Χθες, ο οίκος αξιολόγησης Fitch δημοσιοποίησε έκθεση με τις εκτιμήσεις για την Ελλάδα, οι οποίες πρέπει να τύχουν βαθύτερης και πιο... διεισδυτικής ανάλυσης και σκέψης όχι μόνο από επενδυτές και αναλυτές, αλλά και από εγχώριους πολιτικούς!

Τι λέει ο οίκος σε αυτήν την έκθεση; Αναφέρεται στη σταθερή ανάπτυξη άνω του 2% που θα παρουσιάσει η Ελλάδα τουλάχιστον έως το 2026, ενώ προβλέπει μείωση του δημοσίου χρέους κατά 63 εκατοστιαίες μονάδες το ίδιο έτος σε σχέση με το 2020. Από το 206% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος θα πάμε στο 143,6%! O Fitch σημειώνει ότι τα δημοσιονομικά της Ελλάδας έχουν σημειώσει καλύτερες επιδόσεις, λόγω των συνετών πολιτικών και της υποστηρικτικής αναπτυξιακής δυναμικής.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Προφανώς, αυτές οι συνετές πολιτικές αφορούν την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη, καθώς επιβραβεύουν μια προσπάθεια ετών, η οποία πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Όμως, θα έπρεπε να αφορούν για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρουλάκη, μιας και αυτοί φαίνεται ότι σε λίγο καιρό θα έχουν τον θεσμικό τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο αμερικανικός οίκος διατηρεί τη σύσταση BBB- με σταθερές προοπτικές, επισημαίνοντας ότι οι βασικοί παράγοντες αξιολόγησης της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα του κατά κεφαλήν εισοδήματος και τους δείκτες διακυβέρνησης. Μάλιστα, ο Fitch θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι πολύ πάνω από τη βαθμίδα "ΒΒΒ", καθώς διαθέτει αξιοπιστία σε πολιτικό επίπεδο και υποστηρίζεται από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι ο οίκος αναμένεται να ανακοινώσει την... ετυμηγορία του για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στις 22 Νοεμβρίου και προφανώς, μας έχει βάλει σε τροχιά αναβαθμίσεων. Σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση, η Ελλάδα αντί να παίζει στη Γ΄ Εθνική θα έπρεπε να είναι στην Α΄ Εθνική! Προφανώς είναι θέμα χρόνου να μας ανεβάσει ο Fitch, κάτι που σταδιακά μέσα στην επόμενη διετία θα κάνουν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης.

Η συγκεκριμένη έκθεση θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τον αναβαπτισμένο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να μάθει πώς "παίζεται" η σύγχρονη... μπάλα!

Όταν ένας οίκος κάνει λόγο για "πολιτική αξιοπιστία" και "συνετές πολιτικές" στην Ελλάδα, αυτό αφορά προφανώς την παρούσα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό! Επειδή ο διεθνής παράγοντας απεχθάνεται τη διατάραξη των ισορροπιών, καλό θα ήταν να κάνουν σχετική... φροντιστηριακή μελέτη τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τη διακυβέρνηση της χώρας τα επόμενα χρόνια και σε συνδυασμό με το σλόγκαν "να φύγει ο Μητσοτάκης"! Με βάση αυτό θέλουμε να πούμε ότι τέτοια σλόγκαν καθιστούν γελοίους όσους τα εκστομίζουν, αν και καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να βγει ένας πολιτικός αρχηγός άλλου κόμματος και να πει "Ζήτω ο Μητσοτάκης"!

Το πολιτικό σκηνικό στη χώρα κατατάσσει σε πρώτο πλάνο τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Από τη στιγμή που θεωρείται σχεδόν απόλυτα σίγουρο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να... περπατήσει πολύ παραπέρα από τη δεύτερη θέση, η ηγεσία του πρέπει να επεξεργαστεί... άλλα σενάρια. Η διακυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να κρέμεται από τα... εγωιστιλίκια κάποιων εντός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ούτε και από τα κόμπλεξ κάποιων στα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης.

Τα επιτεύγματα της χώρας στην οικονομία και η βελτίωση της θέσης της στην ευρωπαϊκή και γεωπολιτική σκακιέρα επιτεύχθηκαν μετά χιλίων κόπων και βασάνων "πατώντας" πάνω στην πολιτική σταθερότητα. Αυτό το τελευταίο πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά το ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να κάνει... σωστούς λογαριασμούς και να μην φάει τα... μούτρα του! Και όποιος κατάλαβε, καταλαβαίνει...