Σαββάτο
04 Ιανουαρίου 2025

Γεωργιάδης: «Δεν θα κλείσει η στρόφιγγα φυσικού αερίου προς την Ελλάδα από τη Ρωσία»

Στην ενεργειακή κρίση, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στο ενδεχόμενο πρόωρων Εκλογών, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και στις γαλλικές Εκλογές αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Άδωνις Γεωργιάδης.

Ερωτηθεις τι θα δείξει το υπουργείο Ανάπτυξης στον Πρωθυπουργό, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε πως «Με 9% ανάπτυξη το ’21, με το μεγαλύτερο ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων εδώ και 18 χρόνια αλλά και με μια σειρά θεσμικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας όπως η δημοσιοποίηση των ονομάτων των εταιρειών, τα πρόσωπα που έχουμε βάλει, η δημιουργία της ΔΙΜΕΑ που κάνει τους ελέγχους κλπ όλα αυτά νομίζω είναι μετρίσιμα έργα και βέβαια η απορρόφηση του ΕΣΠΑ που την Ελλάδα την πήραμε στη 19η θέση και είναι πρώτη σταθερά».

Ερωτηθείς αν η κλιμάκωση στην Ουκρανία θα απομακρύνει την ανάκαμψη, απάντησε πως «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλα αυτά που συμβαίνουνε δεν είναι καλό πράγμα για την οικονομία. Και δεν είναι μόνο η Ουκρανία, αυτή τη στιγμή έχουμε μια τεράστια καραντίνα στην Κίνα που κρατάει ένα μήνα με απροσδιόριστη λήξη, αυτό θα επηρεάσει πάρα πολύ την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και θα φέρει πληθωριστικές πιέσεις εκ νέου και θα φέρει ελλείψεις. Δεν μπορώ να πω ψέματα, έχουμε μια τεράστια ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που έχει να δει ο πλανήτης δεκαετίες και έχουμε λόγω του covid με τις καραντίνες στην Κίνα όπου για να καταλάβει ο κόσμος αυτή τη στιγμή έξω από το λιμάνι της Σανγκάης έχουν εγκλωβιστεί κάποιες χιλιάδες πλοία, τα πλοία αυτά πληρώνουνε με την ημέρα άρα τα προϊόντα που θα μεταφέρουν όταν καταφέρουν και απεγκλωβιστούν, στο κόστος τους θα έχουν βάλει και όλες τις μέρες αναμονής. Όταν μιλάμε για την Κίνα μιλάμε για το 30% του παγκοσμίου εμπορίου, μιλάμε για το λιμάνι της Σανγκάης που προμηθεύει με αγαθά το σύνολο του πλανήτη και πολλά από αυτά περνάνε από το λιμάνι του Πειραιά. Επηρεάζει και την κίνηση στον Πειραιά πολύ».

Αναφορικά με το θέμα των εκλογών, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως «Η συζήτηση αυτή είναι κουραστική. Έχει τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός εκατό φορές, οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Δεν υπάρχει λόγος να επανερχόμαστε σε αυτό το ζήτημα. Δεν είναι οι εκλογές το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα ούτε τα προβλήματα που αναφέρουμε οφείλονται στην ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση είναι παρούσα καλείται να διαχειριστεί πρωτοφανείς παγκόσμιες κρίσεις, είναι η πιο ταραγμένη παγκόσμια περίοδος από τον Β παγκόσμιο πόλεμο. Άρα αυτή τη στιγμή όταν καταλαβαίνεις τι συμβαίνει παγκοσμίως, αντιλαμβάνεσαι ότι η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί να κρατήσει την χώρα όρθια και μέχρι στιγμής δόξα τω Θεώ τα καταφέρνει υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

Αναφορικά με την κρίση στην ενέργεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε πως «Αν και στο κομμάτι του πληθωρισμού στην αγορά έχουμε καταφέρει σε ένα βαθμό να ελέγξουμε την πληθωριστική έκρηξη, και νομίζω ότι τα μέτρα από την πλευρά μας έχουν παίξει ρόλο σε αυτό, είδατε ότι το πασχαλινό τραπέζι κινήθηκε εξαιρετικά χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και κάναμε ελέγχους, κάναμε τα πάντα αλλά στο ρεύμα αυτό δεν έχει επιτευχθεί. Προφανώς είναι πολύ πιο δύσκολη άσκηση γιατί εξαρτάσαι από τις διεθνείς τιμές απόλυτα».

Σχετικά με τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως «Η νίκη του προέδρου Μακρόν ήταν μια κανονική και καθαρή νίκη. 58,5% δεν είναι πύρρειος νίκη είναι μια μεγάλη νίκη το ότι ανέβηκε η Λεπέν δηλαδή η αντιπολίτευση σε ένα δίπολο, δεν είναι δύσκολο να πιάσει ο ένας το 40%. Δεν ψηφίσανε Λεπέν όλοι αυτοί, δεν θέλανε να ψηφίσουν τον Μακρόν οι περισσότεροι αλλά είναι μια μεγάλη νίκη. Ότι υπάρχει κίνδυνος η έκρηξη στην ενέργεια και η έκρηξη στον πληθωρισμό να αποσταθεροποιήσει τις δημοκρατίες στη Δύση ασφαλώς και υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Φυσικά και η χώρα μας έχει τέτοιο κίνδυνο όμως έχουμε ένα καλό εμείς σε σχέση με τους άλλους, έχουμε περάσει πολύ πρόσφατα από την κρίση του λαϊκισμού και πιστεύω ότι αυτό λειτουργεί εν μέρει αποτρεπτικά. Δηλαδή θυμάται ο ψηφοφόρος ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Εγώ θυμάμαι το ’14 που μας λέγανε «σεισάχθεια, διαγραφή χρεών, κατάργηση του μνημονίου με ένα άρθρο» και μετά περάσαμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ήταν η πρώτη σε κατασχέσεις που έχουν περάσει ποτέ και οι πιο μνημονιακοί. Θέλω να πω ότι ο κόσμος έχει ένα βαθμό «εμβολίου» από το λαϊκισμό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε προστατευμένοι 100%. Εννοώ ότι ο έλληνας ψηφοφόρος πρόσφατα έχει πάρει πείρα του λαϊκισμού και για αυτό θα είναι πιο διστακτικός να παρασυρθεί ότι όμως η κρίση ειδικά στην ενέργεια μας βλάπτει πάρα πολύ θα ήμουν ψεύτης αν δεν το έλεγα. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ αν ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία και έχει πάρει 15 φορές το φυσικό αέριο πάνω, τον ενδιαφέρει τι πληρώνει στο ρεύμα του».

Στην πορεία, ερωτηθείς αν το δίλημμα των εκλογών θα είναι «ψηφίστε Μητσοτάκη για να μην βγει ο λαϊκιστής Τσίπρας», ο κ. Γεωργιάδης κατέστησε σαφές πως «Ο Μητσοτάκης οφείλει να διεκδικήσει θετική ψήφο. Η κυβέρνηση αυτή έχει να παρουσιάσει θετικά επιτεύγματα, πραγματικά επιτεύγματα. Είμαι πολύ περήφανος γιατί όπου ταξιδεύω στο εξωτερικό η εικόνα από έξω για την Ελλάδα είναι καταπληκτική. Οι έξω βλέπουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο αυτά τα τρία χρόνια και είναι εντυπωσιασμένοι ότι έχει πετύχει αυτή την πρόοδο υπό αυτές τις συνθήκες άρα ο Μητσοτάκης δεν έχει λόγο να πει «ψηφίστε με για να μη βγει ο Τσίπρας», ο Μητσοτάκης θα πει «ως πρωθυπουργός έχω κάνει αυτά και είναι πολλά». Επαναλαμβάνω ότι η πληθωριστική κρίση αυτή δημιουργεί δυνητικούς κινδύνους λαϊκισμού άλλωστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το κυριότερο επιχείρημα του πρωθυπουργού για να πείσει την Ευρώπη για να πάρει δραστικά μέτρα για την αύξηση του κόστους ενέργειας είναι αυτός ο κίνδυνος του λαϊκισμού που δεν πρέπει να υποτιμηθεί».

Ερωτηθείς αν είναι στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε εθνικό επίπεδο στην περίπτωση που δεν παρθούν ευρωπαϊκά, ο υπουργός υπογράμμισε πως «Έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός καθαρά, εμείς διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύση εάν αυτή δεν έρθει οφείλουμε να βρούμε τρόπο να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας από το ρεύμα και τους λογαριασμούς του. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς αν φοβάται η κυβέρνηση διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «Δεν θα υπάρξει γιατί τα μέτρα που θα λάβουμε θα είναι έτσι ώστε να θα διασφαλίσουν την ενεργειακή μας επάρκεια αλλά και επί της ουσίας η Ελλάδα ακόμα και αν υπήρχε τέτοιο κλείσιμο της στρόφιγγας είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τις περισσότερες χώρες της γειτονιάς μας. Η εξάρτηση μας από το ρωσικό φυσικό αέριο υπάρχει αλλά δεν είναι στα ύψη που είναι για την Πολωνία ή για τη Γερμανία».

Επιπροσθέτως, ερωτηθείς αν η ρωσοουκρανική κρίση και η ενεργειακή κρίση επηρεάζει τις επενδύσεις στη χώρα μας, ο υπουργός εξήγησε ότι «Αυτή τη στιγμή ευτυχώς όχι, αντιθέτως στο κομμάτι κυρίως των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες τώρα γίνονται εξαιρετικά πιο πολύτιμες, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ροή από πριν. Η Ελλάδα πιστεύω ότι θα έχει ρεκόρ στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές. Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα που να μην έρχεται μια καινούργια μεγάλη ξένη εταιρεία στο γραφείο μου για αυτό το λόγο και ήδη έχουν δρομολογηθεί πολύ μεγάλα project και είναι στη διαδικασία να δρομολογηθούν πολλά ακόμα. Επίσης η πολύ καλή πορεία του τουρισμού για το 2022 που νομίζω ότι θα είναι μια χρονιά παρά τον πόλεμο, παρά τον πληθωρισμό απίστευτα καλή έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλες επενδύσεις και στον τουρισμό και στο real estate. Και φυσικά προχωράνε με μεγάλη ορμή όλες οι επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και άλλες μεγάλες επενδύσεις που έρχονται».

Ερωτηθείς τι περιμένουμε από την επίσκεψη του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, απάντησε πως «Έχουμε βάλει μπρος πολύ μεγάλες επενδύσεις και από το ίδιο το κράτος της Σαουδικής Αραβίας αλλά και από ιδιωτικές επιχειρήσεις σαουδαραβικές στην Ελλάδα. Το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία πήγε εξαιρετικά καλά για τις επενδύσεις, είχαμε μαζί μας περίπου 65 εταιρείες που κάναν επιτόπου συμφωνίες με εταιρείες στη Σαουδική Αραβία και το ίδιο καλά πηγαίνουμε και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που θα έχουμε πάλι επίσκεψη, θα συνοδέψω τον πρωθυπουργό στις 8-9 Μαΐου».

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι «Εντυπωσιάζομαι με αυτούς τους ανθρώπους, κοιτάξτε τις τελευταίες δύο μέρες με τι έχουν ασχοληθεί. Εδώ ο κόσμος καίγεται και πρώτο θέμα στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Κάρολο. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι κωμωδία. Δηλαδή τώρα σοβαρά πιστεύει κάποιος ότι πήγε ο Μητσοτάκης στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τον πρίγκιπα της Ουαλίας για να φέρει πίσω τον βασιλιά Κωνσταντίνο ή τους πρίγκιπες. Εγώ τα βλέπω αυτά και λεω μάλλον κάποια πλάκα είναι, κάποιο χιούμορ δεν μπορεί να το λες σοβαρά. Ή χθες αυτό που έγινε με τον Βαξεβάνη. Ανεβάζει ένας στο twitter ένα βίντεο που έχει μια αυτοκινητοπομπή και γράφει «να το βίντεο από τη συνοδεία του Γεωργιάδη στην Ελούντα» και γράφει «ζήλεψε τη συνοδεία αυτή ο πρόεδρος Μπαϊντεν», για να δείξει πόσο υπερβολική ήταν η συνοδεία που δήθεν είχα στην Κρήτη. Το παίρνει ο Βαξεβάνης και το κάνει πρώτο θέμα στο Documento και στους λογαριασμούς του. Εγώ στην αρχή νόμισα ότι κάνει κάποιο χιούμορ γιατί αν έβλεπες το βίντεο ήταν προφανές ότι το βίντεο δεν μπορούσε να είναι από την Ελλάδα γιατί τα αυτοκίνητα είχαν κίτρινες πινακίδες και οδηγούσαν στην αριστερή λωρίδα και στην Κρήτη απ’ ότι θυμάμαι ακόμα οδηγούν στη δεξιά. Έγραψα μια χιουμοριστική απάντηση στον Βαξεβάνη νομίζοντας ότι εκεί θα λήξει ως κάτι αστείο, συνέχισε από Βαξεβάνης «πες και σε πιάσαμε στα πράσα, αυτή είναι η αυτοκινητοπομπή σου και δεν ντρέπεσαι και πόσα λεφτάς ξόδεψες από τους φορολογούμενους».

Η καζούρα στο διαδίκτυο είναι επικών διαστάσεων γιατί ήταν τόσο οφθαλμοφανές που είναι αστείο και σκέφτομαι είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ στα σοβαρά νομίζει ότι θα πλήξει την κυβέρνηση με τον Κάρολο και την αυτοκινητοπομπή; Όπου ήταν πράγματι η αυτοκινητοπομπή του Μπάϊντεν δηλαδή ο Μπάντεν «ζήλεψε» την αυτοκινητοπομπή του Μπάϊντεν. Εδώ έχουμε ακρίβεια, πληθωρισμό, παγκόσμια ανησυχία, πόλεμο, καραντίνες και ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με αυτά. Έλεος, αξιωματική αντιπολίτευση είστε είναι σοβαρό πράγμα. Σας τίμησε ο λαός να είστε αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι μικρό πράγμα, είναι μεγάλο. Εγω θα προτιμούσα χίλιες φορές να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση της προκοπής, στο δημοκρατικό σύστημα είναι καλό η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι σοβαρή και είναι καλό να υπάρχει κυβερνητική εναλλακτική. Εμένα μ’ αρέσει η δημοκρατία η κοινοβουλευτική πολύ και μ’ αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί, πιστεύω πραγματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πλέον κυβερνητική εναλλακτική γιατί με αυτά που κάνει και να ήταν κάποιος εκνευρισμένος με το ρεύμα ή με όσα συμβαίνουν με το Μητσοτάκη καταλαβαίνει μόλις τα βλέπει αυτά καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει επιλογή».

Σχετικά με τα ναυπηγεία της Ελευσίνας ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι «Έχουμε προχωρήσει, είμαστε σε επαφή με τον επενδυτή και την TFC την αμερικάνικη τράπεζα που θα υποστηρίξει το project είμαστε στη διαδικασία της συγγραφής του σχεδίου νόμου. Προχωράει το σχέδιο για τη δημιουργία ενός νόμου πια και επίσης έχουμε κάνει και τις πρώτες συζητήσεις με την Digicon».

Τέλος, ερωτηθείς πότε θα εγκριθούν τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, απάντησε πως «Εμείς τα έχουμε στείλει προ πολλού τα προγράμματα στην Ευρώπη, είμαστε πρώτοι που πήραμε την έγκριση επί της αρχής και είμαστε πρώτοι που έχουμε στείλει τα προγράμματα στις Βρυξέλλες. Καθυστερούν διότι εκεί έχουν κάποια δικά τους εσωτερικά ζητήματα και αυτά που μας είχαν υποσχεθεί ότι θα τα έχουν έτοιμα μέχρι το Μάρτιο το έχουν μεταθέσει για Ιούνιο. Δεν έχει εκκρεμότητα το υπουργείο Ανάπτυξης εδώ, έχουμε ήδη τελειώσει ότι έπρεπε να κάνουμε αλλά έχουν και αυτοί τις δικές τους γραφειοκρατίες. Πάλι θα είμαστε πρώτοι από όλους, αυτή τη στιγμή που μιλάμε μόνο άλλη μια χώρα έχει πάρει έγκριση. Είμαστε πολύ μπροστά από όλους τους άλλους και πιστεύω ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να ρέουν μες το καλοκαίρι».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς η Ελλάδα ευνοείται από την ανατροπή Άσαντ και τη φυγή των Ρώσων από τη Συρία

Ο αιμοσταγής δικτάτορας Άσαντ, ο οφθαλμίατρος με το... αγγελικό πρόσωπο, ανετράπη μόνο και μόνο με το... άγγιγμα του ανέμου και αφού εξασφάλισε την προστασία από τον Πούτιν, έφυγε ...

Φόρτωση άρθρων...