" Τσακαλώτο και την παρέα του που προσπαθεί να οδηγήσει σε ήττα το κόμμα – Φίλης, Βίτσας, Παπαδημούλης – για να βρει αφορμή να θέσει θέμα ηγεσίας και ότι επίκεινται νέες προβοκάτσιες".
Το άρθρο είχε δημοσιευθεί στις 18 Απριλίου στην ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr με συντάκτη τον Γ. Λακόπουλο, υπό τον τίτλο "Πάνος Σκουρλέτης: αποτυχημένος, μοιραίος, τώρα και προβοκάτορας".
Γι αυτό που είμαστε βέβαιοι είναι, πως ο Λακόπουλος, η αιχμηρή πένα του οποίου έχει περάσει γενεές δεκατέσσερις όχι μόνο τον Σκουρλέτη, αλλά το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας ( γιατί αυτό οφείλει να πράττει ένας ανεξάρτητος αρθρογράφος όταν κατά την κρίση του υφίσταται δημοσιογραφική αφορμή) δεν θα ανασκευάσει ούτε λέξη…
@ Απαλλαγή λόγω... βλακείας μπορεί να προσάψει κάποιος σε τρεις επαγγελματίες, οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν στις τράπεζες αδικαιολόγητες καταθέσεις. Από τις διασταυρώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προέκυψε ότι ένας δικηγόρος είχε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς 1.200.000 ευρώ, τα οποία δεν... συμφωνούσαν με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Σε άλλες δύο περιπτώσεις, βρέθηκαν επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν αδήλωτες καταθέσεις, ύψους 600.000 ευρώ ο καθένας. Οι έλεγχοι έδειξαν ότι τα ποσά αυτά δεν προέκυψαν από την πώληση κάποιου περιουσιακού στοιχείου και τώρα όλοι τους, όπως και πολλοί άλλοι, καλούνται να πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Ακόμη και... δωρεά να τους είχαν κάνει, θα έπρεπε να το δηλώσουν στις φορολογικές αρχές. Βέβαια, ένα δικαστήριο, θα μπορούσε να τους απαλλάξει λόγω... βλακείας, αλλά η Εφορία δεν πρόκειται να το κάνει ποτέ. Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ διαθέτει πλέον υπερ-όπλα και σε συνδυασμό με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, μπορεί να γνωρίζει μέχρι και τι ώρα πάμε στην… τουαλέτα
@ Ισχυρές οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s, καθώς «βλέπει» ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να βελτιώνουν την ποιότητα στους ισολογισμούς της.
Η Moody’s διατηρεί τη θετική προοπτική για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας (Ba3 σταθερό) παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες είναι πιθανό να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη το 2022, αλλά με πιθανή ανάκαμψη της δραστηριότητας το 2023», εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Ο οίκος εκτιμά ότι η εύρωστη ζήτηση εταιρικών πιστώσεων θα συνεχιστεί, στηρίζοντας την ποιότητα του ενεργητικού και την κύρια κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι προβλέψεις για την κάλυψη ζημιών από δάνεια θα είναι σημαντικά χαμηλότερες.
Τα επίπεδα κεφαλαίου θα σταθεροποιηθούν, επειδή οι τράπεζες πήραν το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών από τιτλοποιήσεις για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προκαταβολικά το 2020-2021. Η χρηματοδότηση και η ρευστότητα θα παραμείνουν υγιείς, καθώς οι καταθέσεις των πελατών θα αυξηθούν.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέφεραν μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας 195% τον Δεκέμβριο του 2021. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες ήταν σε θέση να έχουν πρόσβαση σε διεθνή κεφαλαιαγορές από το 2019, αντλώντας κατά κύριο λόγο προνομιούχα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης, τα οποία θα τους επιτρέψουν να καλύψουν σταδιακά τις ελάχιστες τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) έως το 2025.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις